Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Jablonec předvedl dobrý výkon, díky penaltě však vyhrál Ajax

Amsterdam - Fotbalisté Jablonce prohráli úvodní utkání 4. předkola Evropské ligy na půdě favorizovaného Ajaxu Amsterdam 0:1. Slavný nizozemský celek rozhodl o svém vítězství v 54. minutě, kdy Arkadiusz Milik proměnil penaltu.

Utkání Ajax Amsterdam - Jablonec
zdroj: ČTK/PR autor: Michal Vele

"Na Ajaxu to není špatný výsledek, nicméně v té pohárové matematice je ošidný. Lepší by bylo prohrát 2:1. Udělali jsme jednu chybu a bohužel jsme za ni zaplatili. Byť byl Ajax silný na míči, tak si nevzpomínám, že by se za celý zápas dostal do velké šance. Do odvety je to otevřené, naděje, s kterou jsme sem jeli, trvá," řekl trenér Jablonce Jaroslav Šilhavý.

Zatímco do jablonecké sestavy se vrátil uzdravený obránce Novák, Ajax nastoupil ve stejném složení jako v posledním ligovém utkání s Tilburgem (3:0). Sedmnáctiletý český útočník Václav Černý, který si o víkendu připsal premiérový start za A-tým nizozemského klubu, tak zůstal v úvodu mezi náhradníky.

Jeho celek podle očekávání začal aktivně. V první půli držel míč 72 procent času, ale k větším šancím to nevedlo a Hrubý překvapivě nemusel vážněji za úvodní dějství zasahovat.

Naopak mnohem nebezpečnější byl nečekaně Jablonec, který v minulém předkole po výhře 3:2 venku vyřadil Kodaň. V deváté minutě pálil z otočky kousek nad Greguš, stejný hráč pak po půlhodině napřáhl z hranice vápna a těsně minul tyč Cillesenovy branky. Za chvíli se dostal za obranu Mingazov, domácí gólman ale dobře vyběhl a zmenšil střelecký úhel.

"Nejblíže byl asi Gregi, jak se to snažil obstřelovat. To bylo snad pět centimetrů vedle, Cillessen by na to asi nedosáhnul," řekl Šilhavý. "Z hranice šestnáctky jsem se to snažil obstřelit. Byl přede mnou hráč, tak jsem to chtěl dát kolem něj, bohužel to nevyšlo," litoval Greguš.

Druhý celek uplynulé sezony nizozemské ligy vyprovázel do kabin pískot, brzy se ale Ajax ujal vedení. Beneš ve vápně fauloval Klaasena a Milik z penalty otevřel skóre, byť brankář Hrubý vystihl směr jeho střely. "Byla to jedna z mála chyb, které jsme v bloku udělali. Byl tam souboj, Crnkič nechtěl faulovat a otevřelo se to. Dostal to Hroťák, hned sklepl na Klaassena a Beny zatáhl za ruční brzdu. Jasná penalta a bohužel inkasovaný gól," litoval Šilhavý.

Přes třicet tisíc fanoušků v Amsterdam Areně ožilo, ale Jablonec Ajax do dalších šancí nepouštěl. Naopak na druhé straně Pernicovi po rohovém kopu sebral na zadní tyči obětavou rybičkou možnost zakončení jeden z domácích hráčů.

Na posledních pět minut se dostal na trávník i Černý a hned pobavil fanoušky několika kličkami. "Teď to jde rychle. V necelém týdnu jsem udělal dva debuty, takže si to užívám. Tím, že to byl Jablonec, jsem jednoznačně chtěl o to víc nastoupit. Byla to krátká doba, asi osm nebo devět minut. Pár balonů jsem tam měl, něco se povedlo, takže super," řekl Černý.

Na opačné straně měl ovšem velkou šanci na vyrovnání střídající Doležal, který napálil odražený balon z hranice penalty nad. "Myslím, že jsme měli dost šancí na to, abychom aspoň jeden gól dali. Ajax sice měl převahu a víc míč na kopačkách, ale těch vyložených šancí jsme měli víc my," řekl Greguš. "Myslím, že remíza byla hratelná," dodal bek Novák.

Ajax Amsterodam - FK Jablonec 1:0 (0:0)

Branka: 54. Milik z pen. Rozhodčí: Chapron - Zakrani, Viala (všichni Fr.). ŽK: Tete - Beneš. Diváci: 33.000.

Ajax: Cillessen - Tete, Veltman, Riedewald, Dijks - Bazoer, Klaassen, Gudelj - El Ghazi (85. Černý), Milik, Sinkgraven (72. Schöne) Trenér: De Boer.

Jablonec: Hrubý - Karavajev, Pernica, Beneš, Novák - Hübschman - Mingazov (67. Masopust), Greguš, Pospíšil (72. Trávník), Crnkič - Wágner (84. Doležal). Trenér: Šilhavý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články