Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Zlomí Sparta jarní prokletí? V Krasnodaru si chce zajistit osmifinále

Krasnodar (Rusko) - Sparta má bohatou evropskou tradici, ale v samostatné české historii se jí ještě nikdy nepodařilo postoupit v jarní fázi do dalších bojů. Technicky vzato to Sparta dokázala pouze jednou za celou svou existenci - v Poháru vítězů pohárů v roce 1973 proti Schalke. Nyní má šanci nepříznivou bilanci napravit v Krasnodaru, který v úvodním domácím utkání porazila 1:0. Zdali se jí to povede, sledujte od 18:30 na ČT sport a na našem webu.

Sparťanská dvojička Krejčí - Costa
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Sparta je sice nejúspěšnější český klub a má na svém kontě dvě vítězství ve Středoevropském poháru, meziválečné obdobě Ligy mistrů, po válce se ale v Evropě dařilo jiným československým klubům. V Poháru mistrů evropských zemí i Poháru vítězů pohárů se dostala až do semifinále, na rozdíl od Slovanu Bratislava ale nikdy nevyhrála žádný evropský pohár.

Jen jednou se Spartě podařilo dostat se v jarní fázi do dalších bojů - to když v PVP v sezoně 1972–73 postoupila ve čtvrtfinále přes Schalke a v semifinále vypadla s AC Milán. V památné sezoně 1991–92, kdy dlouho bojovala s Barcelonou, Marseille a Dynamem Kyjev o místo ve finále PMEZ, sice skončila na druhém místě (a celkově na 3.–4. pozici), ale technicky vzato se dále nekvalifikovala, byť hrála poháry až do dubna.

V samostatné české historii došli Letenští nejdále do osmifinále, respektive osmifinálových skupin Ligy mistrů. Účast mezi šestnácti nejlepšími ale pro Spartu vždy znamenala konečnou. Nyní může výběr Zdeňka Ščasného postupem do osmifinále vybojovat nejlepší výsledek v Evropské lize, respektive v Poháru UEFA od roku 1984. Tehdy letenský celek postoupil až do čtvrtfinále, kdy vypadl s Hajdukem Split.

Nakročeno k tomu má Sparta dobře - v domácím utkání proti Krasnodaru byla lepším týmem a do Ruska si odvezla výsledek 1:0. Přesto ale třeba podle sázkařů není v utkání favoritem. A dá se říci, že právem. Nasvědčuje tomu nejen její historie, ale také bilance Krasnodaru v letošním průběhu Evropské ligy. Ruský celek, který je momentálně pátý v ruské Premier lize, vyhrál základní skupinu před Dortmundem a v domácím prostředí vyhrál všechny tři své zápasy.

Na straně celku z Kubáně, města ležícího na východním pobřeží Černého moře relativně nedaleko od Soči, stojí právě vzdálenost, kterou musí Letenští odcestovat. Krasnodar ale odehrál pouze jeden soutěžní zápas od začátku prosince, a to právě proti Spartě. Jarní fáze ruské ligy začíná až příští víkend.

Spartě stejně jako v úvodním zápase bude kvůli svalovému zranění chybět kapitán David Lafata, který ani neodletěl s týmem. Postrádat bude také zimní ofenzivní posilu Josefa Šurala, jenž nemůže hrát, protože v základní skupině už nastoupil za Liberec. Spartu přitom v prvním zápase trápilo zakončování šancí. Letenští mohli přidat i další góly kromě Julišovy trefy, ale řadu šancí nevyužili, a to by je v odvetě mohlo mrzet.

"Mohlo to skončit vyšším rozdílem, ale i tak je to vynikající výsledek," řekl po utkání na Letné trenér Zdeněk Ščasný. "Šancí jsme měli dost. Když jsme je nedávali, tak se mi začalo honit hlavou, že bychom si za ten výkon zasloužili víc gólů a odveta by tak pro nás byla přijatelnější," dodal. "Odveta bude velmi těžká. Šance jsou stejné jako před prvním zápasem, proto se nechci pouštět do žádných prognóz," uvedl kouč.

Na Letné se navíc Spartě podařilo soupeře překvapit systémem 3-5-2, který v zimní přípravě ani jednou nevyužila. "Tušil jsem, že je tím zaskočíme. A byl to jeden ze zásadních momentů, protože si s tím nevěděli vůbec rady. A důležité bylo, že to hráči zvládli na všech postech excelentně," prohlásil Ščasný. Trenér Sparty přitom může v odvetě rozestavení opět využít a bude k tomu mít tím lepší podmínky, že v utkání nebude chybět univerzál Martin Frýdek, jenž si odpykal karetní trest.

Trenér Krasnodaru Oleg Kononov je přesvědčen, že jeho tým se z nepovedeného vystoupení v Praze poučí. Navíc když doma vyhrál všech pět dosavadních pohárových duelů v sezoně. "Co se týče šancí na postup, tak skóre pro nás není příjemné, ale v odvetě máme na to, abychom dali víc než jeden gól," prohlásil.

Předpokládané sestavy:

Krasnodar: Dykan - Kalešin, Sigurdsson, Granqvist, Petrov - Achmedov - Wanderson, Mamajev, Pereyra, Joazinho - Ari

Sparta: Bičík - Zahustel, Brabec, Costa, Frýdek - Dočkal, Vácha, Matějovský, Mareček, Krejčí - Fatai

Sparta zatím v pohárech v Rusku nastoupila pětkrát a ani jednou nevyhrála. Celkově s ruskými, respektive sovětskými celky nemá zlou bilanci - hrála s nimi dvanáctkrát, třikrát zvítězila, pětkrát remizovala a čtyřikrát prohrála.

V tomto ročníku se každopádně Pražané mohou pochlubit skvělou bilancí, protože v Evropské lize ještě neprohráli. Podobně na tom už jsou pouze Liverpool, Lazio Řím a Schalke, se kterým Letenští v základní skupině dvakrát remizovali. Postup do osmifinále Spartě zajistí výhra, remíza, ale i prohra o jednu branku kromě 0:1.

Výsledky Sparty proti ruským, resp. sovětským soupeřům

1990/91: PMEZ: Sparta - Spartak 0:2, 0:2
1999/00: LM: Spartak - Sparta 1:1, 2:5
2001/02: LM: Sparta - Spartak 2:0, 2:2
2007/08: UEFA: Sparta - Spartak 0:0
2010/11: EL: CSKA - Sparta 3:0, 1:1
2015/16: LM: Sparta - CSKA 2:2, 2:3
2015/16: Sparta - Krasnodar 1:0

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články