Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Liberec vstoupil do předkola domácí výhrou 1:0 nad Karagandou

Liberec - Fotbalisté Liberce zahájili vítězně svůj třetí pokus o premiérový postup do základní skupiny Ligy mistrů. Český šampion v úvodním utkání druhého předkola prestižní soutěže doma porazil kazašský Šachťor Karaganda 1:0 po brance Vojtěcha Hadaščoka z 23. minuty. Odveta se hraje za týden v Kazachstánu.

Utkání Liberec - Karaganda
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Liberecký kouč Šilhavý nasadil do prvního soutěžního utkání v nové sezoně jedinou z letních posil obránce Kušníra, který v obraně nahradil reprezentanta Gebre Selassieho, jenž odešel do Brém. Místo chybějících Rabušice a Breznaníka, který si odpykával disciplinární trest z předešlého působiště, nastoupili v ofenzivě Hadaščok a navrátilec z hostování Blažek.

Na Slovanu bylo patrné, že hraje první ostrý zápas po pauze. Jako obvykle se snažil režírovat hru, ofenzivní manévry ale brzdily nepřesnosti. I proto domácí často zkoušeli střelbu z dálky. V úvodu napřáhl Bosančič a brankář Mokin jen sledoval, jak balon těsně minul tyč. Šachťor hlavně bránil, když ale přešel do ofenzivy, dokázal domácím zatopit. Po centru ze strany se pověsil do vzduchu vytáhlý Gridin, radost z gólu mu ale pokazil ofsajd.

Je nám líto, video expirovalo.
Slovan Liberec - Šachťor Karaganda

V polovině první půle domácí proti vysokým obráncům účinně zakombinovali po zemi a výsledkem bylo vedení. Bosančič na hranici vápna přihrávkou mezi nohy bránícího zadáka vysunul Hadaščoka a dvacetiletý útočník z otočky pověsil míč do horního rohu branky. Těsně před pauzou pálil opět agilní Bosančič a Mokin s obrovskými potížemi vyrazil pokus na roh.

Po přestávce Karaganda překvapivě otevřela hru a tlačila se za vyrovnáním. V 56. minutě dokonce dostal kazašský šampion míč podruhé v zápase do sítě, ale sudí Jeskov ještě předtím odpískal Finončenkovi útočný faul. Kouč Šilhavý zkusil oživit hru příchodem střídajícího Šurala, který se hned uvedl střelou a Mokin znovu s problémy odrazil balon jen před sebe. V polovině druhé půle autor úvodní trefy Hadaščok vyslal do šance Váchu, ten ale v tísni minul.

Jaroslav Šilhavý: "Naším přáním bylo doma vyhrát a nedostat gól, to se nám podařilo. Ale hra nebyla dobrá, to jsme všichni viděli. Nicméně věřím, že jsme schopni v odvetě vstřelit branku a tím bychom se rázem dostali do výhody."

Slovan v závěru tlačil, důležitý druhý gól už ale nepřidal ani po nepřehledné situaci v poslední minutě, kdy se nejprve zdálo, že sudí nařídil penaltu, ale pak odpískal pouze ofsajd Kušníra. Těsnou výhru nakonec domácím na opačné straně zachránil v nastavení skvělým zákrokem proti Caňasově hlavičce Bičík.

Trenér Liberce Jaroslav Šilhavý si po Bičíkově zákroku hodně oddychl. "V té době ještě doznívaly emoce z předchozí akce, kdy to chvíli vypadalo, že kopeme penaltu a jejich zadák navíc dostane červenou kartu. Jsme rádi, že David vytáhl svůj zákrok podobně jako v posledním ligovém kole s Plzní. Vyrovnání by bylo kruté a nepříjemné," uvedl Šilhavý.

Slovan Liberec - Šachťor Karaganda 1:0 (1:0)

Branka: 23. Hadaščok. Rozhodčí: Jeskov - Kalugin, Semenov (všichni Rus.). ŽK: Vácha, Bosančič - Bajžanov, Vasiljevič, Džidič. Diváci: 5 500.

LIBEREC: Bičík - Kušnír, Nezmar, Kelič, Fleišman - Blažek (60. Šural), Vácha, Janů, Bosančič - Štajner - Hadaščok (78. Delarge). Trenér: Šilhavý.

KARAGANDA: Mokin - Paryvajev, Džidič, Vasiljevič, Kirov - Arsenjevič, Vičius (66. Caňas), Bajžanov (75. Tarasov), Kukejev (79. Višnakovs) - Finončenko, Gridin. Trenér: Kumykov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články