Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Souboj Lavička vs. Rada. Kdo bude úspěšnější?

Praha - Je to téměř na den přesně už jedenáct let, co si Vítězslav Lavička odbyl trenérskou premiéru v české nejvyšší soutěži, a zatímco už stačil dovést k mistrovskému titulu Liberec či Sydney v daleké Austrálii, triumf v roli sparťanského kouče ve velkém pražském derby proti Slavii mu stále uniká. Lavičkovi se další šance naskytne v sobotu. Kouč Slavie Petr Rada je nicméně přesvědčen, že jeho svěřenci jsou schopni zopakovat podzimní vítězství. A to i přesto, že letenský rival je před zápasem ve výborné formě a podle Rady předvádí momentálně nejlepší fotbal v české lize.

Lavička duel se Slavií považuje za nejprestižnější zápas v lize, byť jsou třeba utkání Sparty s Plzní v posledních letech neméně vyhrocené. "Oba zápasy jsou pro Spartu sváteční, ale historicky je derby nejvíce sledované a tak tomu bude i teď," přemítal Lavička. "Navíc je skvělé, že se bude zase hrát před plným stadionem. To je pak fotbal v úplně jiném balení a souvisí s tím i kvalita hry, jakou týmy mohou nabídnout," těšil se trenér na atmosféru vyprodané Letné.

Vítězslav Lavička: "Cítím z týmu velké odhodlání. Kvůli tomu, že jsme poslední derby prohráli, i proto, že chceme navázat na poslední dobré výkony."

Lavičkova trenérská bilance v derby ale zatím není příznivá: 7. dubna 2002 si proti Slavii dokonce odkroutil premiéru v nejvyšší soutěži a čtyři minuty před koncem utkání smutnil, když "sešívaní" na hřišti Sparty dokázali vyrovnat na 1:1. Další dva zápasy měly pro Spartu a Lavičku ještě horší konec. Před pěti lety Letenští schytali potupný debakl 1:4, což Lavičku dokonce stálo místo. A loni v září Sparta v Edenu prohrála 0:1.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalisté Sparty i Slavie se chystají na derby

Sparťanský kouč věří síle svého výběru, který se na jaře rozjel a v posledních dvou zápasech se blýskl přesvědčivými výhrami s nejbližšími ligovými konkurenty Plzní a Olomoucí. "Nechceme podlehnout nějakému sebeuspokojení. Rádi bychom navázali na to, jak se v posledních zápasech prezentujeme. Věřím, že od posledního derby jsme ušli nějaký kus cesty, a moc bych si přál, aby to na naší hře bylo vidět. Chceme ukázat, že naše aktuální výkonnost není náhodná," uvedl Lavička.

Pro Lavičku nic neznamená, že Slavii v současnosti patří až osmá příčka s dvacetibodovou ztrátu na čelo soutěže. "Pohled na tabulku svádí k výroku, že je Sparta favoritem, ale já takové označení nemám rád. Před derby, ani před žádným jiným zápasem. Slavia pro nás bude tvrdým oříškem. Derby je vždy nevyzpytatelné," upozornil.

Slavia má sérii pěti zápasů bez porážky a Rada věří, že ji nepřeruší ani derby. "Budeme se snažit tu sérii prodloužit, i když víme, že Sparta v současnosti předvádí nejlepší fotbal v lize," řekl kouč Slavie.

Petr Rada: "Podle jmen jsme se kvalitně posílili. Byly tam ale určité problémy v rozehranosti hráčů. Potenciál má však tenhle tým velký a věřím, že v derby to ukáže."

Podobně však byly rozložené síly už na podzim a Slavia přesto překvapivě vyhrála 1:0. "Výhru nám přineslo dobré nasazení a přístup. O to se budeme snažit i teď, i když to bude jiná situace, jelikož hrajeme venku a bude tam 15 tisíc sparťanů. Ale věřím, že to zvládneme a přispějeme k tomu, že zápas bude vyvrcholením soutěže." Oproti podzimu však bude Rada postrádat stopera Martina Latku, který byl nejlepším hráčem posledního derby a postaral se i o jediný gól.

Že je Sparta silnější, mu ukázaly poslední zápasy Letenských proti Plzni a Olomouci. "Byla lepší než Plzeň a proti Olomouci předvedla suverénní výkon. A to Olomouc nehraje špatně. Výkonnost ve Spartě teď je hodně dobrá," řekl Rada, jehož jméno v negativním slova smyslu skandovali fanoušci během posledního utkání s Duklou. "Je to nepříjemné, ale budu se snažit, aby se to nedotklo hráčů. K trenérské práci to patří. Pro mě je důležité, aby hráči byli připraveni a předvedli výkon, který je hodný derby," dodal Rada.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články