Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Očistnou komisi asi povede funkcionář FIFA. Platinimu to nevadí, Husajn je proti

Curych – Korupčními skandály stíhaná FIFA čelí obrovskému tlaku. Mezinárodní fotbalová federace proto připravuje komisi, jež by měla prošetřit fungování FIFA a odstartovat reformní proces. Podle kuloárních informací by v čele této "nezávislé" komise měl stanout švýcarský podnikatel Domenico Scala, dosavadní předseda kontrolní a auditní komise FIFA. 

Sepp Blatter a Michel Platini
zdroj: AP autor: Patrick B. Krämer

Podle FIFA, která nyní hodlá reformovat zevnitř sama sebe, by v komisi mělo zasednout jedenáct členů a v jejím čele by měl stanout "neutrální předseda". Podle všeho by komise měla předložit výsledky vyšetřování už sedm týdnů od svého vzniku.

Dle informací, jež se objevují v médiích, by se oním nezávislým předsedou měl stát Domenico Scala, současný vysoký funkcionář FIFA, který od roku 2012 stojí v čele kontrolní a auditní komise, jež dohlíží na obchodní praktiky mezinárodní fotbalové federace.

Švýcarský podnikatel se podle BBC setkal už se třemi prezidenty kontinentálních fotbalových federací včetně Michela Platiniho, předsedy UEFA a žhavého favorita na uvolněné prezidentské křeslo FIFA, jež v únoru příštího roku nejspíš definitivně opustí současný šéf FIFA Sepp Blatter.

"Tvrzení, že pan Scala je nezávislý, je směšné" 

Platini prý nic nenamítá proti jmenování Scaly do čela očistné komise, jeho pravděpodobný největší konkurent v souboji o prezidentský post Alí bin Husajn je však opačného názoru. Jordánský princ, který byl jediným Blatterovým protikandidátem v prezidentské volbě v letošním roce, považuje za nepřijatelné, aby se o očistu federace pokoušela komise navázaná na současné vládnoucí struktury FIFA.

Husajn navíc kritizuje i spěch, v jakém by vyšetřování mělo probíhat a s nímž je sestavována komise. "Neexistuje rychlé řešení, zvlášť když problém je zcela jasně strukturální povahy," řekl.

A ve fotbalovém hnutí není s tímto názorem jordánský princ osamocen. Kupříkladu hnutí za očistu FIFA New FIFA Now, které podporuje jeden z hlavních sponzorů federace Coca Cola, vydalo prohlášení, v němž jde ještě dál. "Tvrzení, že pan Scala je nezávislý, je směšné," říká se v něm.

Bude se Blatter držet stranou?

Jak Husajn, tak New FIFA Now se navíc bojí, že by do vyšetřování mohl zasahovat současný prezident Blatter. "Pokud z tohoto pan Blatter vyklouzne, bude to jen parodie na spravedlnost. Voláme po skutečně nezávislé reformní komisi složené z nezávislých expertů v oblasti 'dobrého vládnutí' a transparentnosti, jako je Kofi Anan," prohlásil Jaimie Fuller z New Fifa Now.

Sepp Blatter, který je především v Evropě a Americe považován za hlavního viníka marasmu, do nějž FIFA zabředla, vznik komise posvětil a slíbil, že nebude do její činnosti nijak zasahovat. "Bude to jako deset hráčů a trenér. Tým s jedním klíčovým mužem - trenérem, který bude řídit celý proces," nechal se slyšet Blatter.

Zdroj
ČT sport, ČTK, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články