Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Lavezzi byl rád, že PSG dokonalo postup i bez Ibrahimovice

Paříž/Turín/Praha - Postrádali největší hvězdu, i tak si ale fotbalisté Paris St. Germain po 18 letech užívají radost z postupu do čtvrtfinále Ligy mistrů. Středeční vypjatou odvetu osmifinále zvládli bez svého esa Zlatana Ibrahimoviče. Naopak hráči Valencie neskrývali zklamání, protože jim chyběl jediný gól k prodloužení. Dalším čtvrtfinalistou se stal Juventus, který nepřipustil zázračný obrat Celtiku.

Hráči PSG slaví
zdroj: ČTK/AP autor: Dean Mouhtaropoulos

Podle útočníka PSG Ezequiela Lavezziho, který se blýskl vyrovnávací brankou na 1:1, to domácí bez distancovaného Ibrahimoviče měli složité. "On (Ibrahimovič) je opravdový top hráč, velmi důležitý pro náš tým. Věděli jsme, že bez něj budeme muset pracovat o to víc a opravdu se obětovat, abychom se dostali dál. Ale zápasy play-off se takhle hrají. Je nutná stoprocentní koncentrace, ani na okamžik nesmíte polevit," uvedl Lavezzi, který má po středě na kontě v tomto ročníku LM pět branek a trefil se už ve čtvrtém utkání za sebou.

Pařížané v pohárových zápasech doma neprohráli už 22 utkání a do čtvrtfinále soutěže se dostali poprvé od sezony 1994/95. O to více si teď váží současného úspěchu. Tak moc prý po postupu toužili, až je v závěru odvety s Valencií začaly svazovat obavy. "Bát se, to je ale součást života, zcela normální věc. My jsme měli z Valencie oprávněné obavy a o to větší radost máme z výjimečného úspěchu. Vůbec to nebylo jednoduché," prohlásil brankář Salvatore Sirigu.

Ezequiel Lavezzi
zdroj: EPA autor: CHRISTOPHE KARABA

"Škoda, že jsme se na konci už nedokázali dostat do výraznější šance. Finální fáze nám nevycházela, i proto končíme," litoval naopak valencijský záložník Jonas, autor středeční branky svého týmu v Parku princů. "Teď je důležité, aby za námi dál stáli fanoušci a dotáhli nás k tomu, abychom se i v příští sezoně v Lize mistrů objevili," přál si Jonas. Valencie je zatím ve španělské lize na pátém místě a potřebuje se minimálně o jednu pozici posunout, aby se dostala alespoň do předkola.

PSG se samotným postupem do čtvrtfinále LM uspokojit nehodlá, i když kouč Carlo Ancelotti brzdí přehnaný optimismus. Sám se však ve středu zapsal do historie, protože jako teprve druhý trenér dovedl do čtvrtfinále LM už čtvrtý tým. Povedlo se mu to s Juventusem, AC Milán, Chelsea a teď s PSG.

Druhým koučem s takovým zápisem je José Mourinho (Porto, Chelsea, Inter Milán, Real Madrid). "Tento klub (PSG) je ve čtvrtfinále Ligy mistrů po osmnácti letech, je to pro všechny velká událost. Ale také víme, že je nesmírně složité celou soutěž vyhrát. Neříkám proto, že to je náš letošní cíl. Naším cílem je pokaždé ze sebe vymačkat to nejlepší. A zatím jde všechno podle plánu," pochvaloval si italský stratég.

Juventus těší návrat mezi elitu LM a věří, že dojde ještě dál

Juventus Turín prošel do čtvrtfinále Ligy mistrů poprvé po sedmi letech. "Stará dáma", která se v roce 2006 musela vyrovnat s přeřazením do druhé italské ligy za korupci, v osmifinále prestižní klubové soutěže přešla s celkovým skóre 5:0 přes Celtic Glasgow a její kouč Antonio Conte neskrýval nadšení z návratu mezi elitní evropské kluby. Věří, že cesta Juventusu nemusí skončit ani mezi nejlepšími osmi celky.

"Tenhle tým je hladový. Musí být, protože jsme začali jíst. Vloni jsme se usadili za stolem tím, že jsme získali italský titul, ale teprve jsme začali jíst," podotkl Conte po středeční domácí výhře 2:0, kterou Juventus stvrdil svůj hladký postup přes Celtic.

Kouč turínského celku odmítl, že by byla odveta po vítězství 3:0 ve Skotsku snadnou záležitostí, jak by se mohlo zdát. "Asi každý si přeje, aby vedl 3:0 po prvním utkání. Jenže většina z nás nemá na téhle úrovni zkušenosti, takže pro hráče nebylo snadné pochopit, jak nejlépe mají přistoupit k utkání. V prvním poločase jsme měli nějaké problémy, ale před přestávkou se to zlepšilo," pochvaloval si Conte.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Juventus - Celtic

Brankář Gianluigi Buffon nemohl uvěřit tomu, jak velký kus práce Juventus, v jehož vedení sedí bývalý kapitán české reprezentace Pavel Nedvěd, za poslední rok udělal.

"Když si uvědomíte, že před necelými dvěma lety jsme skončili v Serii A podruhé za sebou na sedmém místě a teď máme nakročeno k druhému titulu po sobě a jsme mezi posledními osmi týmy v Lize mistrů... Je to skoro neuvěřitelné," prohlásil Buffon.

Juventus vede italskou ligu o šest bodů před Neapolí a může snít o tom, že získá cenný double. "Momentálně jsme v opravdu náročné části sezony, ve které si nemůžete dovolit udělat chybu. Musíme být velmi dobří, velmi soustředění v trénincích i zápasech. Víme, že tahle sezona nám může přinést hodně štěstí a radosti, ale bude to velmi těžké," upozornil Conte.

"Pokud chcete v Lize mistrů dojít až na vrchol, potřebujete hodně štěstí. Stačí se podívat tenhle týden na zápas Manchesteru United s Realem Madrid. Jedna situace, jedno vyloučení pomohlo Španělům k postupu," doplnil Buffon.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články