Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Reprezentaci čeká těžký zápas na Islandu, vítěz si přiblíží Euro

Reykjavík – Reprezentace vstupuje zápasem na Islandu do druhé poloviny kvalifikace o postup na Euro 2016 a stejně jako na podzim v Plzni bude ve hře první místo ve skupině. Vítěz utkání výrazně přiblíží postup na šampionát, kam se z každé skupiny přímo kvalifikují první dva týmy a nejlepší celek z třetích míst. Češi mají po pěti duelech jednobodový náskok před severským soupeřem a šest bodů k dobru před třetím Nizozemskem. K udržení vedoucí pozice před podzimním finišem tak svěřenci Pavla Vrby potřebují protáhnout dosavadní neporazitelnost v kvalifikaci a uhrát alespoň remízu.

Češi na podzim vyhráli úvodní čtyři zápasy kvalifikace a až v březnu poprvé ztratili body, když doma nečekaně jen remizovali s Lotyšskem 1:1. "Bude to stejně důležité utkání jako v Plzni. Island je jedno z mužstev, které chce taky postoupit na mistrovství Evropy, a má k tomu možná stejně daleko jako my. Chceme bodovat, abychom byli neustále první v tabulce," řekl trenér Pavel Vrba.

"Ideální by bylo, abychom dokázali vyhrát. Ale situace ve skupině je hodně vyrovnaná, proto je třeba hlavně neprohrát a udržet Island za námi a mít lepší vzájemné zápasy. Vzhledem k přímému postupu by to ale chtělo přivézt tři body," podotkl brankář Petr Čech. Na podzim Češi otočili proti Islandu nepříznivé skóre a vyhráli 2:1. Ve zbylých čtyřech zápasech kvalifikace ale severský celek neztratil ani bod, neinkasoval a doma porazil třetí tým z loňského mistrovství světa Nizozemsko i Turecko.

"Turci i Holanďané se přesvědčili, že dát gól Islandu není vůbec jednoduché. Oba zápasy si byly podobné. Islanďané velmi důsledně bránili a čekali na nějakou příležitost ze standardky nebo rychlého protiútoku," řekl Vrba. "Osobně si myslím, že zápas s námi bude trochu jinačí. Domácí budou odvážnější, v útočné fázi aktivnější. Ale určitě budou stavět na tom, v čem byli úspěšní předtím," mínil kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Reprezentace finišuje s přípravou na Island

Islanďané věří, že zvládnou zápas lépe než v Plzni

"V Plzni nás tlak českého týmu překvapil. Zápas jsme si hodně rozebrali a myslím, že tentokrát jsme lépe připraveni. V Plzni jsme nebyli v té nejlepší kondici, byl to náš horší zápas než obvykle," řekl jeden z dua islandských trenérů Heimir Hallgrímsson.

Zatímco samostatná česká reprezentace postoupila ze všech pěti předchozích kvalifikací mistrovství Evropy, Island usiluje o první účast na velkém turnaji. V poslední době ale udělal velký výkonnostní skok a jen těsně mu unikla účast na světovém šampionátu. Nyní už by rád postoupil. "Zítra by to mohl být rozhodující zápas. Buď Island, nebo české mužstvo se podle mě umístí na prvním místě," podotkl Hallgrímsson.

Vzhledem k důležitosti utkání neočekává žádnou přestřelku. "Myslím, že ani jeden z týmů nebude příliš riskovat, aby neudělal zbytečnou chybu. My samozřejmě budeme chtít hrát dobře organizovaně. Remíza proti tak silnému týmu, jakým je Česko, není žádná ostuda, ale samozřejmě lepší by bylo vyhrát," dodal Hallgrímsson.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články