Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Europoslanci vyzvali Blattera k okamžitému odchodu z čela FIFA

Štrasburk - Evropský parlament ostře odsoudil korupci v mezinárodní fotbalové federaci FIFA a vyzval jejího předsedu Seppa Blattera k okamžité rezignaci. Devětasedmdesátiletý funkcionář sice po zatčení sedmi činovníků organizace oznámil, že z funkce odejde, ale až poté, co na mimořádném kongresu bude zvolen jeho nástupce. Po výzvě ze Štrasburku vyloučil, že z funkce odejde už nyní.

Evropští poslanci reagovali na aféru, která kolem FIFA vypukla koncem května těsně před volbou předsedy v Curychu. Čtrnáct lidí čelí obvinění z přijímání úplatků při volbě pořadatelů nebo prodeji marketingových práv. Podle amerických a švýcarských vyšetřovatelů sahají některé případy až do 90. let a úplatky dosáhly celkové výše 150 milionů dolarů. Blatter byl sice poté popáté zvolen do čela federace, o čtyři dny později ale odstoupil.

V nezávazné rezoluci, kterou dnes odhlasovali ve Štrasburku, jsou poslanci k FIFA velmi kritičtí. "Tato organizace vážně poškodila integritu světového fotbalu a její praktiky mají ničivý dopad na celou fotbalovou pyramidu od nejvyšších pater profesionálního fotbalu až po amatérské kluby na té nejnižší úrovni," píše se v textu. "Korupční skandál FIFA vedl k naprosté ztrátě důvěry. Je čas zajistit, aby rozsáhlé reformy změnily způsob, jakým je FIFA členěna a jakým je vedena," uvedl spoluautor usnesení, belgický europoslanec Ivo Belet z nejsilnější lidovecké frakce.

Poslanci také organizaci vyzvali, aby přijala přísné etické normy a kodex chování, jejichž dodržování by hlídal nezávislý monitorovací orgán. Chtějí, aby činovníci FIFA přezkoumali svá minulá rozhodnutí a aby s okamžitou platností začalo fungovat nové vedení. V minulosti navíc FIFA podle nich udělala pro boj s korupcí jen velmi málo. Existence "přebujelé, systémové a hluboce zakořeněné korupce" proto pro ně není nijak překvapivá.

Výkonný výbor FIFA bude jednat o termínu voleb 20. července

FIFA potvrdila, že Blatter navzdory výzvám neodstoupí okamžitě a zůstane ve funkci, dokud nebude zvolen jeho nástupce. Kdy to přesně bude, rozhodne FIFA 20. července na mimořádném zasedání výkonného výboru v Curychu.

O post nového šéfa světového fotbalu by se znovu mohl ucházet jordánský princ Alí bin Husajn, který odstoupil po prvním kole květnové volby. Kandidaturu zvažuje také korejský miliardář a většinový vlastník společnosti Hyundai Čong Mong-jun, do boje se chystá zapojit i bývalý slavný brazilský útočník Zico.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští europoslanci ke korupci ve FIFA
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články