Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Chelsea míří na "dánskou Barcelonu", Barcelonu čeká těžký test v Lisabonu

Praha - Nejlepší evropská klubová soutěž míří do druhého kola skupin. Obhájce titulu Chelsea bude chtít poprvé vyhrát poté, co v úvodním zápase zpackala dvougólový náskok nad Juventusem. Předloňský vítěz FC Barcelona zase s největší pravděpodobností nechá odpočívat své hvězdy před nedělním El Clásikem, nebude to však mít jednoduché - v Lisabonu se utká s tamní Benfikou, která zatím vede portugalskou ligu a ještě neprohrála. Do bojů mimo jiné zasáhnou i Manchester United, Bayern Mnichov, Juventus či Valencie.

Oscar a Ramirés v dresu Chelsea
zdroj: EPA autor: KAREL PRINSLOO

Chelsea bude v Dánsku chtít napravit dojem z úvodní remízy s Juventusem. Nad ním po dvou skvělých gólech Oscara vedli již 2:0, avšak italský klub si udržel neporazitelnost, když dokázal srovnat na konečných 2:2. Nordsjaelland, na první pohled poněkud obskurní soupeř, se však dostal do Ligy mistrů přímo, bez nutnosti procházet předkoly, když po třech letech vystřídal FC Kodaň na trůnu dánské Superligy.

Tým, kterému se přezdívá "dánská Barcelona"- díky jeho atraktivnímu stylu hry s krátkými přihrávkami, však nezažil příliš zářný vstup do elitní klubové soutěže, když prohrál s Šachtarem Doněck na jeho hřišti 0:2. Nordsjaelland se však bude chtít opřít o fakt, že Chelsea nemá příliš dobrou statistiku ve venkovních zápasech skupinové části - nedokázala vyhrát v posledních čtyřech zápasech. Blues však jistě povzbudil sobotní výsledek na hřišti Arsenalu, který porazili 2:1.

Šachtar s reprezentačním záložníkem Tomášem Hübschmanem by rád prodloužil úctyhodnou sérii 25 soutěžních výher. Zřejmě největší test čeká ukrajinského šampiona na půdě Juventusu. "Naši fanoušci očekávají, že budeme hrát v Turíně dobře, takže uděláme vše pro to, abychom zde minimálně remizovali. Každý bod bude v Lize mistrů důležitý," uvedl ofenzivní hráč Doněcku Marko Devič. Dlouhou šňůru si drží také Juventus. Hráči Staré dámy naposledy v sobotu deklasovali AS Řím s českým trenérem Zdeňkem Zemanem 4:1 a v Serii A neprohráli 45. zápas za sebou.

Vilanova: Zápas s Benfikou bude těžší než s Realem

Barcelona se po úvodní domácí výhře 3:2 nad Spartakem Moskva představí na hřišti soupeře, kterým bude Benfica. Tým z Lisabonu začal bezbrankovou remízu s Celtikem Glasgow a oba soupeři vedou bez porážky domácí soutěže. Barcelona kraluje španělské lize po šesti kolech bez ztráty bodu a hned v neděli ji čeká El Clásico s Realem Madrid.

Lze tedy očekávat, že by trenér Tito Vilanova mohl nechat odpočinout některé hvězdy, avšak sám upozorňuje, že to nebude tak jednoduché. "Utkání v Lize mistrů bude mnohem komplikovanější než duel s Madridem. Ve skupině není prostor na zaváhání," řekl kouč Blaugranas. Po zraněních se mu vrací opory Iniesta s Puyolem.

Xavi slaví vítězný gól utkání s Granadou
zdroj: Isifa/EPA

Spartak Moskva se po dobrém výkonu z Nou Campu chytil a v ruské lize a poháru třikrát vyhrál. Slušnou formu bude chtít potvrdit v Moskvě i proti Celtiku. V domácí obraně by mohl dostat šanci český stoper Marek Suchý, jenž poslední ligové vítězství nad Permem sledoval z lavičky.

Manchester United si zahraje na hřišti Kluže, přemožitele Liberce ze 3. předkola. "Rudí ďáblové", kteří doma na úvod LM porazili 1:0 Galatasaray, mohou napravit zaváhání z Premier League. V sobotu podlehli doma po 23 letech Tottenhamu. Stoprocentně úspěšný lídr německé ligy Bayern Mnichov by rád potvrdil výhru 2:1 s Valencií a uspěl i na půdě BATE Borisov. Španělský tým doma přivítá Lille, do jehož kádru patří i český bek David Rozehnal.

Úterní program 2. kola LM

Skupina E: Juventus Turín - Šachtar Doněck (Hübschman), Nordsjaelland - Chelsea (Čech).
Skupina F: Valencie - Lille (Rozehnal), BATE Borisov - Bayern Mnichov.
Skupina G: Spartak Moskva (Suchý) - Celtic Glasgow (F. Twardzik), Benfica Lisabon - FC Barcelona (Prima Cool).
Skupina H: Galatasaray Istanbul (Baroš, Ujfaluši - zranění) - Braga, CFR Kluž - Manchester United.

(Spartak Moskva - Celtic Glasgow od 18:00, ostatní od 20:45)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články