Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Rekordman Holoubek: Nemyslel jsem si, že postoupíme. Změnil se ale trenér, vtipkoval kouč

Praha - Po utkání byl u vytržení a jen těžko kontroloval emoce, když vítězství bouřlivě oslavoval s fanoušky. David Holoubek se Spartou opsal kruh - když letenský tým přebíral, situace klubu v těžké skupině byla špatná. Ještě pod trenérem Ščasným Sparta na hřišti Southamptonu prohrála 0:3, jenže s Holoubkem Letenští zvítězili ve všech čtyřech utkáních Evropské ligy a slaví postup z prvního místa. A navíc se mu tím podařilo vyrovnat i překonat český rekord.

Slavící sparťané
zdroj: Reuters autor: Peter Cziborra

Když byl trenér Holoubek dotázán, co nejvíce se od první porážky se Southamptonem změnilo, odpověděl šibalsky. "Trenér," zasmál se sparťanský kouč. "To jsem musel říct, že jo."

Poté už ale Holoubek pokračoval vážně. "S klukama a s celým realizačním týmem jsme zapracovali na defenzivní taktice, protože jsme věděli, že to bude hodně složité a máme málo hráčů, tak jsme se odrazili od toho bazálního," vysvětlil Holoubek. "Nejsme asi v Evropě tak kreativní směrem dopředu, úplně nám to nejde, ale dozadu podáváme kvalitní výkony a za to patří celé kabině i týmu dík."

Den před utkáním Holoubek upozorňoval, že by sparťané mohli překvapit ze standardní situace. Nadchlo ho ale, že nakonec gól padl úplně přesně podle jeho představ. "To bylo ono, o čem jsem mluvil. Vyšlo to fantasticky a jsem za to nesmírně šťastný. To bylo dobře sehrané," rozplýval se sparťanský kouč.

A svou radost Holoubek neskrýval ani po zápase, kdy vítězství emocionálně oslavoval s fanoušky. "Nechal jsem se unést a chtěl jsem si to užít, protože to byl poslední zápas doma v Evropské lize v tomto roce. Umím za to ale vzít ještě víc," vtipkoval Holoubek. "Jsou to příjemné pocity, asi by to bavilo každého z vás. Ale uvědomuji si, že tahle sláva je vrtkavá, prohrajete dva tři zápasy a všechno je jinak. V tuhle chvíli si to maximálně užívám."

Otázka na to, co se změnilo se Spartou, je přitom namístě. Holoubkův výsledek je nevídaný. Šestatřicetiletý kouč je první trenér v samostatné české historii, který dokázal vyhrát v základní skupině evropských pohárů čtyři zápasy v řadě. Zároveň je po Pavlu Vrbovi druhý, kdo dokázal vůbec vyhrát čtyři zápasy ve skupině. A pokud by Sparta vyhrála na San Siru proti Interu, který nemá o co hrát, překoná Holoubek i Vrbův rekord.

Sparta přitom půjde na Nerazzurri v nejsilnější sestavě. "Do Milána pojedeme s tím, odehrát kvalitní evropské utkání bez jakéhokoliv tlaku. Zohledníme zdravotní stav, ale nedokážu si představit, že bych přišel za klukama do kabiny a řekl jim, že nebudou hrát, protože tam budou mladší hráči," říká Holoubek. "Chtějí si na San Siru zahrát, chtěl by to každý sportovec. Budeme tam v nejsilnější možné sestavě."

Přitom po prvním utkání situace Sparty vůbec nebyla dobrá. V kvalitně obsazené skupině Letenští vyhořeli na hřišti Southamptonu 0:3 a předvedli přitom tristní výkon. "Po tom utkání v Southamptonu, to říkám upřímně, jsem si myslel, že určitě nebudeme na postup," prohlásil Holoubek. "Samozřejmě po zápasech s Interem a Beer Ševou jsem už dnes z kluků viděl, že chtějí vyhrát, nebo minimálně nedostat gól a postoupit do jarní části."

Proti Interu by tak Sparta mohla už nabídnout předzvěst toho, co by za ideálních podmínek chtěl s týmem předvést i Holoubek. Přesto je se současnými výkony v Evropě spokojen. "Vycházíme z tohoto základního rozestavení a taktiky a ono se to pak dál vyvíjí, má to další kroky," popsal Holoubek. "Nás teď bohužel není tolik, abychom to mohli úplně rozvíjet. Ale tohle je moje primární… Takhle si představuji hru."

Southampton Spartu v prvním poločase výrazně přehrával, Holoubek ale paradoxně chtěl, aby se Letenští zasunuli ještě níže. Mělo to svůj důvod. "Chtěli jsme, aby Lafata s Dočkalem nepresovali a zpomalovali hru. V prvním poločase tam byly situace, kdy oba presovali vysoko, což zrychlovalo hru Southamptonu, a to jsme úplně nechtěli, protože soupeř je kvalitní a má hodně rychlé hráče," vysvětlil kouč.

Kdyby ale zůstal s týmem déle, nechtěl by praktikovat natolik defenzivní taktiku. "Vím, že do jarních bojů budeme lépe připraveni, už nás samozřejmě bude víc a už nebudeme hrát takový defenzivní blok, jaký jste viděl doposud," řekl Holoubek. "Samozřejmě se dá pracovat s hloubkou bloku nebo s tím, jak na ně nalezete, ale tohle je ten prvopočátek. Až se kluci uzdraví, samozřejmě bychom to dále rozvíjeli a snažili se o to."

Právě zranění Spartu neustále decimují, marodka je na české poměry obrovská. "Přemýšlím o tom vážně hodně. Vyhodnocujeme to i v kolektivu trenérů a lékařů, kteří jsou tady déle, a nemůžeme se k tomu úplně dopátrat. Je tam souběh spousty faktorů, které to zapříčinily, takže úplně to pojmenovat neumím. A strašně rád bych to pojmenoval, to mi věřte," ujistil Holoubek.

Zdali u týmu zůstane jako faktický kouč, je ale otázka. Médii probleskla zpráva, že Sparta je připravena podepsat smlouvu s trenérem Liberce Jindřichem Trpišovským. Holoubek by ale rád u týmu zůstal. "Těšilo by mě být pořád hlavní trenér a Spartu vést, ale vím, že to asi legislativně nepůjde, a respektuji to," prohlásil kouč. "Ale nevím, nepřemýšlím o tom. Jsem dočasně pověřený vést tým. A jestli se to nějak změní, to je asi otázka na majitele klubu a sportovního ředitele."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články