Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Vrba po postupu: Hrajeme o 400 milionů pro český fotbal

Ve velmi dobrém rozmaru byl po odvetném utkání s Partizanem Bělehrad (2:0) plzeňský trenér Pavel Vrba. Zkušený kouč si zejména pochvaloval zlepšení, jaké jeho svěřenci udělali v defenzivě oproti nedávným porážkám s pěti inkasovanými góly v zimní přípravě. Postupu do osmifinále soutěže si cenil stejně jako před pěti lety, kdy s Viktorií prošel přes úvodní kolo jarní vyřazovací fáze pohárů poprvé. V osmifinále by se nebránil třeba londýnskému Arsenalu.

Trenér Pavel Vrba během utkání s Partizanem
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

"Cením si všech postupů v pohárech, ať je to s kýmkoliv a kdekoliv. Je to pro nás obrovský úspěch dostat se mezi posledních šestnáct mančaftů v Evropské lize," řekl Vrba, jehož tým v odvetě vybojoval postup po týden staré venkovní remíze v Bělehradě 1:1.

Rodák z Přerova nezapomněl zdůraznit, že vstupenka do další fáze znamená úspěch i pro národní koeficient. "Příští rok může třeba mistr zase postoupit přímo do Ligy mistrů. To znamená, že hrajeme o 400 milionů pro český fotbal. To také není úplně špatně," pokračoval bývalý reprezentační lodivod.

Při třetím postupu Plzně do osmifinále EL v roce 2014 byl u týmu jako kouč Dušan Uhrin mladší. Vrba se nyní pokusí s týmem poprvé projít do čtvrtfinále. Soupeře určí Viktorii páteční los. "V dalším kole Arsenal? To by bylo úžasné," podotkl Vrba s úsměvem.

Těšilo ho, že Západočeši Partizan v odvetě prakticky nepustili do šance. Před měsícem přitom měli v přípravě s obranou problémy a dvakrát po sobě inkasovali pět gólů.

"Když si vzpomenu na první soustředění ve Španělsku, kde jsme dvakrát dostali pět gólů, tak to pro nás nebylo moc pozitivní. Na druhou stranu to bylo velmi poučné. Dá se říct, že od těch zápasů hrajeme mnohem víc zodpovědněji a trpělivěji a ono se to ukazuje v soutěžních utkáních jako velmi důležité," uvedl Vrba.

Jeho svěřenci se od úvodu dostávali do šancí, ale první branku dal až v 67. minutě Michael Krmenčík. "Měli jsme tři čtyři šance, abychom dali gól dříve. Samozřejmě když nedáte určitý počet, začínáte být trošku víc nervózní. Ale já hráčům v poločase říkal, že příležitosti ještě určitě přijdou, ať jsou trpěliví. A že dáme gól a zvládneme to."

Plzeň bude mít díky postupu v úvodu jara náročnější program než zbytek ligy. "Jestli budeme hrát jako teď, to znamená tři dny a zápas, tak to vůbec žádný problém nebude. Pokud nebudeme mít zranění. Ale jak jsem řekl dříve, pokud třeba v březnu budeme mít před nějakým hodně důležitým utkáním v lize a budeme hrát Evropskou ligu, je pravděpodobné, že se přikloním spíš pro českou ligu," zakončil Vrba.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články