Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Suspendace pro Platiniho platí, možná tak nebude moci kandidovat na předsedu FIFA

Curych – Po vypuknutí korupčního skandálu kolem FIFA a odstoupení Seppa Blattera z postu předsedy byl předseda UEFA Michel Platini hlavním favoritem na uvolněné křeslo. Pak mu ale na začátku října stejně jako Blatterovi zastavila etická komise činnost na 90 dnů a nyní odvolací komise FIFA zamítla odvolání obou mužů. Je tak velmi pravděpodobné, že Platini nebude připuštěn k volbám předsedy FIFA, které jsou na programu 26. února. Zároveň oběma aktérům hrozí až sedmiletý zákaz činnosti ve fotbale.

Ilustrační foto

Etická komise pozastavila na začátku října oběma čelným představitelům největších fotbalových organizací světa výkon funkce kvůli vyšetřování podezřelé platby z roku 2011. Tehdy Platini zpětně dostal od Blattera dva miliony švýcarských franků za dřívější práci v roli jeho poradce. Oba tvrdí, že mezi sebou měli ústní dohodu.

Platini s Blatterem se proti verdiktu ještě mohou odvolat k Mezinárodní sportovní arbitráži (CAS) v Lausanne. Očekává se, že v prosinci budou oba vypovídat před šéfem etické komise FIFA Hansem-Joachimem Eckertem. 

Podle Platiniho právníka FIFA převrací svá vlastní pravidla. Tvrdí, že odvolací komise rozhodla už 3. listopadu a schválně informovala o rozsudku až nyní, aby ještě víc zkomplikovala Platinimu případnou kandidaturu na post šéfa FIFA. "Je zcela jasné, že toto šokující zpoždění je výsledkem snahy zbrzdit Michela Platiniho," řekl Platiniho mluvčí agentuře.

"Tohle rozhodnutí není žádným překvapením. Michel Platini a jeho právníci ho očekávali. Potvrzuje to, že FIFA prostřednictvím svých vnitřních orgánů provádí jednostranné, nespravedlivé a neobjektivní vyšetřování proti Platinimu a opakovaně porušuje jeho právo na obhajobu," doplnil.

Platini se do pátku hodlá obrátit na CAS. "Michel Platini má plnou důvěru, že CAS obnoví všechna jeho práva. Poprvé od chvíle, kdy byl suspendován, ví, že s ním bude zacházeno naprosto nezávislým a spravedlivým způsobem. Mezitím zůstává odhodlaným kandidátem na post prezidenta FIFA," dodal mluvčí.

Také Blatter stále věří v očištění jména. "Prezident Blatter doufá, že toto nevysvětlitelné zpoždění není snahou zabránit mu v očištění jména. Těší se na příležitost být vyslechnut a prostřednictvím důkazů prokázat, že se nedopustil žádného pochybení," uvedl Blatterův právník Richard Cullen.

Je nám líto, video expirovalo.
Platini s Blatterem s odvoláním neuspěli, hrozí jim 7-letý zákaz činnosti
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články