Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Sparta jasně přejela Duklu a vládne lize

Praha - Fotbalisté Sparty v rámci 11. ligového kola přejeli doma Duklu 3:0 a v tabulce získali šestibodový náskok na druhou Plzeň. Sparta zaznamenala šestou výhru v nejvyšší soutěži za sebou a potvrdila i stoprocentní bilanci z domácího hřiště v sezoně. Střelecky se prosadili tři záložníci: Bořek Dočkal, Josef Hušbauer a Ladislav Krejčí. Utkání jste mohli sledovat v podrobné on-line reportáži.

Radost hráčů Sparty
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Šestibodový náskok v čele soutěže je povzbuzující. Sobotní ligové výsledky pro nás byly určitým impulsem. První třetina sezony se povedla, ale pořád to jsou jen dílčí úspěchy, které by nám měly dodat sebevědomí," uvedl kouč domácích Vítězslav Lavička.

Třítýdenní ligová pauza Spartu zjevně nijak nerozhodila a soupeř z Julisky si mohl jen nechat zdát o tom, že na Letné natáhne svoji šestizápasovou šňůru neporazitelnosti. Domácí drželi Duklu pořád pod tlakem, vycházel jim vysoko postavený presink, z nějž rychle získávali většinu míčů.

Dukla nepřipomínala mužstvo, které si za poslední roky získalo respekt za odvážný herní styl. Proti Spartě se prakticky nedostala k ohrožení branky, naopak ligoví lídři se často hnali na zteč. Akce Kadeřábka z 16. minuty a následná rána Lafaty těsně nad břevno ještě gól nepřinesly, stejně jako Váchova rána po půl hodině.

Vzápětí se ale záložník Dočkal blýskl narážečkou s Hušbauerem a skvělým průnikem v pokutovém území, který zakončil přesnou střelou. Ukázal, že si udržel střeleckou formu poté, co v úterý jedinou trefou rozhodl kvalifikační duel reprezentace v Bulharsku. Skóre mohl zvýšit bek Costa, kdyby hlavičkoval přesněji po pasu Krejčího.

Trenér Dukly Luboš Kozel po zápase:

"Z naší strany není moc co hodnotit. Sparta byla výborná, my jsme se neměli o co opřít. Těžko jsme chytali tempo zápasu a neplnili naše záměry." 

Osud zápasu byl zpečetěn těsně po poločase. Aktivitou hýřící Dočkal nejprve mířil do tyče, po následném rohu se k odraženému míči prodral Hušbauer a i s pomocí teče bránícího hráče vstřelil svůj sedmý letošní gól. Sparta i pak vypadala nenasytně a Duklu před její brankou mačkala dál. Třetí gól znovu nesl Dočkalův podpis. Jeho centr z pravé strany propadl až ke Krejčímu, který se trefil i v posledním domácím duelu proti Slovácku. "Kluci zaslouží ocenění a poděkování, hráli velmi dobře. A možná jsme mohli přidat i další góly," uvedl Lavička.

Fandové Sparty si viditelně užívali bezstarostnou jízdu za jasným vítězstvím, důkazem byl i častý aplaus, když se blížil konec zápasu. Samotný závěr si domácí vyloženě vychutnali. Sparťany už ani nemrzelo, že nepřidali čtvrtý gól, což se jim povedlo v minulých domácích duelech se Slováckem, Ostravou a Příbramí. "Zápas si musíme analyzovat tak, abychom hráče nesestřelili dolů, ale aby podali diametrálně odlišný výkon v pátek proti Ostravě," uvedl Kozel.

Sparta Praha - Dukla Praha 3:0 (1:0)

Branky: 31. Dočkal, 50. Hušbauer, 57. Krejčí. Rozhodčí: Příhoda - Hájek, Hrabovský. ŽK: Kadeřábek, Lafata, Dočkal - Vrzal, Mareš. Diváci: 7 792.

Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa - Vácha - Dočkal (83. Přikryl), Hušbauer, Matějovský (79. Mareček), Krejčí - Lafata (66. Bednář). Trenér: Lavička.

Dukla: Rada - Romera, Štetina, Vorel, Vrzal - Néstor (54. Pázler), Malý, Hanousek, Gedeon, Mareš (66. Kalouda) - Pospěch (82. Marek). Trenér: Kozel.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy