Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Plzeň si oddechla a po výhře 3:1 nad Larnakou má naději do odvety

Plzeň – Fotbalisté Viktorie Plzeň i přes počáteční nesnáze zvládli úvodní utkání 4. předkola Evropské ligy proti kyperskému AEK Larnaka a po výhře 3:1 z kopaček Bakoše a Koláře jsou postupu do základní skupiny blíž. Trenér Pavel Vrba ale bude muset do odvety, která se hraje příští čtvrtek, zapracovat zejména na defenzivě. Ta jeho mužstvu činila nejednou značné problémy. Odvetné utkání odvysílá ČT sport a web ctsport.cz živě, a to přesně za týden od 17:50.

Marek Bakoš se raduje z postupu Plzně
zdroj: ČTK

Nejen pro Vrbu to byl ukázkově nervózní večer jako na houpačce. Plzeň nevstoupila do utkání vůbec dobře, už po osmi minutách prohrávala poté, co hrubě chyboval pilíř obrany Hubník. Domácí defenziva si v první půli vůbec vybírala dovolenou a nejvíce s ní motal makedonský útočník Tričkovski, který byl nejméně třikrát blízko jasné trefě.

"Začátek nás nezastihl v nejlepší náladě. Malá zodpovědnost, nebyl tam dostatečný důraz. Kdyby nám dali druhý gól, zápas by takhle nedopadl. O to víc si cením toho, že po špatném vstupu se mužstvo zvedlo a dokázalo to otočit. Přežili jsme smrt, doufám, že se vzchopíme. Nebude to lehká odveta," řekl Vrba, který nemohl nasadit nejlepšího střelce Plzně Krmenčíka, který dostal třízápasový trest.

Viktoria nicméně dokázala zapnout pohon a z Bakošovy standardky šťastně srovnala. A když už to vypadalo, že kyperský celek opět poodskočí, domácí udeřili díky výborně hrajícímu Kolářovi. Třetí gól pak přidal v druhém dějství opět Bakoš z pokutového kopu.

Vítězství 3:1 se ovšem nerodilo vůbec lehce, naopak. První pětiminutovka byla oboustranně velmi opatrným testem, co od sebe mohou oba soubory očekávat. Jenže zatímco hosté se už pomalinku začali rozlézat do stran, Plzeň pořád zůstávala viditelně strnulá.

A stejně jako si Slavia v úterý nepředstavovala, že proti jinému kyperskému celku, APOEL Nikósii, bude po deseti minutách prohrávat 0:2, i Plzni přichystala Larnaka dáreček alespoň v podobě jednoho gólu.

Ten dáreček byla ale paradoxně spíš práce kapitána Hubníka, který se vrátil do sestavy poprvé od zranění z letní přípravy. Plzeňský stoper přitom nebyl pod tlakem a měl dostatek času si míč zpracovat. Raději však zbytečně volil variantu nedůraznou hlavičkou. Tričkovski proto využil šance a napálil to přímo do Hrušky, který tentokrát dostal přednost před pomalu se vracejícím Kozáčikem.

Bývalý gólman Příbrami vyrazil před sebe, ale Acorán míč pohodlně doklepl do brány. Hráči Larnaky to navíc měli o to lehčí, že obránci Plzně balon nesmyslně nedobíhali, protože se radši vehementně pokoušeli o signalizaci ofsajdu.

K údivu domácích fanoušků to Vrbovy svěřence příliš neaktivizovalo, dál působili lehce ospale. To se jim mohlo záhy vymstít, protože po propagační střele Řezníka obrana opět chybovala. Limberský se nedohodl s Hájkem a přihrál do sóla Tričkovskému, který si ale s nadějnou situací nedokázal poradit a trefil dobře postaveného Hájka na brankové čáře.

Souboj Tričkovski vs. Hruška
zdroj: ČTK/AP

Daleko pozitivněji už vyzněla akce na trase Hrošovský–Kolář–Bakoš, jenž v náběhu dostal přesný míč, ale ve stoprocentní šanci zklamal. Radost mu přinesla až standardka ve 29. minutě po faulu na Pilaře. Balon přeletěl zeď a od tyče šel rovnou za gólmana Pabla. Srovnáno.

Larnaka usilovala o svůj historický druhý postup do základní skupiny Evropské ligy a zvýšit mohla z kopačky Tričovského. Toho si opět nepohlídal plzeňský obranný val, který se hostům povedlo odblokovat, a hostující útočník se ocitl na penaltě sám před Hruškou. Tomu balon vypadl z ruky, jenže Tričkovski dorážku nezvládl.

Odpověď byla na straně Plzně – a byla gólová. Tentokrát totiž zaspala obrana AEK, takže Limberského přízemní centr byl pro Koláře ve vyprázdněném vápně chuťovkou. Záložník, který se do Plzně vrátil na přímou Vrbovu žádost po nedlouhé anabázi v tureckém Gaziantepsporu, se z otočky nemýlil a Plzeň se konečně zahřála do nadstandardní provozní teploty.

Rozhodčí domlouvající Davidu Limberskému
zdroj: ČTK

Druhý poločas začal jako první pětačtyřicetiminutovka – vlažněji a s hráči Larnaky seskládanými v blocích. Hosté, v jejichž sestavě bylo hned sedm Španělů, se ale nechali zmáčknout a na kyperské straně se začaly kupit nepřesnosti.

Toho se pokoušel využít třeba Hořava vysokým obstřelem na zadní tyč. Vzápětí byli ve výborných šancích Bakoš i Kolář, jimž se snažili servírovat do vápna balony jako na zlatém podnosu Pilař i Limberský.

Z brejku pak ještě jednou zahrozil kdo jiný než Tričkovski, ale když už to vypadalo, že ofenzivě příliš nepomůže ani příchod Kopice, zahrál jako na zavolanou Laban ve vápně rukou, takže se opět nadělovaly dárečky.

A zatímco Vrbu sužovala extrémní nervozita za domácí střídačkou s hlavou v rukou, Bakoš se nemýlil a vystřelil tak Plzni nadějný počinek do odvety hrané příští čtvrtek na horké kyperské půdě.

Viktoria Plzeň - AEK Larnaka 3:1 (2:1)

Branky: 29. a 74. z pen. Bakoš, 36. Kolář - 8. Acorán. Rozhodčí: Jug - Žunič, Vidali (všichni Slovin.). ŽK: Bakoš, Kolář - Truyols, Laban, Mojsov. Diváci: 10 031.

Plzeň: Hruška - Řezník, Hubník, Hájek, Limberský - Hrošovský, Hořava - Zeman (83. Čermák), Kolář, Pilař (63. Kopic) - Bakoš (76. Řezníček). Trenér: Vrba.

Larnaka: Juan Pablo - Truyols, Mojsov, Catala, Antoniades (75. Tete) - Jorge, Murillo, Joan Tomás (86. Mytidis), Laban (82. Hevel) - Tričkovski, Acorán. Trenér: Idiakez.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články