Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Šilhavý: Villarrealu jsme to usnadnili, byli jsme až moc nervózní

Pro Jaroslava Šilhavého by šlo o velké vítězství – nejenom že by Slavia porazila špičkový evropský tým, ale také by slavil na slávistické narozeniny a den před těmi svými. To se ale nakonec sešívaným nepodařilo, byť sahali po vyrovnání. Trenér ale uznal, že jeho tým měl v utkání limity a zvlášť v prvním poločase projevil až příliš velkou nervozitu.

Zklamaný Jaroslav Šilhavý
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Utkání si Slavia prohrála především pasivní úvodní půlí, kdy jen nesměle vyrážela do protiútoků a Villarreal zcela kontroloval hru. "V první půli jsme jim to usnadnili, protože jsme byli až moc nervózní, měli jsme ztráty, nepodrželi jsme míč, byli jsme moc roztažení. Ještě že jsme to do poločasu přečkali jen s jedním gólem," je si vědom trenér Slavie.

Slavnostní atmosféra 125. výročí se přitom na slávistických hráčích nepodepsala. "To vůbec ne. To k tomu patří, je tu velká kulisa, fanoušci dělali to, co před každým zápasem," vyloučil Šilhavý.

Šilhavého může alespoň těšit, že druhá půle utkání už proběhla výkonnostně mnohem více podle trenérových představ. "Druhý poločas jsme sehráli o moc líp, byli jsme nebezpeční a měli jsme šance, i když soupeř hrozil z protiútoků. Za druhý poločas jsme si alespoň jeden gól dát zasloužili. Mohli jsme je výsledkově potrápit víc," mrzí na druhou stranu slávistického trenéra.

Nepříznivý výsledek mohl Slavii mrzet o to víc, že Astana oproti předpokladům dokázala zvítězit na půdě Maccabi Tel Aviv. Kazašský mistr se tak vyšvihl už na druhé místo o bod před Villarreal. Naopak Slavia spadla na třetí pozici a od Astany ji dělí dva body. "Výsledek Maccabi s Astanou nám nenahrál, ale stále to máme ve své moci. Pokud vyhrajeme oba zápasy, postoupíme," říká slávistický trenér.

Necid a Škoda jsou na stejné startovní čáře, říká Šilhavý před zápasem s Plzní 

Šlo přitom o jeden z velkých testů, který na Slavii v tomto týdnu čekal. Už v neděli sehrají sešívaní klíčovou bitvu v boji o titul na půdě Plzně. "Tam to bude trochu jiný zápas, ale utkání s Villarrealem nás posune hrozně dopředu," věří Šilhavý. "Tito hráči vás nutí jinak přemýšlet, chodit do soubojů, načerpáte herní inteligenci. I zápas v Plzni se bude hodně přibližovat tomu, co máme v Evropě. Oba týmy jsou hodně vyspělé."

Slávistický trenér přitom doufá, že slávistické oslavy 125. výročí klubu se nakonec v dobré obrátí právě v Šilhavého rodné Plzni. Kouč sešívaných ke všemu v pátek slaví pětapadesáté narozeniny. "Bylo by to pěkné, kdyby slavila jak Slavia, tak já, ale vezmeme zavděk zlepšeným výkonem v druhém poločase. Třeba to v Plzni ještě dokončíme," usmál se Šilhavý.

Kdo přitom nastoupí do zápasu ve Štruncových sadech, je otázka. Jasné je, že Simon Deli i Michael Ngadeu budou připraveni od začátku zápasu, naopak Jakub Hromada zřejmě k dispozici nebude, neboť do druhé půle s Villarrealem nenastoupil kvůli blíže nespecifikovanému zranění nohy. Jasno nemá Jaroslav Šilhavý na hrotu, kde se střídá Milan Škoda a Tomáš Necid. "Oba jsou na stejné startovní čáře," objasnil trenér.

A hlavu mohla Šilhavému zamotat i překvapivě funkční záloha dvou defenzivních středopolařů Součka a Ngadea. "Myslím, že by to spolu mohli zvládnout i proti Plzni. Neříkám, že to tak bude, ale reagovali jsme na zranění Hromady, takže jsme uvažovali, jestli tam dát ofenzivnějšího hráče, nakonec jsme se rozhodli tímto způsobem. Zdá se, že to bylo správné rozhodnutí, soupeře jsme dokázali zatlačili i takto. Oba dva plnili roli upřostřed hřiště, odebírali míče, ale i útočili, dokonce Souček měl i dvě nebo tři gólovky," těšily výkony Šilhavého.

Jaké má Slavia šance v Plzni? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast

Bílkův konec kariéry? Blesk z čistého nebe, přiznal Šilhavý

Šilhavý přitom po podzimu přijde o dosluhujícího kapitána, Jiří Bílek odchází do fotbalového důchodu a stane se členem představenstva. "Jeho konec byl jako z čistého nebe. Jirka už neměl touhu ještě někam jít dohrávat kariéru. Chce se věnovat klubu a práci, managementu. Ještě ani nevím, jakou pozici bude zastávat. Jestli bude můj nadřízený, třeba zítra půjdu na kobereček," usmál se slávistický trenér.

Je ale přesvědčen, že práci ve vedení bude Bílek vykonávat dobře. "Je to především lidsky vynikající člověk a má chuť. Samozřejmě teď nemá zkušenosti, jde o začátečníka, ale bude jen na něm, jak se bude vzdělávat. Věřím ale, že to bude určitě brát vážně a bude pro Slavii ve sportovním úseku prospěšný," věří Šilhavý.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články