Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Borussia dvakrát udeřila v nastavení a postupuje přes Málagu

Dortmund - Fotbalisté Realu Madrid a Borussie Dortmund postoupili do semifinále Ligy mistrů. Real po úvodní domácí výhře 3:0 sice v Istanbulu prohrál s Galatasarayem 2:3, ale k 24. účasti v semifinále mu to stačilo. Dortmund senzačně dvěma góly v nastavení otočil odvetu s Málagou a po výhře 3:2 a bezbrankové remíze z prvního duelu si zajistil první postup mezi nejlepší čtyři týmy soutěže od sezony 1997/98.

Utkání Borussia Dortmund - Málaga CF
zdroj: Getty Images autor: Lars Baron

Dortmund napodobil výkon Manchesteru United z finále z roku 1999, kdy se anglický celek proti Bayernu Mnichov dvěma góly v nastavení a výhrou 2:1 postaral o jeden z památných momentů Ligy mistrů.

Málaga měla blízko k tomu, aby se stala po Villarrealu teprve druhým nováčkem soutěže, který se dostal až do semifinále, ale nakonec jí nestačilo, že dvakrát vedla. Nejprve po ráně Joaquína a následně i po vydařené akci střídajícího Eliseua z 82. minuty.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Dortmund - Málaga

Dortmund nejprve vyrovnal po pohledné akci, kdy Marco Reus patičkou uvolnil kanonýra Roberta Lewandowského, který obešel gólmana a zamířil do prázdné branky. Polský útočník zaznamenal sedmý zásah v letošní Lize mistrů.

Druhý zásah Borussie přišel až v nastaveném čase, kdy Reus dotlačil míč do sítě. Německý celek však stále potřeboval ještě jeden gól. A ten skutečně přišel. Na hrot se vysunul stoper Santana a po závaru z brankové čáry skóroval potřetí a posunul Dortmund do semifinále.

Borussia Dortmund - Málaga CF 3:2 (1:1)

Branky: 40. Lewandowski, 90.+1 Reus, 90.+2 Santana - 25. Joaquín, 82. Eliseu. Rozhodčí: Thomson - Rose, Ross (všichni Skot.). ŽK: Bender, Schmelzer - Gamez, Toulalan. Diváci: 65 829. První zápas: 0:0, postoupil Dortmund.

Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Subotič, Santana, Schmelzer - Gündogan (86. Hummels), Bender (72. Sahin) - Blaszczykowski (72. Schieber), Götze, Reus - Lewandowski. Trenér: Klopp.

Málaga: Caballero - Gamez, Demichelis, Sánchez, Antuněs - Camacho, Toulalan - Joaquín (87. Joaquín), Baptista (83. Santa Cruz), Isco - Duda (74. Eliseu). Trenér: Pellegrini.

Didier Drogba (vpravo) z istanbulského Galatasaraye slaví gól v síti Realu Madrid
zdroj: EPA autor: Sedat Suna

Real za postupem vykročil už v prvním duelu výhrou 3:0. A aby nebylo o postupujícím sebemenších pochyb, už v 7. minutě se Cristiano Ronaldo postaral o definitivní razítko. Přes celé vápno si naběhl na přední tyč, vyhrál přetlačovanou s Emmanuelem Ebouem a zblízka poslal do branky střílený centr Samiho Khediry. Portugalský kanonýr se prosadil v pátém utkání po sobě, a pokud by skóroval i v prvním semifinále, vyrovná rekord soutěže.

Galatasaray v tu chvíli potřeboval vstřelit pět branek, což byl hodně těžký úkol. To se také promítlo do psychiky hráčů istanbulského celku, kteří se sice snažili, ale výrazněji ohrozit branku Realu se jim nedařilo. Po změně stran mohl Ronaldo přidat další gól, ale ve vyložené situaci selhal. A to společně s příchodem střídajícího Amrabata jako by Galatasaray nakoplo.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Galatasaray - Real Madrid

Wesley Sneijder poslal zpětnou přihrávku na Eboueho a pravý bek z Pobřeží slonoviny vystřihl parádní střelu z 18 metrů přesně do šibenice. Hráči Galatasaraye v tu chvíli ucítili alespoň šanci na výhru nad fotbalovým gigantem a zopakování cenného skalpu z roku 2001, kdy doma Real rovněž ve čtvrtfinále porazili 3:2. Jen o čtyři minuty později měl na noze gól Sneijder, ale ve stoprocentní šanci mířil vedle.

Nizozemský záložník však své zaváhání o chvíli později napravil a tvrdou střelou vykřesal naději. Zvláště když jen pár vteřin poté Didier Drogba patičkou tečoval míč do sítě potřetí. Real však neznervózněl a postup uhájil. V nastavení navíc přidal svůj jedenáctý zásah v sezoně Ronaldo, čímž pokořil vlastní maximum z minulého ročníku soutěže.

Galatasaray Istanbul - Real Madrid 3:2 (0:1)

Branky: 57. Eboue, 71. Sneijder, 72. Drogba - 7. a 90.+2 Ronaldo. Rozhodčí: Lannoy - Cano, Annonier (všichni Fr.). ŽK: Sneijder, Eboue, Amrabat - Arbeloa. ČK: 89. Arbeloa. Diváci: 50 000. První zápas: 0:3, postoupil Real.

Galatasaray: Muslera - Eboue (80. Elmander), Zan, Kaya, Riera - Altintop (46. Amrabat), Melo, Sneijder, Inan - Bulut (63. Sarioglu), Drogba. Trenér: Terim.

Real: López - Essien (31. Arbeloa), Pepe, Varane, Coentrao - Khedira, Modrič - Di María, Özil (81. Albiol), Ronaldo - Higuaín (73. Benzema). Trenér: Mourinho.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články