Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Damková potvrdila chybu Jílka v derby, příbramské penalty obhajuje

Praha - Rozhodčí Jan Jílek měl v derby nařídit pokutový kop proti Spartě za faul obránce Costy na slávistického útočníka Tomáše Necida. Prohlásila to předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková. Penaltu měl podle ní ve 24. kole odpískat také Pavel Královec ve prospěch Plzně proti Jihlavě. Sporné penalty v duelu Příbrami s Libercem pak naopak sudí Petr Ardeleánu posoudil prý správně.

Sport
zdroj: ČT4

V derby vedla Sparta 2:0, když Costa ve vápně zezadu vrazil do Necida a povalil ho. Jílek však nechal pokračovat ve hře, což naštvalo slávisty, kteří se případným snížením z penalty mohli vrátit do hry.

"Rozhodčí Jílek chyboval. Bez debat to byl jednoznačný faul, šlo o jasné vražení bránícího do útočícího hráče. Pro mě to je neomluvitelná chyba a je to škoda, protože rozhodčí si jinak ve sledovaném utkání vedl téměř výborně," uvedla Damková v prohlášení.

Podobně se podle ní provinil i nejzkušenější z českých sudí Královec, který měl odpískat pokutový kop v duelu Plzně s Jihlavou, když průnik domácího Davida Štípka zastavil jihlavský záložník Tomáš Kučera. "Nenařízení pokutového kopu bylo chybou, jejich střet měl posoudit jako penaltový," mínila Damková.

Je nám líto, video expirovalo.
Neodpískaná penalta po faulu Costy na Necida

Nejtěžší podle ní bylo rozhodnout o tom, jestli postupoval správně Ardeleánu při odpískání dvou pokutových kopů ve prospěch Příbrami v duelu s Libercem. "Ani v komisi rozhodčích jsme k nim zatím nezaujali jednoznačné stanovisko. Pokud budu mluvit za sebe, tak rozhodčí Ardeleánu postupoval správně," konstatovala Damková.

"Při první situaci bránící hráč Rajnoch sice nejprve protihráči vypíchl míč, ale vzápětí mu podrazil nohy, což je faul. Při druhém střetu se mi z opakovaných záběrů vůbec nezdálo, že by Rajnoch míč zasáhl. Skluzem přímo trefil nohy příbramského hráče. Rozhodčí Ardeleánu měl v obou případech dobré postavení a podle mě rozhodl v souladu s pravidly," dodala Damková.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články