Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Íránští fotbalisté jako první z asijské kvalifikace prošli na MS v Kataru

Fotbalisté Íránu se jako první tým z asijské kvalifikace probojovali na mistrovství světa v Kataru. Jistotu účasti na závěrečném turnaji jim dala dnešní výhra 1:0 nad Irákem. Svěřenci trenéra Dragana Skočiče po sedmi z deseti kol vedou svoji skupinu a už nemohou skončit hůře než na jednom ze dvou postupových míst.

zdroj: ČTK/AFLO

Íránci se na mistrovství světa představí potřetí za sebou. Na šampionátu si zahrají celkově pošesté, ještě nikdy neprošli se skupiny. Po jejich postupu je známo 14 z 32 účastníků závěrečného turnaje, který bude na konci roku hostit jiná asijská země, Katar. Již dříve se kvalifikovaly Argentina, Brazílie, Anglie, Belgie, Dánsko, Francie, Chorvatsko, Německo, Nizozemsko, Srbsko, Španělsko a Švýcarsko.

Íránci potvrdili formu a vyhráli šestý ze sedmi zápasů závěrečné třetí kvalifikační fáze. Poslední porážku utrpěli v listopadu 2019 od Iráku, s nímž se utkali i ve druhé fázi. Skočičovi svěřenci dnes proti svému sousedovi dominovali a mohli zvítězit i mnohem vyšším rozdílem. Z velké řady šancí ale skóroval pouze na začátku druhé půle po úniku útočník Porta Mahdí Taremí, který v létě vyhrál anketu o nejhezčí branku v soutěžích UEFA za minulou sezonu.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalisté Íránu jako první z asijské kvalifikace prošli na MS

Jižní Korea má před SAE náskok

Velmi blízko postupu je ve stejné skupině také Jižní Korea. Pravidelný účastník světových šampionátů vydřel výhru 1:0 na půdě Libanonu a tři kola před koncem kvalifikace má osmibodový náskok na třetí Spojené arabské emiráty. Domácí outsider vedený českým trenérem Ivanem Haškem dvakrát trefil brankovou konstrukci, na body ale nedosáhl a ve skupině potřetí za sebou prohrál. Přesto má stále naději na účast v další fázi kvalifikace a případném mezikontinentálním play-off.

Z asijské kvalifikace projdou přímo na mistrovství světa první dva týmy ze dvou šestičlenných skupin třetí fáze. Třetí celky se utkají o to, kdo v boji o závěrečný turnaj vyzve pátý tým z jihoamerické kvalifikace.

Česká reprezentace si zahraje evropské play-off. V semifinále 24. března nastoupí svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého ve Švédsku, v případě postupu je čeká finále o šampionát proti lepšímu z dvojice Rusko - Polsko.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články