Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Plzeň chce konečně zlomit evropské prokletí. Jak může vyzrát na Larnaku?

Plzeň – Slavia si už v tomto týdnu na kyperském soupeři vylámala zuby, Plzeň teď chce po šesti porážkách českých týmů v řadě konečně přinést domácím fanouškům radost a přiblížit se postupu do Evropské ligy. Proti Larnace je Viktoria jasným favoritem, ale nepříjemný protivník čeká i na ni. Plzeňští navíc z posledních sedmnácti zápasů v Evropě vyhráli jen jednou, a to jim ještě o nic nešlo. Přímý přenos utkání Plzeň – Larnaka sledujte od 19:45 na ČT sport a ctsport.cz.

Slavící fotbalisté Plzně
zdroj: AP autor: Vadim Ghirda

Loni se Liberec vypořádal s Larnakou ve stejné fázi, tedy play-off Evropské ligy, po koncertu Jana Sýkory suverénně. Plzeňští teď doufají, že se jim povede na výkony a výsledky Slovanu navázat.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že po loňských vítězstvích Liberce 1:0 a 3:0 by na Plzeň neměl čekat nijak složitý protivník, říct něco takového s jistotou je ošemetné. Slovan v úvodním zápase na Kypru byl v dlouhých pasážích zápasu pod značným tlakem a tým Larnaky složený z většiny ze španělských fotbalistů dokázal velmi dobře kombinovat. I Jindřich Trpišovský před rokem před dvojzápasem zmiňoval, že z možných soupeřů si přál Larnaku nejméně.

"Jde o technický mančaft, který na tom má postavený svůj styl hry. V týmu soupeře je několik zajímavých hráčů," upozorňuje útočník Marek Bakoš. Ani Vrba nechce Larnaku podcenit. "Zaslouženě vyřadila Dinamo Minsk, které také hrávalo pravidelně evropské poháry. Síla mužstva je veliká," vztyčil prst bývalý reprezentační trenér. 

V jakém je Plzeň rozpoložení před Larnakou? I tomu se věnoval nový díl Fotbal fokus podcastu

Plzeňští ale budou chtít Larnace vnutit svůj styl hry založený na rychlosti v přechodu do útoku a nebezpečných standardních situacích, což by mohlo na vzrůstově menší tým platit. "Máme svůj styl hry, kterým se prezentujeme určitou dobu. Budeme se ho snažit předvádět i zítra, abychom byli úspěšní," potvrdil Bakoš.

Jen jednou ze sedmnácti. Plzeňští se musejí popasovat s evropským komplexem

Roli by ale teoreticky mohlo hrát i zklamání z odvety proti Steaue, které jen podtrhlo nepříznivou bilanci Viktorie v evropských pohárech. Přestože v Bukurešti Plzeň vybojovala příznivý výsledek 2:2, vyhrála jen jediný z posledních sedmnácti zápasů v Evropě. A to pro ni ještě šlo o bezvýznamný poslední duel ve skupině s Austrií Vídeň.

Plzeňští si tedy jsou vědomi, že tentokrát už opravdu musejí. "Proti Steaue jsme neměli štěstí, ale musíme to fanouškům všechno vynahradit postupem do Evropské ligy," upozornil chorvatský záložník Diego Živulič. "Naším cílem bylo hrát skupinu. Bohužel Champions League to nebude, takže uděláme všechno pro to, abychom hráli skupinu Evropské ligy," doplnil trenér Pavel Vrba.

Problémy i návraty v obraně. Jak je Plzeň vyřeší?

Plzeň se ale bude muset obejít v obou zápasech bez Michaela Krmenčíka, který letošní sezonu načal v parádní formě. Především ale bude zajímavé sledovat, jak Viktoria složí obrannou řadu. Podle informací ČTK se už uzdravili David Limberský, Václav Pilař, Matúš Kozáčik a Roman Hubník, tedy dlouholeté opory Plzně. Připraven by měl být i Lukáš Hejda. "Ten měl první dva dny trochu úlevy, ale od včerejška už s námi normálně trénuje a k dispozici bude," prohlásil Vrba.

Jak tedy tým ze Štruncových sadů složí svou defenzivu? Je otázka, nakolik už jsou Hubník či Kozáčik ve stoprocentní formě, oba si ještě v sezoně nepřipsali ani minutu na hřišti. "Kdybych prozradil sestavu, možná bych byl vyhozený," pousmál se Vrba.

"Myslím, že Venca Pilař i Matúš Kozáčik jsou v situaci, kdy už mohou nastoupit. I některý z nich do začátku utkání nastoupí. Je k dispozici i Roman Hubník. Jsem rád, že je pro mě situace mnohem přijatelnější než před odvetou s Bukureští, kdy jsme třeba neměli ani jednoho obránce jako náhradníka a sestavu jsme lepili zvláštním způsobem," konstatoval Vrba. A s nimi také Aleš Čermák, který již odehrál závěr zápasu proti Sigmě.

Plzeň sice v letošní sezoně v lize neinkasovala ani jeden gól, ale její defenziva rozhodně nebyla o víkendu v utkání proti Olomouci stoprocentní. A ve dvou zápasech Ligy mistrů proti Steaue Viktoria inkasovala dohromady šestkrát.

Předpokládané sestavy

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hejda, Hájek, Limberský - Živulič, Hrošovský - Kopic, Kolář, Pilař - Bakoš.
Larnaka: Juan Pablo - Truyols, Mojsov, Catalá, Antoniades - Laban, Jorge Larena - Tričkovski, Hevel, Tete - Mitidis. 

Zdroj
ČT sport, ČTK, fcviktoria.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články