Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Předčasný konec? Blatter čelí dočasnému odvolání z funkce šéfa FIFA

Curych - Prezident FIFA Sepp Blatter může být dočasně odvolán ze své funkce na následujících 90 dní. O doporučení vyšetřovací komory etické komise FIFA ve čtvrtek rozhodne komora soudní. Dočasný zákaz činnosti by znamenal faktický konec pro Blatterovo zbývající funkční období, které trvá do voleb 26. února.

Ilustrační foto

Vyšetřovací komora o svém návrhu rozhodla po rozsáhlých obviněních ze strany švýcarských úřadů. Devětasedmdesátiletý švýcarský šéf světové fotbalové federace už dříve prohlásil, že svou funkci opustí, ale až po předčasných volbách nového prezidenta, jež se konají 26. února příštího roku. Devadesátidenní zákaz činnosti by znamenal, že Blatter by nemohl funkci vykonávat téměř celé své zbývající funkční období.

Konečný verdikt o tom, zdali Blatterovi bude dočasně zakázána funkce šéfa FIFA na 90 dní, padne ve čtvrtek po rozhodnutí Hanse-Joachima Eckerta, šéfa soudní komory etické komise. Jeho jméno je známo z kauzy okolo odstoupení Michaela Garcíi z čela vyšetřovací větve na konci minulého roku. Americký právník tehdy z FIFA odešel poté, co Eckert zveřejnil jen zlomek jeho zprávy o korupci ve FIFA. Podle Garcíi tak Eckert učinil navíc s množstvím dezinterpretací.

"Prezident se zprávu dozvěděl toto odpoledne," sdělil BBC Blatterův poradce Klaus Stohlker. "Je klidný. Nezapomeňte na to, že je otcem etické komise."

Blattera vyšetřují švýcarské úřady kvůli podezření ze zpronevěry a zneužití pravomoci. Devětasedmdesátiletý funkcionář čelí obvinění, že v roce 2005 prodal tehdejšímu místopředsedovi FIFA Jacku Warnerovi vysílací práva pro středoamerickou oblast na mistrovství světa hluboko pod cenou. Dalším bodem vyšetřování je podezřelá platba z roku 2011, kdy Blatter z účtů FIFA poslal současnému šéfovi UEFA Michelu Platinimu dva miliony švýcarských franků.

Zdroj
ČT sport, BBC, Guardian, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články