Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Plzeň, Slavia a Zlín. Co čeká české trio na úvod Evropské ligy?

Bukurešť – Trio českých klubů vstupuje do bojů v základních skupinách Evropské ligy. Co je ve hře? Odplata: Plzeň začíná na půdě bukurešťského FCSB, se kterým vypadla ve třetím předkole Ligy mistrů. Přímý přenos vysílá od 20:30 ČT sport. Nezkazit premiéru: Zlín, jenž naposledy hrál na mezinárodní scéně v roce 2005 v Poháru Intertoto, se utká s patnáctinásobným moldavským šampionem Šeriffem Tiraspol. Povinnost: Slavii čeká předloňský přemožitel Plzně Maccabi Tel Aviv a jasným cílem je zvítězit. Oba tyto zápasy sledujte v textové on-line reportáži na webu ctsport.cz od 19:00.

Fotbalisté Plzně slaví vstřelený gól
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Případ Plzeň. Touha jim to vrátit

Plzeňští sice na stadionu FCSB uhráli nadějnou remízu 2:2, ale v závěru domácí odvety selhali. Během osmi minut dostali tři góly a nakonec prohráli 1:4. Pro Viktorii to byl už šestý pohárový zápas s rumunským soupeřem bez vítězství. "Určitě máme touhu jim to vrátit. Rumuni nám v poslední době neseděli, takže věřím, že bychom už to teď mohli zlomit," řekl slovenský záložník Patrik Hrošovský.

Českým týmům v Evropské lize se věnuje nové vydání Fotbal Fokus podcastu:

Ani bukurešťský tým ale do skupiny LM neprošel, protože ve čtvrtém předkole nestačil na favorizovaný Sporting Lisabon. Po překvapivé bezbrankové remíze v Portugalsku doma FCSB schytal debakl 1:5. "Doma dostali se Sportingem stejnou facku jako my s nimi. Určitě to je návod. Ale není to o nich, jenom o nás, jak se na ten zápas připravíme," upozornil obránce Tomáš Hájek.

Český vicemistr je v základní skupině Evropské ligy potřetí za sebou a celkově počtvrté, ale pouze v roce 2012 Plzeň postoupila do play-off. Svěřenci Pavla Vrby se vedle FCSB na podzim utkají s Hapoelem Beer Ševa a s Luganem.

Předpokládané sestavy:

FCSB: Nita - Benzar, Larie, Momčilovič, Júnior Morais - Popescu, Nedelcu - Golofca, Budescu, Tanase - Alibec.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hejda, Hájek, Limberský - Hrošovský, Živulič - Petržela, Kolář, Kopic - Bakoš.

Absence: nikdo - Krmenčík (trest za ČK), Baránek, Čermák, Hubník, Kovařík, Pilař (všichni zranění).

- Plzeň ještě v evropských pohárech rumunského soupeře neporazila, z 6 zápasů 3x remizovala venku a 3x prohrála doma

- české kluby z posledních 12 zápasů s rumunskými celky 8x prohrály a 4x remizovaly

- Plzeň v pohárech vyhrála jen 2 z posledních 19 zápasů

- Plzeň venku v pohárech nezvítězila 10x za sebou (5 porážek a 5 remíz), poslední výhry dosáhla v srpnu 2015 na hřišti Vojvodiny Novi Sad ve 4. předkole EL (2:0)

Případ Slavia. Po letech v hlavní fázi

Slavia se po osmi letech vrací do hlavní fáze některého z pohárů. Červenobílí by rádi na úvod proti izraelskému vicemistrovi získali tři body a vykročili za vysněným postupem. Dalšími soupeři ve skupině jsou Villarreal s Astanou. "Každý začátek je důležitý, i ten zítřejší zápas bude důležitý. Velký favorit naší skupiny je Villarreal a my budeme bojovat o druhé místo. Pokud chceme bojovat minimálně o to druhé místo, budeme chtít zítra vyhrát," řekl trenér Slavie Jaroslav Šilhavý.

Pražané ale nejdou do zápasu v úplně ideální konstelaci. Z posledních pěti soutěžních zápasů vyhráli jediný a po víkendové remíze 1:1 v Olomouci narostla jejich ztráta na první místo v domácí lize na šest bodů. "Samozřejmě jednoduché to není, v rychlém sledu za sebou hned dva těžké zápasy. Stejně důležité je derby. Ale kádr máme široký a věřím, že to zvládneme. Mezi zápasy jsou jen dva dny, čas na regeneraci nebude tak velký, takže počítáme, že síly rozložíme mezi více hráčů," řekl Šilhavý.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavii čeká vstup do EL a derby. Kádr máme široký, ujišťuje Šilhavý

Maccabi v posledních dvou sezonách obsadilo v izraelské lize druhé místo. Předloni si zahrálo skupinu Ligy mistrů a na cestě do ní po prohře 1:2 doma a výhře 2:0 venku vyřadilo Plzeň.

