Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Liberecká cesta Evropou pokračuje v "Hrobce", kde létají i ančovičky

Soluň – Divoké a ještě divočejší. Nebude to peklo, ale přímo "Hrobka". Liberec bude ve čtvrtečním utkání Evropské ligy čelit nejen hráčům PAOK Soluň, ale také jejich mimořádně horkokrevným příznivcům. Atmosféra na stadionu pro necelých 29 tisíc lidí s příznačným názvem Hrobka je proslulá. Několik zápasů se už v Soluni kvůli řádění chuligánů nedohrálo.

Fanoušci PAOK Soluň
zdroj: ČTK/AFLO

"Naši asistenti byli na prvním utkání skupiny s Fiorentinou a říkali, že tam létalo vše možné. V 80. minutě domácí hráč neproměnil velkou šanci a nějaký táta tam začal rozčíleně mlátit do svého syna, který seděl vedle. Odnáší to tam všichni okolo," řekl liberecký kouč Jindřich Trpišovský.

V březnu se kvůli výtržnostem fanoušků nedohrál zápas domácího poháru s Olympiakosem Pireus. V utkání proti stejnému soupeři došlo k násilnostem i o dva roky dříve, kdy jeden z příznivců PAOK zasypal hostující lavičku několika kilogramy ančoviček. Před čtyřmi lety se zase fanoušci soluňského celku porvali s příznivci Rapidu Vídeň, po nichž létaly třeba cihly.

Je nám líto, video expirovalo.
Trpišovský: Nikdo od nás nic nečeká, je to jednodušší

Liberečtí se ale na pekelnou kulisu těší. "Koukal jsem na nějaké šoty ze zápasů a bude to zajímavé. Ale je to jedině dobře. Pak se vám hned lépe hraje. Není to jako v Česku, kde přijdou třeba dva tisíce fanoušků. Asi si musíme dát trošku pozor při standardkách nebo rozích, aby něco nepřilétlo, ale to člověk kvůli té atmosféře oželí," řekl záložník Jan Sýkora.

Žádné obavy, spíš nadšení

"Rozhodně se těším. Pro tohle se fotbal hraje. Dřív jsem na podobnou atmosféru koukal v televizi a teď si ji budu moci zkusit na vlastní kůži. Před největší kulisou jsem zatím hrál asi za jednadvacítku v Jekatěrinburgu, kde bylo asi 25 tisíc diváků, a atmosféra byla skvělá," doplnil další středopolař Egon Vůch.

Severočeši už před divokou kulisou hráli vloni v Evropské lize na půdě Hajduku Split, kde zvítězili 1:0. "Přirovnal bych to k Hajduku, ten stadion mi přijde podobný. Je to takový ten v uvozovkách starobylý stadion. Na Hajduku byla atletická dráha, tady také hlediště není úplně u hrací plochy, je tu takový pás. Horší to spíš budou mít ti naši hráči, kteří nebudou v nominaci a skončí na tribuně," uvedl Trpišovský.

Pokud se domácím nedaří, může se kulisa na stadionu vedle moře obrátit proti nim. "Jsou svým způsobem takoví bouřliváci, to by nám mohlo pomoci. U nás po každém doteku rozhazovali rukama, chtěli pískat fauly. Když jim rozhodčí občas něco nepískne, mohlo by jim trochu rupnout v kouli. Třeba by šli do deseti a rázem by vše hrálo pro nás," přemítal Vůch.

Zatímco na Fiorentinu přišlo 21 tisíc diváků, na druhý domácí zápas s Karabachem jen přes 11 tisíc. "Věřím, že když jde o postup, bude plno. Věříme tomu, že ve čtvrtek nebudeme v Hrobce na pohřbu, ale na svatbě," dodal s úsměvem Trpišovský, jehož tým potřebuje k postupu ze skupiny vyhrát a zároveň doufat, že Karabach doma podlehne Fiorentině.

Liberec může vytáhnout trumf

Těší se i záložník Jan Sýkora, který už překonal angínu a po třízápasové absenci je připraven naskočit zpět do hry. "Bohužel se nemoc protáhla. Měl jsem antibiotika a po nich není lehké se vrátit. Nechtěl jsem to ani vyloženě hnát přes sílu. Ale o to větší radost mám, že jsem s klukama mohl do Řecka odcestovat," řekl Sýkora.

Naposledy nastoupil 19. listopadu, poté ve třech zápasech chyběl. "Vše by už mělo být v pohodě. S týmem už nějaký den trénuji, takže doufám, že se na hřiště dostanu. Co se týká základní sestavy, to je spíš otázka na trenéra, ale já jsem připraven. Řekl bych, že stoprocentně," řekl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články