Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Povedené loučení. Jablonec veze z Kyjeva první "evropskou" výhru

Konečně. První výhra v posledním zápase skupiny v Evropské lize. Tak se rozloučili fotbalisté Jablonce v Kyjevě s Evropskou ligou, v níž už neměli šanci na postup. Nejlepší celek skupiny ale porazili 1:0 a obrali jej alespoň o prémii za body.

Radost fotbalistů Jablonce
zdroj: REUTERS autor: Valentyn Ogirenko

Zápas rozhodl výkon jabloneckých fotbalistů v prvním poločase, kdy byli daleko nebezpečnější. Po zisku míče se hnali okamžitě do útoku a dostávali se do šancí. A z jedné také uhodilo. Už v desaáté minutě dobrou kombinaci po ose: Trávník, Chramosta stačil Burda jen odvrátit na roh. Po něm rozhodl zápas přesnou hlavičkou Doležal.    

Jen v samém úvodu zápasu zahrozilo Dynamo. To se dostával Cygankov už ve druhé minutě do šance, ale Hovorka přijel skluzem a na poslední chvíli mu míč ukopl. Poté už se jen hodně kombinovalo, ale žádné nebezpečí pro jabloneckou branku se nekonalo.

Naopak, český celek měl míč sice méně často na kopačkách, ale když už ho měl, tak bývalo často před brankářem Dynama nebezpečno. Už v desáté minutě dokonce do té míry, že z toho bylo vedení pro hosty. "Jsem rád, že jsem to dneska dal. Doma s Rennes jsem taky mohl dát góly, nedal a klukům jsem to pokazil. Tak jsem to snad odčinil," konstatoval Doležal. "Ještě jsme tam měl jednu šanci a druhou půli už jsme pak skoro jen bránili, ale naše obrana byla vynikající," střelec jediného gólu.

Chvíli poté to mohlo být pro Jablonec ještě lépe. Doležal vystihl malou domů, udělal kličku i brankáři Buščanovi a ten ho trefil do nohy. Rozhodčí ale místo penalty ukázal jabloneckému útočníkovi žlutou kartu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání D. Kyjev - Jablonec

Hosté byli nebezpeční až po přestávce, kdy zatlačili jablonecké před jejich branku a v ní se brankář Hrubý při teplotě lehce pod nulou přece jen zahřál víc než v první části utkání. Do šancí se dostal několikrát hlavně Verbič, ale obránci i Hrubý byli vždy včas na místě. A když ne, tak domácí hráči neměli štěstí. Třeby když trefili z blízka tyč.

Na druhé straně byl po přestávce většinou klid, ale když Doležal pustil míč na Chramostu, mohlo být opět pro domácí zle, jenže český útočník trefil zhruba z penalty jen tribunu za Buščanovou brankou.

Tým trenéra Rady pak soustředěně bránil, a tak kromě první výhry získal na rozloučenou i příjemnou prémii 360 000 eur (přes devět milionů korun). Spolu s odměnou za dvě předchozí remízy si ve skupině vybojovali 15,5 milionu korun k 67 milionům za účast ve skupině.

"Druhý poločas Dynamo hrálo úplně jiný fotbal, než v první půli," vysvětloval stoper Hovorka a litoval, že Jablonec nedal v prvním poločase druhý gól. "Bylo by to pro nás snazší. V závěru tam byly před naší brankou takové závary. Naštěstí jsme to ukopali do konce," dodal.

Dynamo Kyjev - FK Jablonec 0:1 (0:1)

Branka: 10. Doležal. Rozhodčí: Thórarinsson - Sigurdsson, Gudmundsson - Kristjansson, Hjaltalin (všichni Isl.). ŽK: Kádár, Verbič - Doležal, Hovorka, Holeš.

Kyjev: Buščan - Kedziora, Kádár, Burda, Mykolenko - Sydorčuk, Šepelev - Verbič, Šarapenko (59. Citajšvili), Cygankov - Besedin (66. Duelund, 76. Andrijevskij). Trenér: Chackevič.

Jablonec: Hrubý - Holeš, Hovorka, Lischka, Hanousek - Hübschman - Kratochvíl (89. Břečka), Trávník, Jovovič (79. Sobol) - Doležal, Chramosta (70. Acosta). Trenér: Rada.

Petr Rada (trenér Jablonce): "Chtěli jsme vyhrát a povedlo se nám to. Věděli jsme, že je to silný soupeř, se Šachtarem vévodí ukrajinské lize. Zaslouženě postupují z naší skupiny, udělali nejvíc bodů. Dynamo je tradice, stadion, to vše hraje pro Kyjev. Vítězství si i proto hodně ceníme. První poločas jsme hráli velice dobře. S penaltou jsme měli už tři vyložené šance. Z lavičky je to těžké to posuzovat. Na videu ale bylo jasně vidět, že to měla být penalta. Já určitě neučím hráče simulovat. Navíc náš hráč za to dostal žlutou kartu, to je pro mě nepochopitelné. K výkonu rozhodčího mi nepřísluší se víc vyjadřovat. Zápas jsme mohli rozhodnout daleko dřív. Ve fotbale to tak ale někdy bývá, nedáte góly a pak se klepete až do konce."

Alexandr Chackevič (trenér Dynama): "Chybělo nám víc agresivity a tlaku na bránu. Když nedáme gól, těžko můžeme zvítězit. Náš tým před Vánocemi nehrál v plné síle. Trávník byl v dobré kvalitě, bylo to díky dobré práci našich lidí. Na to, že je prosinec, se zápas odehrál na velmi dobrém trávníku."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články