Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Jablonecká premiéra a slávistické vzpomínky. EL začíná česko-francouzskými souboji

Pro Jablonec to bude přelomový zápas. Poprvé v historii se představí v základní skupině evropských pohárů. Do hlavní fáze Evropské ligy vstoupí na půdě Rennes. Hosté se v Bretani pokusí favorita obrat o body a spravit si chuť po dvou ligových porážkách v řadě. To Slavia začne domácím duelem s Bordeaux. Střetnutím s šestým týmem minulé sezony francouzské ligy si Pražané oživí vzpomínky na tažení Pohárem UEFA v roce 1996. Utkání Rennes – Jablonec sledujte prostřednictvím textové reportáže na webu ctsport.cz od 18:55, duel Slavia – Bordeaux od 20:35 vysílá ČT sport.

Tomáš Souček
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

"Cíle? Hrajeme poslední zápas skupiny doma a v tu dobu bychom byli rádi, abychom postupovali, nebo aby ten zápas rozhodoval o postupu. Abychom do poslední chvíle měli o co hrát," řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský. "Je to těžká skupina, vše jsou to vyspělé týmy, které mají něco za sebou," doplnil kouč.

Dalšími týmy v papírově vyrovnané skupině C jsou FC Kodaň a Petrohrad, kde Slavia na začátku října odehraje druhý zápas. Trenér Trpišovský cítí, že hned první utkání může být pro další vývoj stěžejní. "Myslím, že první zápas s Bordeaux strašně moc napoví o šancích. V celkovém součtu bude hodně důležitý," prohlásil Trpišovský.

Spoléhá i na to, že utkání by mohlo ovlivnit rozdílné rozpoložení obou týmů. Zatímco Slavia je v lize první, Bordeaux ve francouzské soutěži až předposlední. "Trochu s tím kalkulujeme. Když potkáte silné týmy, tak je důležité, v jakém jsou rozpoložení. Troufám si říci, že jdeme do utkání v dobrém rozpoložení, až na tu marodku. Jsme první v tabulce," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalisté Slavie Praha rozehrají skupinu EL s Bordeaux

"Bordeaux si prochází obměnou s novým trenérem a majitelem. Museli projít předkoly Evropské ligy, utekl jim úvod francouzské ligy. Je to drobná výhoda, ale rozhodčí pískne a pak je to o tom, co předvedete. Samozřejmě je výhoda, že nejsou rozjetí a musí trochu myslet na těžký nedělní zápas v lize. Je to ale o tom, jak k tomu přistoupíme my," doplnil.

Slavia před rokem ve skupině Evropské ligy do posledního kola bojovala o postup, ale v závěrečném zápase doma podlehla Astaně 0:1 a skončila. Krátce po nečekané porážce došlo k trenérské změně a nynějšího kouče české reprezentace Jaroslava Šilhavého vystřídal Trpišovský.

Jeho svěřenci letos přešli do skupiny Evropské ligy po nedávném vyřazení ve 3. předkole Ligy mistrů od Dynama Kyjev. Bordeaux, které ve čtyřech soubojích s českými soupeři ještě neinkasovalo, muselo absolvovat tři předkola Evropské ligy, v nichž pětkrát zvítězilo a jednou remizovalo.

Ve francouzské lize se však týmu Girondins nedaří a po pěti kolech je předposlední. Hned na startu sezony byl odvolán trenér Gus Poyet a mužstvo nakonec převzal asistent Eric Bedouet. Na zápas do Prahy s ním přicestovalo 21 hráčů včetně českého záložníka Jaroslava Plašila, který už si proti Slavii zahrál v roce 2005 za Monako v Poháru UEFA a s knížecím klubem tehdy na Strahově zvítězil 2:0.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavia se chystá na duel s Bordeaux

Předpokládané sestavy:

Slavia: Kolář - Bořil, Kúdela, Ngadeu, Zelený - Souček - Stoch, Hušbauer, Traoré, Zmrhal - Tecl.

Bordeaux: Costil - Palencia, Koundé, Pablo, Sabaly - Lerager, Plašil, Sankharé - Kalu, Briand, Kamano.

Jablonec zkusí zaskočit Rennes

Severočeši se na úvodní zápas těší, obavy ze soupeře jdou stranou. "Byl to jeden z našich cílů, dostat se do skupiny. Povedlo se nám to a teď před námi stojí první zápas venku v Rennes. Myslím, že převládá spíš natěšení než nějaký strach," řekl kapitán Tomáš Hübschman, který jako jeden z mála členů jabloneckého kádru už poháry hrál.

Trenér Petr Rada doufá, že jeho svěřenci nebudou z premiéry ve skupině příliš nervózní. "Hráči o tom určitě přemýšlejí, že je to Evropská liga, v hlavách to mají. Je to zavazující vůči českému fotbalu. Čeká nás hodně kvalitní soupeř, který hraje v lize mistrů světa. Ale myslím, že se nemáme čeho bát. Chtěli jsme do Evropy, dostali jsme se tam a teď musíme zabojovat," uvedl Rada.

"Pokud byste měl strach, nemůžete hrát fotbal. Není to o strachu, ale o tom, že je to pro hráče reklama, Evropa vám zajistí větší zviditelnění. Už několikrát jsem říkal, že české týmy v pohárech nikdy velkou ostudu neudělaly, většinou to zvládaly, tak doufám, že se k tomu připojíme," řekl bývalý reprezentační kouč.

Severočeši by byli spokojeni, kdyby na úvod skupiny, v níž jsou ještě Dynamo Kyjev a Astana, neprohráli. "Každý bod, který bychom udělali, by pro nás byl hodně povzbuzující. Nehraje se ale na jeden zápas, hrajeme na šest," upozornil Rada.

Jablonec v posledních dvou soutěžních zápasech prohrál 0:2 v Opavě a 0:3 s Mladou Boleslaví. "Porážku s Boleslaví jsme si rozebrali v pondělí a od úterý jsme se připravili už na Rennes. Myslím, že je dobře, že hrajeme hned brzo, že se v tom nebudeme dlouho patlat," prohlásil Rada.

Rennes se vrací do hlavní fáze pohárů po sedmi letech, při dosavadních třech účastech ve skupině nevyhrálo ani jeden ze 14 zápasů. "I tohle je pro nás motivace, věřím, že budeme přepisovat historii. Chceme určitě postoupit. Jsem rád, že začínáme doma s Jabloncem, věřím, že kvalita bude na naší straně," řekl Koubek, který s několika jabloneckými hráči působil při minulých angažmá. Kouč Rada jej zase krátce vedl ve Spartě.

Předpokládané sestavy:

Rennes: Koubek - Zeffane, Da Silva, Mexer, Bensebaini - Bourigeaud - André, Grenier, Lea Siliki, Del Castillo - Siebatcheu.

Jablonec: Hrubý - Holeš, Hovorka, Lischka, Hanousek - Hübschman - Masopust, Trávník, Považanec, Jovovič - Doležal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články