Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Bez stresu a také bez diváků. Češi zakončí kvalifikaci v Bulharsku a chtějí další výhru

Postup na mistrovství Evropy a druhé místo ve skupině už mají jisté. Čeští fotbalisté ovšem nechtějí ani závěrečný zápas kvalifikace podcenit. V Sofii se utkají proti Bulharsku a střetnutí se odehraje před prázdnými tribunami kvůli disciplinárnímu trestu pro domácí za rasistické projevy fanoušků. Reprezentanti věří, že situace využijí a odvezou si další výhru. Přímý přenos utkání sledujte od 17:30 na ČT sport nebo webu ctsport.cz.

Slavící čeští reprezentanti
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

Český celek prožil ve čtvrtek večer v Plzni oslavy postupu na evropský šampionát, kam prošel v samostatné historii posedmé. Soupeře pro skupinu Eura se národní tým dozví 30. listopadu při losu v Bukurešti.

Reprezentanti už mohou hrát v Bulharsku s větším klidem, rozhodně ale nechtějí přistoupit k zápasu lehkovážně. Varováním jim může být říjnová porážka 2:3 se Severním Irskem tři dny po kvalifikačním vítězství 2:1 nad Anglií.

"Jsem rád, že pojedeme do Bulharska v klidu s postupem na Euro. Spadlo to z nás, ta tíha odpovědnosti. Ale určitě pojedeme do Bulharska s tím, abychom zahráli dobrý fotbal, a o výsledek se popereme bez ohledu na to, že jsme už postoupili," řekl trenér Jaroslav Šilhavý.

"Oslavy zatím budou jen mírné, ještě hrajeme v Bulharsku. I když už máme postup jistý, nechceme tam udělat ostudu a chceme vyhrát," doplnil záložník Alex Král.

Reprezentanti v samostatné historii v šesti zápasech s Bulharskem pětkrát vyhráli a jednou remizovali. V červnu zvítězili v Praze na Letné po obratu 2:1.

Balkánský celek obsadil na světovém šampionátu v roce 1994 historické čtvrté místo, ale v posledních letech prožívá velký výkonnostní propad. Na velkém turnaji startovali Bulhaři naposledy v roce 2004 a už přes rok a 12 zápasů po sobě nevyhráli.

Proti českému týmu budou mít o to těžší roli, že se musejí obejít bez podpory fanoušků. Zápas v Sofii se bude hrát před prázdným hledištěm kvůli disciplinárnímu trestu od UEFA za rasistické projevy diváků v říjnovém utkání s Anglií, který Bulhaři prohráli 0:6. Po debaklu rezignoval trenér Krasimir Balakov, kterého nahradil Georgi Dermendžiev a v premiéře s týmem prohrál ve čtvrtek v přípravě 0:1 s Paraguayí.

"Že se bude hrát bez diváků, by mělo být pro nás výhodou. Nicméně myslím, že každý hráč je zvyklý na atmosféru, takže to bude chybět všem, nejen domácím hráčům," uvedl Šilhavý.

V zápase zřejmě nasadí některé hráče, kteří nenastoupili proti Kosovu. Premiérový reprezentační start by si mohl připsat brankář Ondřej Kolář. S týmem v sobotu dopoledne neodletí obránce Filip Novák, který se odpojí kvůli zranění.

Utkání v Sofii začne v neděli v 18:00. Český celek v den 30. výročí sametové revoluce nastoupí v nových venkovních dresech svítivě zelené barvy, která mimo jiné odkazuje na národní symbol lípu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články