Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Sparta nepřesvědčila ani v odvetě, po remíze s Rostovem v Evropské lize končí

Praha – Po skvělých výkonech ve skupině přišlo tvrdé vystřízlivění. Sparťané po úvodní porážce 0:4 podali nevýrazný výkon i v odvetě s Rostovem a po remíze 1:1 v Evropské lize končí. Ruskému celku stačila na gól jediná střela na bránu, když se po povedené kombinaci trefil Poloz, za Letenské už jen vyrovnával v závěru Karavajev.

Utkání Sparta - Rostov
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Po úvodním debaklu šlo v odvetě spíše o formalitu, a tak také zápas oba celky pojaly. Sparťané nevyužili možnost důstojně se rozloučit s fanoušky – v zápase si vypracovali minimum velkých příležitostí, podali bezkrevný výkon a působili dojmem, že nevědí, co mají hrát. Utkání tak možná nejvíce vystihl fakt, že Rostov vystřídal dvakrát už po poločase, aby dal odpočinout svým oporám.

Jasno bylo už po třinácti minutách. Kalačov v ojedinělém výpadu po pravé straně poslal centr na Bucharova, který si stačil míč zpracovat kolem statických stoperů Sparty a poslal skvělou patičku na nabíhajícího Poloze. Útočník Rostova poté bez problémů zakončil za Koubka.

Bylo v podstatě rozhodnuto – Sparta by v tu chvíli musela nastřílet šest branek a žádnou neinkasovat. Letenští se pak zmohli na odpověď už jen v závěru, když se po dobrém přiťuknutí od Šurala pěknou ranou prosadil Karavajev.

"Gól byl celkem pěkný, ale přišel bohužel dost pozdě. Již před prvním zápasem jsem říkal, že zodpovědnost cítím v každém zápase, ať už pohárovém, či ligovém. Ale proti ruskému týmu jsem samozřejmě chtěl uspět," uvedl Karavajev.

I přesto, jak byly karty před zápasem rozdány jasně, bylo zarážející, jak se Spartě vůbec nedařilo vymyslet cokoliv kloudného a zahýbat se stavem utkání. Rostov se za celý zápas prakticky netlačil dopředu a stačilo mu bránit ve výklusu. Sparta svého soupeře prověřovala jen minimálně, přitom alespoň v prvním poločase existovaly náznaky, že defenziva Rostova není neomylná.

Naopak, hosté se málem potrestali sami. Čermák po čtvrthodině hry poslal z pravé strany centr, který po špatném zákroku jednoho ze stoperů propadl až na Pulkraba, ten ale na míč nedosáhl.

A o tři minuty později měli Letenští možná největší šanci utkání kromě vstřeleného gólu. Po centru z hloubi hřiště sice Pulkrab nevyhrál hlavičkový souboj, míč ale málem snesl až za Medveděva, který se musel vytasit se skvělým zákrokem.

Karavajev ještě do konce první půle střelou ze střední vzdálenosti nastřelil břevno. "První půli jsme nehráli úplně tak, jak jsme chtěli. Byli jsme velmi pomalí v přechodové fázi, hráli jsme složitě," uvedl sparťanský trenér Tomáš Požár.

Pět minut před poločasem skončil zápas pro Pulkraba, který utrpěl při vzdušném souboji s protihráčem krvavé zranění a odjel do nemocnice. Místo něj nastoupil Šural. "Naštěstí se nepotvrdila žádná zlomenina v oblasti nadočnicového oblouku a nevypadá to, že je to něco vážného," řekl asistent trenéra David Holoubek.

To ale bylo ze strany Sparty v podstatě všechno. Letenským nefungovala souhra v rozestavení 4-4-2, defenzivní záložníci Holek se Sáčkem jen sporadicky doplňovali ofenzivu a útočníci rozesetí na ofsajdové lajně byli odstřiženi od zbytku týmu. Spartě chyběla větší verva a vzhledem k velmi mladému věku základní sestavy chybělo na hřišti více lídrů a komunikace.

Druhý poločas už se víceméně dohrával v polovičním tempu, letargii protnul až druhý zákrok Costy na žlutou kartu po loktu na soupeře, po čemž byl obránce ze Zimbabwe vyloučen. Přesto Sparťané dokázali uhrát alespoň remízu – kromě několika setin bodů do klubového i národního koeficientu a mírně lepšího pocitu z dvojzápasu ovšem prakticky bezvýznamnou.

"Vážím si toho, že to hráči nevzdali. Viděl jsem o poločase, že se podporují, že to chtějí zvládnout. Měli jsme i dluh ze zápasu v Rusku. Jsem rád, že slova nezůstala jen v kabině. Druhá půle budiž obrazem toho, jak bychom chtěli pokračovat," dodal Požár.

Sparta Praha - FK Rostov 1:1 (0:1)

Branky: 84. Karavajev - 13. Poloz. Rozhodčí: Göcek - Eyisoy, Yilmaz (všichni Tur.). ŽK: Costa, Šural - Bucharov, Kalačov, Jerochin. ČK: 67. Costa (Sparta). Diváci: 13 413. První zápas 0:4, postoupil Rostov.

Sparta: Koubek - Karavajev, Mazuch (46. Havelka), Michal Kadlec, Costa - Sáček, Čermák, Holek, Néstor (70. Hybš) - Juliš, Pulkrab (40. Šural). Trenér: Požár.
Rostov: Medveděv - Kalačov, Mevlja, Navas, Granat (70. Terentěv), Kudrjašov - Noboa, Jerochin, Gatčan (46. Prepelita) - Bucharov (46. Azmún), Poloz. Trenér: Daniljanc.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články