Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nic není rozhodnuto. Slavia věří, že ještě může bojovat s Chelsea o postup

Poprat se o postup do semifinále Evropské ligy. S tím přiletěli fotbalisté Slavie do Londýna k odvetě s Chelsea, které v pražském Edenu před týdnem podlehli 0:1. Vyrovnaný průběh zápasu jim ale dodal sebevědomí a na slavném stadionu Stamford Bridge chtějí podat stejně aktivní výkon jako v úvodním duelu. Utkání můžete sledovat v přímém přenosu na ČT sport a na webu ctsport.cz od 20:30.

"Viděli jsme všichni doma na Slavii, že jsme s Chelsea hráli absolutně otevřený a vyrovnaný zápas. Půjdeme do toho s podobnou taktikou. Budeme se snažit hrát aktivně, aby udělali nějaké chyby, a využít je. Ty chyby udělali u nás, bohužel jsme je nevyužili. Chceme se poprat o postup," řekl asistent slávistického trenéra Jindřicha Trpišovského Zdeněk Houštecký.   

Má Slavia proti Chelsea na zázrak? POSLECHNĚTE SI nový Fotbal fokus podcast:

Pražané usilují o vyrovnání svého pohárového maxima, jímž je semifinále Poháru UEFA z roku 1996. Čtvrtfinále hrají počtvrté a poprvé od sezony 1999/2000, kdy vypadli s anglickým Leedsem. Příjmy slávistů z této pohárové sezony podle klubu dosáhly zatím 266 milionů korun.  

Červenobílí jsou ve stejné situaci jako před šesti lety Sparta, která v Evropské lize doma Chelsea podlehla 0:1 rovněž gólem v závěru. Na Stamford Bridge poté vedla 1:0 a vyrovnávací gól dostala až v nastavení. "Blues" ještě neprohráli ani jeden ze sedmi zápasů s českými kluby.

Je nám líto, video expirovalo.
Slávisté trénovali v Londýně a chtějí napodobit Ajax

"Nic není rozhodnuto. Minulý čtvrtek jsme viděli, že můžeme hrát velmi dobře i proti týmu jako Chelsea. Musíme tomu prostě věřit. Když dáme gól, všechno může být možné," uvedl slávistický útočník Mick van Buren.     

"Myslím, že když budeme hrát stejně jako první poločas nebo celkově celý zápas, prostě aktivně, napadat, tak můžeme vstřelit gól. Viděli jsme, že jim to dělalo velké problémy," dodal záložník Alex Král.    

Chelsea, která v roce 2013 vyhrála Evropskou ligu a v sezoně 2011/12 triumfovala v Lize mistrů, v tomto pohárovém ročníku vyhrála 10 z 11 utkání a se čtyřmi inkasovanými góly má nejlepší obranu soutěže. Navíc na evropské scéně postoupila ze všech jedenácti dvojzápasů, v nichž první duel venku vyhráli.     

Londýnský celek je přesto před odvetou na pozoru, neboť Slavia v jarní části Evropské ligy na hříštích soupeřů neprohrála. Zvítězila 4:1 v Genku a pak remizovala 2:2 v Seville. Ovšem červenobílí ale vyhráli jen tři z posledních 27 venkovních utkání v pohárech.    

Zajímavosti před zápasem Chelsea - Slavia:

- Chelsea v 7 zápasech s českými soupeři neprohrála a doma s nimi ve 3 utkáních
jednou vyhrála a 2x remizovala

- Slavia vyhrála jediný z 10 zápasů s anglickými soupeři (v roce 2000 s Leedsem)

- Slavia v roce 2007 utrpěla v Londýně debakl 0:7 s Arsenalem a je to její nejvyšší pohárová porážka vůbec

- Chelsea v osmifinále vyřadila přemožitele Slavie z letní kvalifikace Ligy 
mistrů Dynamo Kyjev - 3:0 doma a 5:0 venku

- Slavia hraje čtvrtfinále evropských pohárů počtvrté a poprvé od sezony 1999/2000, kdy v Poháru UEFA, předchůdci Evropské ligy, vypadla s Leedsem; maximem Slavie je semifinále Poháru UEFA z roku 1996

- Chelsea v roce 2013 vyhrála Evropskou ligu, o rok dříve Ligu mistrů a v letech 1971 a 1998 Pohár vítězů pohárů

- Chelsea v Evropské lize 14x za sebou neprohrála a v posledních 17 domácích zápasech v pohárech a v této sezoně doma dostala jediný gól

- vítěz se v semifinále utká s lepším z dvojice Benfica Lisabon - Frankfurt

"Je potřeba si uvědomit, že odveta bude velmi těžká. Tenhle soupeř je nebezpečný venku, jak ukázal třeba v Genku. Musíme být velmi opatrní a obezřetní," uvedl italský kouč Chelsea Maurizio Sarri.    

Zatímco Chelsea v generálce podlehla v Liverpoolu 0:2 a propadla se na páté místo Premier League, Slavia remizovala 1:1 v derby se Spartou a dál vede českou ligu. "To vytížení je pro oba týmy stejné. Čekáme, že určitě budou chtít postoupit. Po prvním zápase viděli, že to s námi není jednoduché. Očekávám, že budou v nejsilnější sestavě," uvedl Král.    

Do slávistické sestavy se oproti prvnímu utkání vrátí záložník Tomáš Souček, který si doma odpykal trest za žluté karty. "Suk je taková naše chobotnice ve středu zálohy, viděli jsme to i v derby. Odebírá obrovské množství míčů, jako je špičkový v defenzivě, je i v rozehrávce, zakládání útoků. Dokáže se dostat i před branku a dát gól," řekl Houštecký, který se vrátí na lavičku po dvouzápasovém disciplinárním trestu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články