Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Epický závěr v Dortmundu: Domácí nemohli uvěřit zázraku, Málaga cítí křivdu

Dortmund – Vpravdě hollywoodské parametry měla úterní odveta čtvrtfinále Ligy mistrů na Vestfálském stadionu v Dortmundu. Hosté z Málagy dvakrát vedli a už se viděli v semifinále, nakonec ale strnuli v šoku. Borussia dvěma góly v nastaveném čase zápas otočila a španělského nováčka vyřadila ze hry po nevídaném finiši a výhře 3:2. Dortmund tak dal vzpomenout na památný obrat Manchesteru United proti Bayernu z finále stejné soutěže v květnu 1999. Španělé ale opouštěli Porúří s pocitem křivdy, vítězný gól Santany ze třetí minuty nastavení totiž neměl platit pro ofsajd.

Radost hráčů Dortmundu
zdroj: Getty Images autor: Alex Grimm

"Potřebuju doktora," křičel šťastný kouč Dortmundu Jürgen Klopp. Hráči Dortmundu ještě dlouho po zápase kroutili hlavami nad tím, co se jim na Vestfálském stadionu povedlo. "Nemůžu tomu uvěřit. Je to nejšílenější věc, jakou jsem kdy zažil. Podobné scénáře jsem viděl jen v hollywoodských filmech, tak snad to pro nás letos bude mít i hollywoodský konec," přál si obránce Neven Subotič. "Vždyť jsme byli už mrtví," přidal se prezident klubu Hans-Joachim Watzke.

Dortmund už byl na odpis, když hostující Eliseu v 82. minutě vstřelil gól na 2:1, paradoxně rovněž z ofsajdu. Po bezbrankovém prvním zápase domácí byli postaveni před povinnost nejméně dvakrát skórovat, což vypadalo jako čirá utopie. Nakonec v bláznivém finiši v nastaveném čase udeřili Marco Reus a Felipe Santana, což hosty paralyzovalo. Marně upozorňovali na to, že třetí gól Borussie padl z ofsajdu.

Felipe Santana slaví vítězný gól do sítě Málagy
zdroj: Getty Images autor: Boris Streubel

"Posledních pět minut byl jeden velký chaos, je těžké popisovat, co se tam dělo. Prostě neuvěřitelné věci, ale jsme v semifinále, tak co," prohlásil útočník Robert Lewandowski. Erupci euforie v domácím táboře zloba hostujících hráčů neuhasila. "Nemůžu vysvětlit, co jsem prožíval. Připadal jsem si, jako bychom celou soutěž vyhráli," líčil trenér Klopp, jehož tým už jako jediný v soutěži drží po deseti odehraných zápasech letošní neporazitelnost.

Klopp zároveň uznal, že Borussia měla proti Málaze kopec štěstí. "Klidně jsme mohli vypadnout. Hráli jsme náš nejhorší zápas v Lize mistrů. Nedařilo se nám v obraně, neměli jsme trpělivost a kreativitu. Tak moc jsme chtěli postoupit, že nám chyběla obvyklá lehkost," vypočítával Klopp. "Dočkali jsme se odměny za to, že se nikdy nevzdáváme. Zápas nám vyhrálo obrovské odhodlání," podotkl brankář Roman Weidenfeller.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Dortmund - Málaga

Poražená Málaga pranýřovala po utkání zejména skotské rozhodčí v čele s hlavním Craigem Thomsonem, kteří podle nich neměli zájem na tom, aby se španělský celek při své premiéře v soutěži dostal mezi čtyři nejlepší. Vedení klubu a kapitán Joaquín dokonce za vším vidí snahu UEFA v čele šéfem Michelem Platinim, který prý Málagu kvůli jejím loňským velkým problémům se zadlužením nemá rád.

Klubový ředitel Vicente Casado oznámil, že si Málaga bude na výkon rozhodčích stěžovat oficiální cestou a podá protest. "Jsme pobouřeni. Naše stížnost nejde proti UEFA, ale proti rozhodčím, kteří absolutně nebyli na úrovni zápasu čtvrtfinále Ligy mistrů," prohlásil Casado.

I jindy distingovaný a klidný kouč Manuel Pellegrini se neudržel. Závěr utkání podle něj neměl s fair play mnoho společného. "Poté, co jsme šli do vedení 2:1, na hřišti už nebylo žádné rozhodování. Zatlačili nás dlouhými nakopávanými míči, při kterých používali lokty a strkání. Mělo tam být dvojí vyloučení. Odjíždíme s velmi hořkými pocity," prohlásil chilský trenér. "Za těchto okolností jsme nemohli, nebo nás někdo nechtěl nechat projít dál," podotkl Pellegrini, který marně snil o tom, že do semifinále LM po Villarrealu dovede i dalšího nováčka soutěže.

Tým z Andalusie se těžko vyrovnával hlavně s inkasovaným třetím a postupovým gólem Borussie, který ve třetí minutě nastavení vstřelil stoper Felipe Santana. Hráči Málagy marně reklamovali, že několik domácích hráčů při centru do pokutového území stálo v ofsajdu, stejně jako vzápětí dorážející Santana. "Byl to dvojitý ofsajd," uvedl kouč Pellegrini. Rozhodčím také vyčinil za to, že nevyloučili domácího beka Marcela Schmelzera, který udeřil do obličeje Jesúse Gámeze.

Kapitán Málagy Joaquín diskutuje se skotským rozhodčím Thomsonem
zdroj: EPA autor: Federico Gambarini

Joaquín, autor první branky Málagy v úterním duelu, svoji kritiku namířil dokonce přímo proti Platinimu. Málaga je prý pro řídící evropský fotbalový orgán trnem v oku kvůli nedávným dluhům. UEFA za ně loni v prosinci španělský celek potrestala ročním zákazem startu v pohárových soutěžích, pokud se do nich v dalších čtyřech sezonách klub probojuje. Joaquín proto bez váhání ukázal na ty, kdo podle něj vyřazení Málagy zosnovali. "Protože jsme jenom Málaga, a na Real Madrid, je lehčí udělat takovou věc právě nám," zlobil se Joaquín, jehož slova budou mít u disciplinární komise UEFA zřejmě dohru.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články