Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Plzeň vyhrála i v Mariboru a podruhé si zahraje Ligu mistrů

Maribor - Fotbalisté Plzně postoupili podruhé v klubové historii do základní skupiny Ligy mistrů. Západočeši po domácí výhře 3:1 zvítězili v Mariboru v odvetě 4. předkola 1:0 brankou Stanislava Tecla ze 3. minuty. Plzeň tak vyhrála všech dvanáct zápasů v předkolech Ligy mistrů a může se těšit na zítřejší monacký los milionářské soutěže. Losovací akt můžete sledovat od 17:45 v exkluzivním přímém přenosu na našem webu bez českého komentáře.

Utkání NK Maribor - Viktoria Plzeň
zdroj: AP autor: Darko Bandic

Čeští šampioni určitě přivítají jednoho z nejvýše nasazených týmů, kterými jsou Bayern Mnichov, Barcelona, Chelsea, Real Madrid, Manchester United, Arsenal, Benfica Lisabon a Porto. Zároveň do klubové pokladny přibude minimálně 220 milionů korun, které UEFA vyplácí účastníkům základních skupin.

Rozdělení do košů pro los skupin Ligy mistrů:

1. Bayern Mnichov, FC Barcelona, Chelsea FC, Real Madrid, Manchester United, Arsenal FC, FC Porto, Benfica Lisabon

2. Atlético Madrid, Šachtar Doněck, AC Milán, Schalke 04, Olympique Marseille, CSKA Moskva, Paris St. Germain, Juventus Turín

3. Zenit Petrohrad, Manchester City, Ajax Amsterodam, Borussia Dortmund, FC Basilej, Olympiakos Pireus, Galatasaray Istanbul, Bayer Leverkusen

4. FC Kodaň, SSC Neapol, Anderlecht Brusel, Celtic Glasgow, Steaua Bukurešť, VIKTORIA PLZEŇ, Real Sociedad San Sebastian, Austria Vídeň

"Před dvěma roky byl náš postup více překvapující. Měli jsme i těžší soupeře. Tentokrát jsme měli cestu trochu snazší tím, že jsme předtím ve dvou sezonách uspěli. Tím ale nechci snižovat výkony Sarajeva či Mariboru, byli to těžcí soupeři. Zvláště odveta v Sarajevu byla náročná. Tam se lámal chleba," připomněl trenér Pavel Vrba 2. předkolo, ve kterém Plzeň v odvetě v deseti bránila postup.

Plzeň začala suverénně a šest minut Maribor téměř nepustila k míči. Navíc z toho vytěžila i gól, který výrazně posílil její postupové vyhlídky. Horváth kolmou přihrávkou za obranu hledal Rajtorala, ten nevydařeným zpracováním našel Tecla a plzeňský útočník střelou po zemi k tyči navázal na svou trefu z posledního ligového utkání se Slováckem.

Maribor v tu chvíli potřeboval dát tři góly, aby se alespoň prodlužovalo. Proto vrhnul vše do útoku a vytvořil si tlak. Ibraimi však mířil nepřesně, Tavarese na poslední chvíli zablokoval Čišovský a Cvijanovič v ideální pozici neprostřelil hradbu těl před sebou. Nejnebezpečnější pak byla tvrdá rána zdálky do šibenice v podání Mertelje, brankář Kozáčik ale parádní robinzonádou pokus zneškodnil.

Ve 26. minutě potkala Plzeň velká komplikace, když si pravý bek Řezník poranil sval na pravé noze. Viktoria tak přišla o hráče, který v této sezoně nechyběl ještě ani minutu. Na jeho místo se zatáhl Rajtoral. Plzeň se postupně z tlaku vymanila a zkušeně se snažila držet míč a podnikat brejky. Několikrát zahrozil zejména Tecl a Darida dokonce po rozehrávce rohového kopu dostal míč do branky, ale o radost ho připravil těsný ofsajd.

Maribor se po změně stran snažil s výsledkem ještě něco udělat, ale Plzeň byla nad jeho síly. Obrana hostů byla velmi jistá a všechny centry dokázala ve spolupráci s brankářem Kozáčikem bezpečně odvracet. A když už se dostal do nadějné pozice střídající Mendy, pálil vedle. Nepřišel ani závěrečný zoufalý nápor domácích, jelikož sebevědomý výkon Plzně nedal Mariboru sebemenší šanci na zvrat.

"Plzeň ukázala svou kvalitu. Postoupila zcela zaslouženě a rozhodně to není překvapení. My hráli jen to, co nám soupeř dovolil. Měli jsme pár šancí, ale žádnou jsme neproměnili, proto jsme na postup nemohli ani pomýšlet," prohlásil kouč Mariboru Ante Čačič.

NK Maribor - FC Viktoria Plzeň 0:1 (0:1)

Branka: 3. Tecl. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp (všichni Něm.). ŽK: Viler, Filipovič, Milec - Kolář. Diváci: 12 500. První zápas: 1:3, postoupila Plzeň.

MARIBOR: Handanovič - Milec, Rajčevič, Arghus (46. Filipovič), Viler - Ibraimi, Mertejl, Cvijanovič, Bohar (75. Mejač) - Tavares (65. Mendy) - Fajič. Trenér: Čačič.

PLZEŇ: Kozáčik - Řezník (28. Petržela), Čišovský, Procházka, Limberský - Hořava, Horváth - Rajtoral, Darida, Kovařík (84. Kolář) - Tecl (75. Ďuriš). Trenér: Vrba.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články