Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Brno otočilo souboj s Baníkem a získalo důležité záchranářské body

Brno - Fotbalisté Zbrojovky Brno dokázali porazit Baník Ostrava v dohrávce 25. kola Gambrinus ligy 2:1, když prohrávali po prvním poločase 0:1. Rozhodující branku pomohl po chybě kapitána hostů Benjamína Vomáčky připravit Petr Švancara. Zvýšili tím naděje na záchranu a momentálně jsou desátí s náskokem pěti bodů na sestupové příčky. Třináctý Baník má o tři body méně.

Milan Baroš v utkání Brno - Ostrava
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Z brněnské sestavy na poslední chvíli vypadl zraněný stoper Brabec. Trenér Baníku Pulpit vytáhl do středové řady obránce Stožického, který svou aktivitou oživil ofenzivní sílu. Brňané měli zhruba dvacet minut neplodnou územní převahu a nedostali se ani do jedné slibnější šance. Jejich kombinační souhra vázla na nepřesnostech, podobně si po zisku míče vedli také ostravští fotbalisté. Baník pak ale postupně převzal taktovku a na hrotu útoku o sobě dával vědět Baroš. Ve 26. minutě stačil špičkou trefit míč, střela ale postrádala razanci i přesnost. O minutu později Baroš po úniku a souboji s domácím obráncem Buchtou upadl a dožadoval se marně penalty.

Hru Brňanů v závěru poločasu provázely častější chyby. Na sérii zaváhání doplatili domácí ve 37. minutě gólem. Baroš ze středu hřiště poslal centr na pravou stranu Stožickému, jeho střela se odrazila od stopera Pernici a brankář Doležal už na změnu směru nestačil zareagovat.

Kouč Brňanů Grmela ve snaze oživit výkon mužstva sáhl v poločase ke dvěma střídáním. Místo Přerovského s Markovičem zařadil do hry Traorého a Švancaru a hned v úvodu měla Zbrojovka tři vyložené příležitosti. Nejprve Traoré po zaváhání ostravských zadáků nabídl vyrovnání Švancarovi, který ale netrefil cíl. Vzápětí po Švancarově úniku z levé strany měl vychýlená mířidla Kroupa a třetí příležitost promarnil ránou nad branku Frejlach.

Baník se dostal pod tlak, ale dlouho mu odolával. S výjimkou Baroše se všichni další hráči věnovali defenzivě a mnohdy pouze odkopávali míče. Teprve v 70. minutě se ostravský tým zmohl na kloudný protiútok, Barošovu hlavičku však brankář Doležal kryl.

Trenér Zbrojovky Ludovít Grmela po zápase:

"Sice ještě nemůžeme hovořit o záchraně, ale udělali jsme k ní velmi důležitý krok. Záchrana z mého pohledu znamená získat alespoň třicet bodů, jednatřicet určitě bude znamenat jistotu."

Patnáct minut před koncem nasadil kouč Grmela do hry i třetího útočníka Škodu a ofenzivní taktika pomohla Brňanům k bodům. V 82. minutě Zavadil překonal brankáře Bártu tvrdou střelou z trestného kopu a k vítěznému obratu zavelel Švancara. Po úniku z pravé strany nacentroval přesně na hlavu Škody.

Zbrojovka Brno - Baník Ostrava 2:1 (0:1)

Branka: 82. Zavadil, 88. Škoda - 37. Stožický. Rozhodčí: Proske - Jiřík, Kotík. ŽK: Švancara, Škoda, Traoré - Hable, Droppa, Frydrych. Diváci: 5293.

Brno: Doležal - Buchta, Sus, Pernica, Hyčka - Přerovský (46. Traoré), Frejlach, Zavadil, Lutonský (75. Škoda) - Kroupa, Markovič (46. Švancara). Trenér: Grmela.

Ostrava: Bárta - Velner, Frydrych, Vomáčka, Stronati - Stožický (64. Staško), Hable, Droppa, Kukec (90. Lukeš) - Soukup (74. Milosavljev), Baroš. Trenér: Pulpit.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články