Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Do Ligy mistrů vstupuje i vítěz Barcelona, čeká ji ostrý start proti AS Řím

Praha - Loni prohráli doma s Bayernem Mnichov 1:7 a drtivý debakl je psychicky srazil na kolena prakticky po zbytek sezony. Letos AS Řím čeká podobný test v podobě utkání s obhájcem titulu Barcelonou a tým Rudiho Garcíi doufá, že je připraven lépe než loni. Teprve druhé vítězství v sezoně si bude chtít připsat Chelsea, která se doma utká s Maccabi Tel Aviv, Petra Čecha zase čeká evropský debut v dresu Arseanlu. Zápas AS Řím s Barcelonou sledujte v textovém on-line přenosu na našem webu.

Slavící Lionel Messi a Luis Suárez
zdroj: Reuters autor: Albert Gea

Giallorossi byli loni zcela rozdrceni ofenzivou Bayernu, když už po šestatřiceti minutách prohrávali 0:5 a trenér AS Řím Rudi García hodlá udělat vše pro to, aby se podobný scénář neopakoval proti Barceloně. Ta přitom vyhrála všechny tři úvodní ligové zápasy, vstřelila ale jen čtyři góly.

"I když nejsou v nejlepší formě, jsou jedním z nejlepších týmů na světě. Budeme hrát s pokorou a ambicí - chceme postoupit, potřebujeme být ve všech šesti zápasech co nejlepší a zaznamenat body," myslí si francouzský kouč.

Garcíovi svěřenci si zřejmě budou muset poradit s ofenzivní trojicí Messi - Suárez - Neymar, s jejíž pomocí Blaugranes zdolali Atlético Madrid na jeho hřišti 2:1. "Nemáme plán, jak si poradit s individualitami, ale spíše se zaměřujeme na Barcelonu jako celek," má v plánu trenér AS Řím, který stejně jako proti Bayernu nechce pouze bránit. "Věřím, že si musíme poradit kolektivně, jak v obraně a v útoku, nemůžeme celý zápas jenom bránit," říká García.

Záložník Radja Naingollan je přesvědčen o tom, že jeho mužstvo se nesmí soustředit pouze na Barcelonu a mít z ní přehnaný respekt. "Je to těžký úkol. Ale pokud se na ně budeme zaměřovat až moc, nepředvedeme se v nejlepším světle. Musíme se soustředit na to, abychom zvládli svou práci dobře a věřili ve svou sílu," tvrdí belgický reprezentant.

Podle obránce Jordiho Alby by už Řím neměl být příliš svázán nepříjemnými vzpomínkami na střetnutí s Bayernem. "Pochybuji o tom, že je zápas s Bayernem ovlivní, to už je minulost. Barcelona si taky prožila bolestivé porážky, aby se z nich poté dokázala oklepat," soudí šestadvacetiletý Španěl.

Čecha čeká evropský debut v Arsenalu

Petr Čech, který v posledních třech ligových duelech neinkasoval, se na pohárovou premiéru v Arsenalu hodně těší. "Hrál jsem Champions League kdysi za Spartu, pak za Chelsea a teď si ji po jedenácti letech zachytám za jiný klub. Je to velká výzva," uvedl třiatřicetiletý gólman.

Chorvatský šampion podle něj nemá v Záhřebu co ztratit. "Hrají první zápas doma, budou se na nás před svými fanoušky chtít vytáhnout. Je na nás, jak si s tím poradíme. Jsme jeden z favoritů skupiny a jediným cílem je postup. Ideální by bylo začít výhrou," řekl Čech.

"Samozřejmě, že snem každého je Ligu mistrů vyhrát, minimálně se porvat o ty nejvyšší příčky. My chceme každopádně dojít dál než v minulé sezoně, kdy Arsenal vypadl v osmifinále s Monakem. Dál se uvidí," doplnil český brankář, jehož spoluhráč Tomáš Rosický nenastoupí kvůli zranění.

V druhém utkání skupiny F se Bayern Mnichov představí na stadionu Olympiakosu Pireus. Mnichovský klub má v úvodních duelech Ligy mistrů výtečnou formu - posledních 11 z nich vyhrál, a navíc jen dvakrát inkasoval. Svěřenci Pepa Guradioly jsou zatím stoprocentní i v domácí soutěži.

"Nepokládejte mi stupidní otázky," odpověděl Mourinho novinářům na kritiku

Přemožitel Plzně z třetího předkola Maccabi Tel Aviv se na úvod představí v Londýně proti Chelsea. Anglický mistr potřebuje zabrat po nepovedeném vstupu do Premier League, v níž z pěti kol získal pouhé čtyři body a je až na sedmnáctém místě.

Angličtí novináři proto trenéru Josému Mourinhovi připomněli paralely s rokem 2007, kdy byl trenér odvolán krátce po překvapivé domácí remíze v úvodním utkání s Rosenborgem. Zároveň portugalskému kouči připomněli, že v žádném mužstvu nevydržel déle než celé tři roky - a jeho třetí roky nebyly natolik úspěšné jako předchozí sezony.

Mourinho byl otázkou rozhořčen. "V Portu ani v Interu jsem neměl třetí sezonu, v Chelsea jsem vyhrál FA Cup a ligový pohár a dostal jsem klub do semifinále Ligy mistrů. Ve třetí sezoně v Realu Madridu jsem vyhrál superpohár, prohrál finále poháru a došel jsem do semifinále Ligy mistrů. Tohle jsou mé třetí sezony. Takže si raději klikněte na Google místo stupidních otázek," prohlásil Mourinho.

"Pokud se budete ptát na budování dynastií, to je jiná otázka. To jsem dříve nedělal. Tohle je poprvé, co se o to snažím, takže nemám z dřívějška zkušenosti," doplnil portugalský kouč.

Zdroj
ČT sport, ČTK, football-italia.net, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články