Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sparta s Thunem rychle inkasovala, dvěma góly ji spasil Dočkal

Praha - Sparta proti Thunu potvrdila roli mírného favorita a přes rozpačitý výkon a špatný vstup do utkání nakonec přeci jen pojede do odvety na soupeřově hřišti se solidním výsledkem v zádech. Sparťanská obrana na Letné kapitulovala už v 5. minutě, pak ovšem Sparťané, kterým chyběl Marek Matějovský a brzy přišli i o zraněného Lukáše Váchu, dokázali do poločasu obrátit skóre a díky brance Costy a dvěma gólům Bořka Dočkala zvítězili 3:1. 

Ladislav Krejčí
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Výsledek ještě jakžtakž jde, ale výkon byl špatný. Měli jsme v hlavě, že soupeř je banda zoufalců. Už když jsem slyšel ty otázky na tiskové konferenci, tak jsem se bál, že se to na hráčích podepíše," řekl trenér Sparty Zdeněk Ščasný. "Ale hráči to měli v hlavách a nedokázali se s tím vyrovnat, přestože jsme je upozorňovali, že Thun zoufalci nejsou a ukazovali jim to na videu," dodal. 

Sparta nastoupila poprvé v sezoně se čtyřmi obránci a v, pro ni netradičním, rozestavení 4-4-2. Záložníka Matějovského, který obě utkání s Thunem zmešká kvůli trestu za vyloučení v předkole Ligy mistrů s CSKA Moskva, nahradil Josef Hušbauer, do stoperské dvojice se postavil k Mariu Holkovi Costa a na hrotu nastoupil vedle Davida Lafaty Kehinde Fatai.

"Nechci svádět výkon všech na jednoho hráče, ale Marek nám moc chyběl. V těžkých situacích si totiž bere míč a zodpovědnost. Navíc vedle něj roste i Dočkal," řekl Ščasný, který navíc už v první půli musel střídat kvůli zranění Váchy. "Je to koleno, takže si musíme počkat. Nechci to zakřiknout, ale nevypadá to, že by chyběl jen dva tři dny, asi to bude vážnější," dodal. 

Chyba v úvodu

Vyztužená obrana ale hned v úvodu nezafungovala a v páté minutě se Thun ujal vedení. Buess poslal centr přes vápno na zcela volného Suttera, který lobem na vzdálenější tyč i s přispěním jemné teče obránce Matěje Hybše přehodil brankáře Davida Bičíka. "Nastoupili jsme vlažně, bez soubojů a gól dostaneme po akci, na kterou se celý týden připravujeme, protože víme, že to tak hrají," uvedl Ščasný.

Sparťanská radost
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Sparta sice byla nebezpečnějším mužstvem, dlouho se ale trápila v zakončení - dobré šance zahodili Dočkal, Hušbauer i Lafata. Domácí se tak prosadili až v závěru prvního poločasu. Nejprve po rohovém kopu po Fataiově patičce propadl míč na zadní tyč, kde si ho našel zcela nehlídaný Costa a srovnal skóre. Do vedení poslal Spartu Dočkal, kterému nechtěně přihrál nedůrazně hlavičkující Reinmann. Sparťanský záložník nezaváhal a krásnou ranou vymetl růžek branky Thunu.

Thun sice ve druhém poločase hru vyrovnal, branky se ale i přes několik dobrých příležitostí nedočkal. Do první výrazné šance se v 71. minutě dostal Rapp. Švýcarský útočník ale v dobré pozici hlavičkoval těsně vedle a o chvíli později ho zblízka vychytal Bičík.

Letenští, kteří se po přestávce přizpůsobili nevýraznému výkonu soupeře, mohli zvýšit o pět minut později, Krejčí však z malého vápna netrefil branku. Nakonec se však domácí přeci jen ještě jednou radovali. Třetí gól přidal až v nastavení Dočkal, který z přímého volného kopu zakroutil míč do branky soupeře.

"Výkon nebyl dobrý"

"Z výkonu ve druhé půli jsem zklamaný, protože jsem si myslel, že navážeme na konec prvního poločasu a budeme mít zápas po kontrolou. Nakonec jsme sice gól přidali, ale výkon nebyl dobrý. Musíme se zlepšit," řekl Dočkal. "Moc dobře to znám, když nastoupíte do zápasu laxně. Chcete se pak do něj dostat a ono to nejde. Dneska bylo na střídaní šest sedm hráčů," přidal Ščasný. 

Sparta si tak do odvety na umělém povrchu ve Švýcarsku odveze výhru 3:1. Vedle postupu do základní skupiny bude ve hře také prémie v přepočtu 65 milionů korun. "Míč je na naší straně, abychom vypadli, museli bychom podat podobný výkon jako dneska a to by bylo tristní. To se prostě nesmí opakovat," prohlásil Ščasný. Na postup však myslí i Thun. "Věříme si a jsme přesvědčení, že doma můžeme vyhrát. Postup je pořád otevřený," prohlásil trenér Ciriaco Sforza. 

Sparta Praha - FC Thun 3:1 (2:1) Branky: 45. a 90.+3 Dočkal, 43. Costa - 5. Sutter. Rozhodčí: Makkelie - Diks, Steegstra (všichni Niz.). ŽK: Sulmoni. Diváci: 12.448.

Sparta: Bičík - Mareček, Holek, Costa, Hybš - Dočkal, Vácha (29. Frýdek), Hušbauer (55. Konaté), L. Krejčí - Lafata, Fatai (72. Paixao). Trenér: Ščasný.

Thun: Faivre - Bigler, Reinmann, Sulmoni, Wittwer - Nelson Ferreira (72. Rojas), Hediger, Sutter, Frontino, Rapp (82. Munsy) - Buess (56. Zárate). Trenér: Sforza

Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): "Výsledek ještě jakžtakž jde, hra byla špatná. Nastoupili jsme vlažně, bez soubojů a gól dostaneme ze situace, na kterou se celý týden připravujeme, protože víme, že to tak hrajou. Ještěže jsme do přestávky otočili, protože s výkonem, který jsme předvedli po pauze, si nejsem jist, jestli by se nám to povedlo. Nedrželi jsme míč a hráli chaoticky. Také jsme měli v hlavě, že to je banda zoufalců a už když jsem slyšel otázky na předzápasové tiskovce, tak jsem se bál, že se to na hráčích podepíše. Přestože jsem je upozorňoval, že to nejsou zoufalci a ukazoval to na videu. Ale míč je i tak na naší straně a věřím, že postoupíme. Abychom vypadli, museli bychom podat podobný výkon jako dnes a to by bylo tristní. To se prostě nesmí stát." 

Ciriaco Sforza (trenér Thunu): "Před zápasem bylo jasné, kdo je favoritem, ale odehráli jsme dobré utkání. Zejména po přestávce jsme měli několik šancí, které jsme ale neproměnili. V závěru přišel přímý kop, který se podle mě pískat nemusel. Ale přes prohru 1:3 svému týmu věřím a jsem přesvědčen, že můžeme vyhrát, takže postup je pořád otevřený." 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články