Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Hummels zachráncem Dortmundu, de Gea zavřel kritikům ústa

Praha - Málem byl psancem, který soupeři usnadnil cestu za vítěznou brankou. Nakonec se obránce Dortmundu Mats Hummels vykoupil. Přesnou hlavičkou v samém závěru prvního osmifinále fotbalové Ligy mistrů se v Doněcku postaral o vyrovnání na 2:2. Pod tlakem byl i gólman Manchesteru United David de Gea. Za rok a půl svého působení v klubu se mnohokrát ocitl pod palbou kritiky. V osmifinále na hřišti Realu Madrid ale dvaadvacetiletý Španěl výtky rázně umlčel a významně přispěl k remíze 1:1.

Utkání Šachtar Doněck - Borussia Dortmund
zdroj: AP autor: Efrem Lukatsky

Hummels se proti Šachtaru rychle proměnil v hrdinu. Přitom nebyl daleko k zatracení, protože jím řízená obrana netradičně často chybovala a sám čtyřiadvacetiletý stoper svým kiksem pomohl domácímu Douglasi Costovi k druhé brance Doněcku.

"V zápase byly okamžiky, ve kterých Mats mohl reagovat lépe, ale dokázal se z toho oklepat a zařídit remízu. Pomohl nám uhrát skvělý výsledek. Máme dobrý základ pro domácí odvetu," bránil Hummelse kouč Borussie Jürgen Klopp, který v posledních dvou sezonách tým přivedl k bundesligovým titulům a teď touží prorazit i v Lize mistrů.

Hummels byl šťastný, že své několikeré zaváhání v Donbass Areně stačil napravit. "Vyrovnávací gól byl velmi důležitý. Opravdu jsme nechtěli prohrát podruhé v pěti dnech," připomněl německý reprezentant víkendový debakl Borussie 1:4 v ligovém utkání s Hamburkem. "Naznačili jsme, že můžeme jít do dalšího kola," věřil v úspěšnou domácí odvetu.

Po Hummelsově trefě naopak smutnil trenér Doněcku Mircea Lucescu. Šachtar si prý zbytečně zkomplikoval situaci. "Věděli jsme o tom, že Dortmund má silné standardní situace, a stejně jsme z ní inkasovali. Asi se ještě musíme učit, jak v závěrech zápasů hlídat výhru... I tak jsme v zápase dělali příliš mnoho školáckých chyb a teď budeme muset hodně tvrdě pracovat, abychom v odvetě mohli myslet na úspěch," řekl Lucescu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih zápasu Doněck - Dortmund

De Gea netajil, že má ze svého výkonu proti Realu radost. "Musím se dál snažit pracovat naplno a nepolevovat," řekl hráč, který přišel do Manchesteru jako velký talent v létě 2011 z Atlétika Madrid a přestupová částka v přepočtu přes půl miliardy korun z něj udělala druhého nejdražšího gólmana historie za Gianluigim Buffonem.

V dresu "Rudých ďáblů" ale dlouho zůstával za očekáváním. Návrat do Španělska ale vyšel mistrovi Evropy do 21 let na jedničku. Překonal ho pouze hvězdný Cristiano Ronaldo přesnou hlavičkou po půlhodině hry, jinak madridské střelce deptal výbornými zákroky. V šesté minutě lehkou tečí vytlačil střelu Fabia Coentraa na tyč, vrcholný kousek pak proti stejnému hráči předvedl po hodině hry, kdy se rychle dostal k tyči a stačil míč směřující do sítě vykopnout ven.

"Ten zákrok proti Coentraovi byl absolutně fantastický," řekl Ferguson. De Geu v minulosti často kritizoval, tentokrát ho ale velmi chválil. "David byl prostě vynikající. Ukázal tři čtyři opravdu špičkové zákroky a celou sezonu se zlepšuje. Mám radost i za něj," dodal skotský kouč.

De Geův spoluhráč Ryan Giggs ocenil, jak mladý gólman zvládl tlak. Brankář zaujal i útočníka Michaela Owena, někdejšího hráče Manchesteru. "Myslím, že se nebudu mýlit, když řeknu, že patří mezi nejlepší brankáře. Podívejte, kde byl v jeho věku Van der Sar. Podobné. Během pěti let uvidíte, jak je dobrý. To nejlepší ještě přijde," řekl Owen.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih zápasu Real - Manchester Utd.
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články