Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Náskok Sparty se snižuje, Letenští pouze remizovali v Olomouci

Olomouc - Sparta si neudržela sedmibodový náskok před mistrovskou Plzní a v Olomouci jen remizovala 1:1. Dvě kola před koncem podzimní části soutěže tak nyní má pětibodový odstup od svého největšího rivala v boji o titul. Letenští však prodloužili sérii ligové neporazitelnosti, která nyní činí šestnáct utkání. Domácí pod staronovým koučem Zdeňkem Psotkou vedli trefou Martina Doležala, bod však hostům zajistil osmou brankou sezony Josef Hušbauer.

Sparťané slaví vyrovnávající branku
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Olomoucká sestava pod Psotkou, který se na lavičku dočasně vrátil z funkce klubového generálního manažera, doznala čtyř změn a vedle distancovaných Vidličky s Javůrkem tentokrát nezbylo ani místo na gólmana Blahu. Na jeho post se po dvou a půl měsících vrátil Zlámal. Ten si však v první půli příliš nezachytal. Ačkoliv Sparta si od startu vytvořila územní převahu, její hra končila většinou před domácí šestnáctkou.

Domácí favorita zaskočili už po deseti minutách. Nejlepší olomoucký střelec Doležal ukázal své sebevědomí, ve vápně si nádherně stáhl centr Varadiho, obtočil se kolem Brabce a zblízka poslal míč za Vaclíka. Zaznamenal svou sedmou trefu sezony. Sparta pak měla potíže dostat se přes dobře fungující defenzivní blok Sigmy. Pomoci si mohla standardní situací, ale Lafata mířil hlavou po rohovém kopu vedle brány. Záhy nabídl druhou branku Hanákům hrubkou před vlastní šestnáctkou sparťanský stoper Holek; podklouzl a pustil středem hřiště do sóla Doležala, jehož umístěnou střelu k tyči znamenitě vytáhl gólman Vaclík.


Čekání Pražanů na přihrávku, kterou by pronikli kompaktní obranou soupeře, trvalo 39 minut. Lafata pak kolmicí vyslal na Zlámala osamoceného Hušbauera, jenž první ranou hostů v utkání mezi tyče vyrovnal. Televizní kamery ovšem usvědčily střelce z těsného ofsajdového postavení.

Sigma ve druhé půli odtlačila soupeře dál od svého pokutového území a v 54. minutě málem opět udeřila, jenže Ordošova teč skončila na boční síti. Sparta znovu začala zvyšovat obrátky až po příchodu útočníka Bednáře v poslední dvacetiminutovce. Vácha nadělal Zlámalovi obtíže dalekonosným pokusem, po odraženém míči vpadl do domácí šestnáctky Lafata, ale nemířil přesně. Jednu stoprocentní možnost ještě Letenští měli. Hušbauer nabil pět minut před koncem na malé vápno Bednářovi, avšak jeho střelu zmařil Zlámal a zachránil domácím bod.

Sigma Olomouc - Sparta Praha 1:1 (1:1)

Branky: 10. Doležal - 39. Hušbauer. Rozhodčí: L. Kovařík - Mencl, Pospíšil. ŽK: Schulmeister, Houska - Dočkal. Diváci: 7 588.

Olomouc: Zlámal - Varadi, Koutný, Škerle, Vepřek - Houska (74. Wijlaars), Ordoš (81. Karaš), Šindelář - Falta (46. Schulmeister), Doležal, Navrátil. Trenér: Psotka.
Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa - Vácha - Dočkal (70. Bednář), Mareček, Hušbauer, Krejčí - Lafata. Trenér: Lavička. 

Ohlasy trenérů po utkání

Zdeněk PsotkaZdeněk Psotka (trenér Olomouce): "Přestože jsme v úvodu utkání dali branku, první poločas jsme byli slabším týmem a Sparta dominovala. Výborně kombinovala, zatímco nám se kombinace nedařila a brzy po zisku míče jsme jej zase ztráceli. Dostávali jsme se proto pod tlak a první poločas jsme jen bránili. Přesto jsme měli druhou velikou šanci s Doležalem, kterou jsme ale neproměnili. Ve druhém poločase jsme chtěli být více aktivní a nabádali hráče, aby šli do kombinace, a to se nám dařilo. Ale nedotáhli jsme bohužel finální přihrávky. Za bojovnost a za druhý poločas je pro nás bod cenný a spravedlivý."

Vítězslav LavičkaVítězslav Lavička (trenér Sparty): "Z jedné strany máme radost, že jsme udrželi šňůru neporazitelnosti, ale naším úkolem bylo vybojovat tři body, proto spokojeni být nemůžeme. Sigmu jsme lacino pustili do vedení. Předpokládali jsme, že její hra bude založena na jednoduchosti a nákopech na hráče typu Doležala, ale po jedné takové situaci jsme jednou hrubě takticky zaspali a šikovný soupeř nás potrestal. Ale dostali jsme se do hry. Dobře jsme kombinovali, i když Sigma měla dobře zformovaný blok. Chyběl tomu nápad a překvapení v šestnáctce. Podařilo se nám to jednou a hned jsme vstřelili branku. Před druhým poločasem jsme si říkali, že chceme zjednodušit hru a více se tlačit do koncovky, přes optickou převahu jsme se ale do šancí už příliš nedostávali."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články