Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Potrestaný Blatter stále pobírá předsednický plat

Curych - Ačkoli odstupující šéf Mezinárodní fotbalové asociace Sepp Blatter už pět měsíců kvůli suspendaci za podezření z korupce a následnému trestu nevykonává svou funkci, stále pobírá předsednický plat. Informoval o tom mluvčí auditní a revizní komise FIFA Andreas Bantel s tím, že plat Blatterovi poběží až do únorové volby nového předsedy.

Sepp Blatter
zdroj: ČTK autor: Matthias Schrader

FIFA devětasedmdesátiletému Švýcarovi, který stál v jejím čele od roku 1998, pouze přestala vyplácet odměny. Výše jeho platu není známa, stejně jako v případě zastupujícího předsedy Kamerunce Issy Hayatoua. Zveřejňování platu předsedy je jednou z plánovaných reforem federace.

FIFA čelí největšímu korupčnímu skandálu ve své historii

Aféra vypukla loni v květnu při prezidentských volbách, v nichž Blatter přesto znovu zvítězil. Krátce poté však dal svou funkci k dispozici. Dosud byly kvůli korupci zatčeny na tři desítky fotbalových funkcionářů.

Sám Blatter byl spolu s šéfem UEFA Michelem Platinim v říjnu suspendován kvůli podezření z korupce a před Vánoci dostal od etické komise FIFA osmiletý zákaz působení ve fotbale. Důvodem byla platba dvou milionů švýcarských franků, kterou Platini od Blattera obdržel v roce 2011, údajně za poradenskou činnost v letech 1999 až 2002. Neexistuje o tom ale žádný doklad.

Etická komise FIFA proto platbu považovala za konflikt zájmů a porušení etického kodexu v článcích o korupci, uplácení a přijímání darů a jiných výhod. Blatter s Platinim ale trvají na tom, že nic špatného neudělali a šlo jen o administrativní chybu. Oba se proti trestu odvolali k Mezinárodní sportovní arbitráži CAS v Lausanne.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články