Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Liberec sní o dalším titulu vybojovaném útočným fotbalem

Mistrovský Liberec potřetí v historii vstoupí do nové ligové sezony jako obhájce titulu. Roli bude mít o to těžší, že zároveň startuje v evropských pohárech. Ligoví šampioni však nekladou laťku nízko. Věří v navázání na úspěšný ročník a hlavně v pokračování atraktivní, útočné hry. Sní o postupu do hlavní fáze Ligy mistrů, v domácí soutěži by rádi znovu bojovali o příčky zaručující účast v pohárech.

Šilhavý s Nezmarem
zdroj: čtk autor: Radek Petrášek

"Chceme pokračovat v atraktivním fotbalu, který přináší dobré výsledky. Hrajeme kvalifikaci Ligy mistrů, chceme se o to porvat. V lize by byla každá pohárová příčka krásná," uvedl liberecký ředitel Libor Kleibl. "V minulé sezoně se nám podařilo dvakrát vyprodat stadion, byli bychom rádi, kdyby se to letos povedlo víckrát," doplnil Kleibl den před vstupem do předkola Ligy mistrů proti kazašské Karagandě.

Liberečtí si uvědomují, že zopakovat úspěch je vždy těžší. Pozici budou mít o to složitější, že budou zároveň hrát poháry. "Problém je to hlavně pro mladé kluky, kteří s tím nemají zkušenosti. Koncentrace je rozptýlená na víc zápasů. S poháry je spojeno víc pozornosti, v lize to ubude. Je na nás, na zkušenějších, abychom mladším pomohli," uvedl obránce Jan Nezmar.

Názor experta

Mark Smith: "Pro Liberec bude cesta za obhajobou bez Gebre Selassieho a s o rok starším Štajnerem hodně těžká. Šilhavý byl v přestupovém okně hodně aktivní, aby zajistil konkurenceschopnost na každém postu, ale takový přísun hráčů by mohl destabilizovat tradičně pokojnou náturu týmu."
Opora týmu: "Vypadá to, že Hadaščok vytlačil Bosančiče ze základu, a bude tak letos hrát pro tým klíčovou roli."
Tip na umístění: 3.

Mnozí internacionálové zároveň upozorňují, že liberecký kádr není zrovna z nejširších. Pomoci by tak podle Nezmara mohlo, že přes léto doplnil tým. "Máme širší kádr, mohli bychom rozdělit zátěž mezi více hráčů. Hráčům vždy pomůže, když se mohou soustředit na určitý zápas. Snad to zvládneme. Plzeň, byť loni kvůli účasti v pohárech ztrácela, nakonec se s námi v posledním kole tahala o titul," připomněl pětatřicetiletý Nezmar.

Na severu Čech jsou rádi, že udrželi osu kádru až na reprezentanta Theodora Gebre Selassieho, jenž zamířil do Brém. Nahradit ho má Ondřej Kušnír. "Post pravého beka byl nejpalčivější, tam jsme potřebovali kvalitu. Ondra Kušnír je hodně podobný tomu způsobu hry, který předváděl Theo. Objevil se i v nároďáku, hrál za Spartu výborné zápasy. Možná je trošku handicapem, že v minulé sezoně moc nehrál, ale v přípravných zápasech v Rakousku si vedl velice dobře," uvedl kouč Jaroslav Šilhavý.

Kromě Kušníra se úřadující mistr vydal cestou zahraničních posil. Přivedl tři mladé Ukrajince z Dynama Kyjev Sergije Ljulku, Artema Butenina a Jevgenije Morozenka, slovenského stopera Martina Tótha, Brazilce Maicona Souzu de Jesuse a konžského útočníka Dzona Delargeho. "V domácí lize je sice kvalitních hráčů dost, ale nebyla ochota ze strany klubů jednat. Proto jsme se vydali tímhle směrem," vysvětlil Kleibl.

Šilhavému přidělaly v průběhu přípravy starosti zdravotní problémy hráčů. "Zraněných bylo strašně hodně. V tuhle chvíli je to takové rozhárané. Přišlo hodně nových hráčů, někteří kvůli zranění nebo nemoci nemohli trénovat," dodal Nezmar.

Tým zatím do nové sezony nevkročil příliš přesvědčivě. Postoupil sice do třetího předkola Ligy mistrů proti rumunské Kluži, nicméně Karagandu udolal Blažek až ve 120. minutě. Ve vklíněném Superpoháru s Olomoucí pak liberečtí vybuchli a prohráli 0:2.

Do ligy bude Slovan vstupovat jako obhájce titulu, podle bookmakerů však favoritem není, a tak by nemusel bojovat s přílišným tlakem. Úvod sezony pro liberecké kvůli nevalné formě a vysokému počtu zranění nevypadá příliš slibně, ale boj o titul by jej zvláště v jarní části sezony minout neměl.

Přestupy

Příchody:
Jan Blažek (Slavia, z hostování), Ondřej Kušnír (Sparta), Serhij Ljulka, Artem Butenin (oba Dynamo Kyjev), Eugen Morozenko (Dynamo Kyjev, na hostování), Martin Tóth (Nitra), Maicon Souza (Palmeiras), Dzon Delarge (Dunajská Streda).

Odešli:
Theodor Gebre Selassie (Brémy), Jiří Krystan (Bohemians Praha), Emil Rilke, Jiří Liška, Jan Polák, Ján Vlasko, Petr Zieris, Erik Daniel, Pavel Bína, Nesnen Feuleu Ndemen (hledají si angažmá).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články