Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Van Dijka těší nizozemská fotbalová renesance: Vrátili jsme se tam, kam patříme

Po krátkém období temna je reprezentace ze země tulipánů zpět mezi evropskou elitou. V premiérovém ročníku Ligy národů došla v červnu až do finále a v listopadu s přehledem stvrdila postup na Euro 2020. Kapitán Virgil van Dijk si sílu mužstva uvědomuje, ale zároveň varuje před uspokojením.

Virgil van Dijk se raduje z gólu v dresu Nizozemska
zdroj: imago sportfotodienst autor: Michael Kolvenbach

"Ano - máme fantastické hráče, jenže to nic neznamená. Musíme zůstat pokorní a kvalitu ukázat na hřišti."

Účasti na závěrečném turnaji si obránce Liverpoolu váží o to více, že v předchozích letech dvakrát absolvoval kvalifikační krach. "Jsem šťastný. Vrátili jsme se tam, kam patříme - na šampionát," řekl Van Dijk, který debutoval v národním týmu v říjnu 2015.

Kdo je favoritem ME a jaké šance mají Češi? Poslechněte si Fotbal fokus podcast:

Oranjes prošli po bronzovém MS 2014 generační obměnou. Z úspěšného kádru, kterému v Brazílii šéfovala hvězdná ofenzivní trojice Sneijder - Van Persie - Robben, je v tom současném pouze pět fotbalistů: brankář Jasper Cillessen, obránci Daley Blind s Jöelem Veltmanem, záložník Georginio Wijnaldum a útočník Memphis Depay.

Posledně zmíněná dvojice se shodou okolností postarala v kvalifikaci na ME 2020 o více než polovinu gólů (Wijnaldum - 8, Depay - 6).

"Nechceme hledět až moc dopředu, ale samozřejmě se na mistrovství těšíme. Po předchozích nezdarech je postup extrémně důležitý i pro naše příznivce. Nebylo to jednoduché období ani pro ně," upozornil Van Dijk.

"Základní skupinu bychom navíc měli odehrát v Amsterdamu, což je fantastické," připomněl skutečnost, že turnaj spolupořádá 12 zemí a Nizozemsko je jednou z nich.

Nizozemsko na MS a ME od roku 2010

MS 2010 - stříbro 
ME 2012 - vyřazeno v základní skupině 
MS 2014 - bronz 
ME 2016 - nepostoupilo z kvalifikace, kde 2x prohrálo s Českem (1:2 venku a 2:3 doma) 
MS 2018 - nepostoupilo z kvalifikace

Na výběru trenéra Ronalda Koemana se opět, jako už mnohokrát v minulosti, blahodárně projevuje vliv mládežnické akademie Ajaxu. Velkoklub z hlavního města loni dokráčel do semifinále Ligy mistrů a jeho kostra hraje důležitou roli i v mezinárodních utkáních.

V postupovém kvalifikačním duelu v Severním Irsku (0:0) nastoupila v základní sestavě trojice Blind - Veltman - Donny van de Beek. A opomenout nelze ani Matthijse de Ligta s Frenkiem de Jongem, kteří oblékali dres "de Godenzonen" ještě v květnu.

I proto je Van Dijk optimistou, když rozjímá o budoucnosti. "Máme velmi silné a semknuté mužstvo. Všichni spolu skvěle vycházíme," uvedl s dodatkem, že nemalou zásluhu na renesanci nizozemské reprezentace má kouč Koeman. "Přišel na způsob, jak z nás dostat to nejlepší."

Za hlavní přednost týmu považuje herní variabilitu. "Můžeme hrát různě. Jsme schopni měřit se s bojovností Severního Irska a zároveň dokážeme přehrát Francii (2:0 v Lize národů UEFA 2018/19), Anglii (3:1 v Lize národů 2018/19) či Německo (4:2 v kvalifikaci na ME 2020)," konstatoval rodák z Bredy.

Zlatý míč?

I z individuálního hlediska má opětovná účast Oranjes na Euru nemalou váhu. Absence nejlepšího hráče ročníku 2018/19 dle UEFA by totiž spoustu fanoušků evropské kopané bezesporu mrzela.

Osmadvacetiletý stoper Liverpoolu nicméně svou nadprůměrnou výkonnost bere s nadhledem. "Určitě se můžu ještě zlepšit. Ano - loňská sezona byla fenomenální jak z osobního, tak z týmového pohledu. Nastavili jsme si laťku proklatě vysoko," připomněl vítězství anglického celku v Lize mistrů.

Potenciálnímu zisku Zlatého míče, v jehož třicetičlenné nominaci neschází, ale nepřikládá žádnou váhu. "Vždy se zaměřuji na tým, ostatní věci jsou mi - věřte, nebo ne - ukradené."

Zdroj
ČT sport, The Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články