Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

FIFA chce po USA miliony zabavených dolarů z korupčních afér

Ženeva - Desítky milionů dolarů žádá FIFA po USA, které zabavily peníze v rámci korupční aféry. Nový prezident fotbalové organizace Gianni Infantino krok zdůvodňuje tím, že se FIFA stala obětí jednotlivců, kteří zklamali důvěru. Spojené státy americké během případu zkonfiskovaly přes 190 milionů dolarů.

Ilustrační foto

"Tito lidé zneužili svých pozic a vážně a trvale poškodili FIFA, členské organizace a fotbalovou komunitu. Peníze, které si přivlastnili, byly určeny k vývoji a podpoře světového fotbalu," uvedl nový prezident FIFA Gianni Infantino.

"FIFA jako světový řídicí fotbalový orgán chce tyto peníze zpět a je odhodlána je dostat bez ohledu na to, jak dlouho to bude trvat," doplnil nástupce dlouholetého předsedy FIFA Seppa Blattera, který si odpykává zákaz působení ve fotbale za korupci.

Od vypuknutí korupčního skandálu loni v květnu americké úřady obvinily 41 osob včetně vysokých představitelů FIFA Chucka Blazera, Jacka Warnera nebo Jeffreyho Webba a zkonfiskovaly přes 190 milionů dolarů. Mezinárodní fotbalová federace sepsala dvaadvacetistránkový dokument, ve kterém si činí nárok na část ze zabavených peněz. 

Podle agentury AP požaduje FIFA například 28,2 milionu dolarů za výplaty obviněných funkcionářů včetně bonusů, letenek a běžných výdajů. Dále 10 milionů dolarů, které prý posloužily jako úplatek při zvolení Jihoafrické republiky pořadatelem mistrovství světa v roce 2010.

FIFA chce rovněž proplatit soudní výdaje od chvíle, kdy americké a švýcarské úřady kauzu vyšetřují, či náhradu škody za poškození vlastní reputace a ostatní úplatky či nezákonné provize.

"Ty dolary byly určeny na výstavbu fotbalových hřišť, ne vil a bazénů. Měly se za ně nakupovat fotbalové dresy, ne šperky a luxusní automobily. Byly určeny na vývoj mládeže a trenérů, a ne pro financování opulentního životního stylu funkcionářů," prohlásil Infantino.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články