Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Skórovat, neprohrát a šance na postup je otevřená. Spartu čeká odveta s Laziem

Řím - Sparta se může postarat o největší úspěch českého klubového fotbalu za posledních čtrnáct let. Od libereckého tažení Pohárem UEFA se žádnému domácímu celku nepodařilo postoupit v evropských pohárech mezi osm nejlepších. Po úvodní remíze 1:1 na Letné potřebuje Sparta v Římě proti Laziu skórovat a neprohrát. 

Sparta doposud v Evropské lize podávala velmi dobré výkony a neprohrála jediný zápas. Letenští ale mají do odvety v Římě velmi složitou, byť ne nepřekonatelnou pozici. V úvodním utkání v Praze remizovala s Laziem 1:1 a postup jí na Stadio Olimpico zajistí jakákoliv výhra a remíza s dvěma a větším počtem gólů. Na půdě italského soupeře ale v předchozích 11 pokusech nedokázala vyhrát ani jednou.

Sparta proto potřebuje vstřelit branku a neprohrát. A trenér Zdeněk Ščasný si je vědom toho, že vymyslet účinnou taktiku na Lazio nebude jednoduché. "Musíme dát v Římě branku a asi ne jen jednu. Ale bude to jiný zápas, který může skončit jakkoliv," soudí Ščasný.

Sparta byla hlavně v prvním poločase na Letné aktivní. Napadala vysoko, narušovala rozehrávku a tlačila se do útočné třetiny. Ve druhém poločase se už ale těžko dostávala do protiútoků a Lazio její přechodovou fázi zcela vymazalo.

Ščasný proto zvažuje i defenzivnější taktiku než v Praze. "Co jsem viděl, tak tam uspěly i týmy, které jen bránily a hrály na brejky. A třeba Galatasaray tam chtěl hrát fotbal a dostal trojku," připomněl kouč soupeře Lazia z předchozího kola.

Sparta by se vítězstvím mohla postarat o vpravdě historický postup. Žádný český tým od libereckého úspěchu v sezoně 2001/02, kdy Slovan postoupil přes Olympique Lyon do čtvrtfinále Poháru UEFA, nedokázal v evropských pohárech postoupit mezi osm nejlepších. Sparta by také mohla vyrovnat své maximum z Evropské ligy, respektive Poháru UEFA, do čtvrtfinále zde postoupila před dvaatřiceti lety.

Letenští přitom také už čtrnáct let nezaznamenali velké vítězství z hřišť kvalitních soupeřů. Naposledy v osmifinálové skupině Ligy mistrů porazili Porto na jeho hřišti 1:0 měsíc předtím, než portugalský tým převzal José Mourinho. Od té doby Sparta hrála na San Siru, Estádio Bernabeu, Old Trafford, Highbury i Emirates Stadium, ale žádné významné vítězství proti kvalitnímu soupeři si nepřipsala.

Letenští by ale právě letos mohli špatnou bilanci na hřištích soupeřů přepsat. Na půdě Schalke podali sebevědomý výkon a v Gelsenkirchenu remizovali 2:2. V Krasnodaru, který doma porazil všech pět svých letošních soupeřů a kde padl i Dortmund, zvítězili bez problémů 3:0. V každém venkovním zápase navíc dokázali skórovat.

Předpokládané sestavy

Sparta: Bičík - Zahustel, Brabec, Holek, Costa - Vácha, Mareček - Dočkal, Frýdek, Krejčí - Lafata
Lazio: Marchetti - Gabarrón, Biševac, Hoedt, Braafheid - Biglia - Milinkovič-Savič, Parolo - Candreva, Matri, Keita 

A že může být domácí utkání proti Spartě zrádné, ví i trenér Lazia Stefano Pioli. "Čeká nás těžká odveta, protože Sparta venku hrát umí. Ale musí dát gól a toho bychom měli využít," plánuje italský kouč.

Přestože se Laziu v Serii A nedaří, v Evropské lize ještě neprohrálo a na Olympijském stadionu vyhrálo všech pět dosavadních zápasů. A ve čtyřech posledních pokaždé dalo tři góly.

Jestli před zápasem byly šance na postup padesát na padesát, tak po prvním se naše šance zvýšila o jedno procento," soudí Pioli, s Juventusem byl u vyřazení Sparty ve čtvrtfinále PMEZ v roce 1985. Tehdy nakonec s turínským klubem celou soutěž vyhrál.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články