Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Další podezření z korupce. Blatter čelí novému vyšetřování

Praha - Bývalý šéf FIFA Sepp Blatter čelí dalšímu podezření z korupce. Etická komise FIFA jej spolu s někdejším generálním sekretářem Jéromem Valckem vyšetřuje z dalších potenciálních případů uplácení a korupce. Doživotní zákaz působení ve fotbale a pokutu milion dolarů obdržel za korupci bývalý místopředseda FIFA Jeffrey Webb.

Jednapadesátiletý Webb, jenž byl v minulosti i předsedou kontinentální federace CONCACAF a vedl svaz na Kajmanských ostrovech, byl vloni v květnu při vypuknutí korupční aféry jedním ze zadržených předních funkcionářů FIFA. Po vydání ze Švýcarska do USA stanul před soudem kvůli obvinění z braní úplatků. FIFA ho nyní potrestala za porušení několika bodů etického kodexu.

Kromě Blattera nově FIFA vyšetřuje bývalého sekretáře Jéroma Valckeho, který už má zákaz činnosti na deset let za korupci v souvislosti s ilegálním prodejem vstupenek a mediálních práv na světové šampionáty, a také Markuse Kattnera. Ten byl z pozice generálního sekretáře FIFA odvolán v květnu kvůli porušení povinností při správě financí.

Nově jsou vyšetřováni kvůli podezření z porušení pěti bodů etického kodexu včetně úplatkářství a korupce, přijímání darů a bonusů a střetu zájmů. Má se jednat zejména o to, že pobírali abnormálně velké platy a bonusy se záměrem se obohatit. Za posledních pět let to mělo být dohromady 79 milionů švýcarských franků (asi 1,94 miliardy korun). Blatter už před třemi měsíci odmítl nařčení z obohacování a označil platby za "čisté a spravedlivé".

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články