Slávisté si budou muset dát pozor na islandského útočníka Vidara Kjartanssona, který ve třech ligových zápasech a sedmi utkáních předkol Evropské ligy nastřílel šest branek a přidal dvě asistence. "Směrem dopředu jsou silnější než dozadu, na to si musíme dát pozor. Určitě na ně vlítneme. Musíme si ale pohlídat jejich brejky," řekl gólman Přemysl Kovář. Slavia nebude moci nasadit nejzvučnější posilu Dannyho, který stejně jako Švento chybí kvůli zranění. Naskočit by však už mohl uzdravený stoper Simon Deli. V hostujícím týmu visí otazník nad startem kapitána Jeiniho.

Předpokládané sestavy:

Slavia: Laštůvka - Bořil, Jugas, Deli, Sobol - Ngadeu - Zmrhal, Hušbauer, Rotaň, Stoch - Škoda.

Maccabi: Rajkovič - Špungin, Tibi, Ben Haim, Davidzada - Rikan, Micha, Battocchio - Blackman, Kjartansson, Atzili.

Absence: Švento, Danny (oba zranění) - Golasa, Dasa (oba zranění), Yeini, Schoenfeld (oba nejistý start).

- Slavia si zahraje skupinu pohárů poprvé od roku 2009

- Slavia vyhrála v pohárech jen 3 z posledních 35 zápasů

- Slavia dala v posledních 4 domácích pohárových zápasech jediný gól

- Maccabi v pohárech 9x za sebou neprohrálo, v předkolech mělo bilanci 7 výher a remíza

- Maccabi prohrálo jediný z posledních 15 soutěžních zápasů

Případ Zlín. Střet outsiderů

Je to velký návrat. V roce 1970 si zahrál Zlín Pohár vítězů pohárů. A právě triumf v českém poháru mu letos vynesl velký úspěch v podobě přímého postupu do základní skupiny Evropské ligy. Los mu přisoudil za soupeře Lokomotiv Moskva, Kodaň a Tiraspol.

Zatímco pro 20 hráčů Zlína i trenéra Bohumila Páníka půjde o premiéru v soutěži, Šeriff už má za sebou tři účasti v základní skupině a v této sezoně už šest pohárových duelů. Nejprve v boji o Ligu mistrů vyřadil albánské Kukësi, ale ve 3. předkole nestačil na Karabach. V play-off o EL pak ale překvapivě vyřadil Legii Varšava po remízách 1:1 a 0:0 díky gólu vstřelenému na soupeřově hřišti.

Je nám líto, video expirovalo.
Páník před Tiraspolem: Pro nás je vítězství z říše snů

Zlín potřebuje získat tři body, pokud chce pomýšlet na postup ze skupiny. Šeriff je totiž papírově nejslabším protivníkem, Ševci však ani tak nebudou v duelu favoritem. "Zlín vůbec neznám, ale vyhrál národní pohár, takže ho nesmíme podcenit. Musíme soupeře respektovat, jít do toho naplno, ukázat náš fotbal a nakonec si snad odvezeme tři body," řekl konžský útočník Šeriffu Ziguy Badibanga. Vzhledem k tomu, že stadion ve Zlíně nevyhovuje předpisům, se duel odehraje v Olomouci.

Předpokládané sestavy:

Zlín: Dostál - Matejov, Bačo, Gajič, Holzer - Ekpai, Traoré, Jiráček, Džafič - Vukadinovič, Mehanovič.

Šeriff: Mikulič - Sušič, Posmac, Kulušič, Cristiano - Jairo, Anton, Brezovec, Tripič - Damascan, Badibanga.

Absence: Janíček, Hronek (oba zranění) - nikdo.

- Šeriff prohrál jediné z posledních 11 utkání

- Šeriff vyhrál v EL jediné z posledních 12 utkání

- Šeriff má kádr složený z 10 národností

- český celek s moldavským ještě neprohrál

- 20 z 25 hráčů Zlína čeká premiéra v EL, zažili ji jen Štípek, Jiráček, Ekpai, Bartošák a Holzer

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články