Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Klopp: Na hráče jsem pyšný, ve finále budou znovu

Londýn - Přestože fotbalisté Dortmundu na triumf v Lize mistrů nedosáhli, měl pro ně trenér Jürgen Klopp po finálové porážce 1:2 s Bayernem Mnichov slova chvály. Borussia podle něj ukázala, že došla až do souboje o vítěznou trofej oprávněně. Je přesvědčen, že mladý tým má velkou budoucnost a v dalších letech si finále zahraje znovu.

Jürgen Klopp
zdroj: ČTK/AP autor: Kirsty Wigglesworth

"Jsem šťastný, že jsme odehráli dobrý zápas. Zasloužili jsme si být ve finále a dneska jsme to ukázali. Cítím pýchu, smutek pomalu odeznívá. Odehráli jsme skvělou sezonu v Lize mistrů, hráči byli úžasní," řekl po zápase Klopp.

I když Borussia prohrála gólem z předposlední minuty, snažil se Klopp brát porážku sportovně. "Bylo to dramatické, vyrovnané utkání. Chtěli jsme vyhrát, bohužel to dopadlo takhle a už to nemůžeme změnit. Pro mě osobně by bylo horší prohrát 0:4 nebo 0:5 než gólem v 89. minutě," tvrdil Klopp.

Červená pro Danteho by mohla i uškodit

Zápas podle něj rozhodlo to, že Bayernu v závěru všechno sedlo. Duel se ale mohl vyvíjet jinak, kdyby sudí v polovině druhé půle udělil mnichovskému Dantemu za kopnutí do břicha Marka Reuse ve vápně druhou žlutou kartu a vyloučil ho.

"Když jsem to viděl v zápase, byl jsem si jistý, že mohl dát druhou žlutou kartu. Když jsem to pak viděl v televizi, řekl jsem si, že ji měl dát," podotkl Klopp k penaltovému zákroku. "Ale v historii fotbalu už rozhodčí udělali horší rozhodnutí. Kdybychom hráli v jedenácti proti deseti, vyhráli bychom? Nevím," přemítal pětačtyřicetiletý kouč.

Dortmund má podle něj na to, aby finálovou účast zopakoval. "Řekl jsem hráčům, že se vrátíme. Možná ne do Wembley, ale pokusíme se vrátit do jiného finále. Musíme jít dál, tahle prohra nás může posílit," uvedl Klopp, který dovedl Borussii v letech 2011 a 2012 k německému titulu.

V dalších dnech bude s vedením řešit podobu kádru na příští sezonu. Mario Götze odchází do Bayernu a kouč bavorského týmu Jupp Heynckes po londýnském finále naznačil, že by ho brzy mohla následovat i další z hvězd Borussie Robert Lewandowski.

Klopp ale věří, že se Dortmund s oslabením mužstva vyrovná. "Koupíme nějaké hráče, protože ostatní kluby chtějí naše hráče. Myslím, že budeme mít pohromadě docela slušný tým. Toho bych se nebál," dodal Klopp.

Bayernu pomohlo, že nechtěl zažít další finálové zklamání

Bayern Mnichov v letech 2010 a 2012 dvakrát finále Ligy mistrů prohráli a právě touha do třetice souboj o prestižní trofej konečně zvládnout jim prý pomohla k triumfu. Hráči bavorského celku cítili, že další pokus už by nikdy dostat nemuseli, a o to víc se snažili proti Borussii uspět.

"Je to obrovská radost a obrovská úleva. Po dvou prohraných finále byl tlak enormní. Uvědomovali jsme si, že kdybychom ztratili i třetí finále, nikdo neví, jestli bychom dostali ještě další šanci," prohlásil po zápase kapitán Philipp Lahm.

Ve své kariéře prý ještě nikdy necítil takový tlak, jaký byl vyvíjený na Bayern v sobotu. "Ten tlak byl velký po celý den. Ale poté, co zápas začal, byl opravdu obrovský. Nikdy jsem nic takového nezažil," připustil Lahm.

"Prvních dvacet minut jsme cítili břemeno favorita. Nedostali jsme se do zápasu, takže jsem v poločase musel změnit pár věcí," podotkl trenér Jupp Heynckes, který jako čtvrtý kouč v historii vyhrál Ligu mistrů se dvěma různými kluby. V roce 1998 se mu to podařilo s Realem Madrid.

Po výhře tvrdil, že jeho svěřencům pomohla loňská finálová porážka v penaltovém rozstřelu s Chelsea. "Hodně týmů by to položilo, ale my jsme se nechtěli přizpůsobit svému osudu, rezignovat. Naopak jsme přidali a snažili se pracovat ještě usilovněji. Viděli jste výsledek," uvedl Heynckes.

Po loňské porážce se snažil se svým trenérským štábem změnit drobné detaily a udělat maximum pro úspěch. "Možná jsem byl tento rok trochu přísnější než vloni, více soustředěný na detaily. S kolegy jsme změnili některé věci v tréninku a rozhodující bylo, že hráči nám stoprocentně důvěřovali. Takovou schopnost spolupracovat jsem ve své kariéře ještě nezažil," chválil osmašedesátiletý kouč své svěřence.

Záložník Bastian Schweinsteiger považoval za symbolické, že Bayern dosáhl na triumf právě ve Wembley. "Minulý rok jsme prohráli v Mnichově s londýnským klubem. Teď jsem přijeli do Londýna a vzali si pohár zpět," podotkl Schweinsteiger. "Sen se stal skutečností. Myslím, že s námi trofej zaslouženě pocestuje domů. Když navíc vyřadíte Barcelonu, jste opravdovým šampionem," řekl.

Heynckes zřejmě neskončí

Kouč Heynckes po sezoně přepustí na lavičce bavorského mužstva místo Pepu Guardiolovi, ještě předtím ale může s týmem dosáhnout na "triple". Čerstvý německý mistr totiž sehraje 1. června ještě finále domácího poháru se Stuttgartem. "Chceme vyhrát triple a pokud možno pokračovat příští sezonu," uvedl Lahm.

Heynckes naznačil, že po odchodu z Bayernu ještě končit s trenérskou kariérou nechce. "Důchod? Ne. Více se dozvíte po finálovém utkání Německého poháru se Stuttgartem," řekl Heynckes.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články