Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

AS Řím nevyzrál na Feyenoord, před zápasem řádili fanoušci ve městě

Řím – Fotbalisté AS Řím remizovali v prvním utkání jarních vyřazovacích bojů Evropské ligy s Feyenoordem Rotterdam 1:1. V prvním poločase se trefil ve 22. minutě po hezké akci Tottiho jeho kolega Gervinho, ve druhém dějství ale Kazim Richards srovnal na 1:1 a vytvořil tak pro svůj celek do odvety lepší výchozí pozici. Zápas jsme sledovali v podrobné textové on-line reportáži. Další italský klub v soutěži Neapol deklasovala venku turecký Trabzonspor 4:0 a už počtvrté v řadě v soutěži neinkasovala. Young Boys Bern, který stejně jako italský celek postoupil ze "sparťanské" základní skupiny I, nestačil ani s Janem Lecjaksem v sestavě na Everton a prohrál 1:4.

Utkání AS Řím - Feyenoord
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

AS Řím byl za svoji aktivitu od začátku zápasu nejprve odměněn Gervinhem, jenž se v sedmi zápasech EL podílel na pěti gólech Římanů: čtyřikrát skóroval a jednou asistoval. Feyenoord inkasoval v evropské soutěži po 306 minutách. V 55. minutě vyrazil domácí brankář Skorupski Immersovu hlavičku pouze ke Kazimovi-Richardsovi a ten zajistil Feyenoordu remízu 1:1. Opakované záběry však ukázaly, že branka neměla být uznána kvůli ofsajdu.

Atmosféru před utkáním narušily násilnosti nizozemských fanoušků, několik policistů bylo zraněno a 23 zatčených chuligánů bezpečnostní složky pozatýkaly. Agresivní skupina několika stovek většinou opilých příznivců nizozemského týmu zaútočila na policii světlicemi, lahvemi a dalšími předměty v centru italské metropole. Tam poničila také nedávno zrestaurovanou proslulou Fontanu della Barcaccia.

Souhrn dalších zápasů najdete zde (//sport/fotbal/302274-liverpool-porazil-besiktas-diky-penalte-kterou-promenil-balotelli/).

Na večerní zápas na Olympijském stadionu dorazilo okolo šesti tisíc nizozemských fanoušků. Podle policie se různé incidenty odehrávaly v Římě od středečního večera. Desítka fanoušků skončila v cele předběžného zadržení, dalších osm bylo ve zrychleném řízení odsouzeno k pokutám ve výši 45 000 eur za urážky úřední osoby. Také dostali zákaz vstupu na stadion a byli vykázáni z města.

Ve fontáně pod Španělskými schody plavaly lahve od piva a další odpadky. "Co se v těchto hodinách v Římě odehrálo, je ostuda a není možné to tolerovat," prohlásil starosta metropole Ignazio Marino.

Neapol si vytvořila pohodlný náskok už v první půlhodině a výraznou měrou k němu přispěla zimní posila ze Sampdorie Janov Gabbiadini. Třiadvacetiletý útočník si připsal asistenci na gól Higuaína na 2:0 a následně po přesném Mertensově centru v 27. minutě vstřelil další branku Partenopei.

Mertens mohl v závěru navýšit náskok hostů, pokutový kop nařízený po faulu Atika ale nevyužil. Čtvrtého gólu se Italové přesto dočkali, v nastavení se trefil Zapata. Trabzonspor ani na pátý pokus nezvládl zápas vyřazovací části Evropské ligy. Everton se poprvé utkal v soutěžním utkání se švýcarským celkem a na umělé trávě v Bernu mu to zpočátku nešlo. V desáté minutě nejlepší střelec domácích Hoarau otevřel skóre povedenou střelou zpoza šestnáctky.

Klub z Liverpoolu však na nepříznivý stav rychle zareagoval a v rozmezí 24. a 39. minuty se prosadil hned třikrát. Hvězdou zápasu byl útočník Lukaku, jenž si připsal hattrick, a jeho tým si do domácí odvety nese vedení 4:1 i díky tomu, že Hoarau neproměnil v druhém poločase penaltu.

Nizozemský útočník Bas Dost ve službách Wolfsburgu potvrdil formu z posledních duelů a na výhře 2:0 se Sportingem Lisabon se podílel oběma brankami. Dost vstřelil v roce 2015 už devět soutěžních gólů. Ondřej Mazuch ani Jan Laštůvka se nezapojili do utkání Dněpropetrovsku s Olympiakosem Pireus, jež skončilo 2:0.

Úvodní zápasy 2. kola fotbalové Evropské ligy:

Young Boys Bern - Everton 1:4 (1:3)

Branky: 10. Hoarau - 24., 39. a 58. Lukaku, 28. Coleman. ČK: 63. Stones (Everton).

FC Turín - Bilbao 2:2 (2:1)

Branky: 18. a 42. López - 9. Williams, 73. Gurpegi. Wolfsburg - Sporting Lisabon 2:0 (0:0) Branky: 46. a 63. Dost.

Dněpropetrovsk - Olympiacos Pireus 2:0 (0:0)

Branky: 50. Kankava, 54. Rotan.

Trabzonspor - Neapol 0:4 (0:3)

Branky: 6. Henrique, 20. Higuaín, 27. Gabbiadini, 90.+2 Zapata.

AS Řím - Feyenoord Rotterdam 1:1 (1:0)

Branky: 22. Gervinho - 55. Kazim-Richards.

PSV Eindhoven - Zenit Petrohrad 0:1 (0:0)

Branka: 64. Hulk.

Aalborg - Club Bruggy 1:3 (0:2)

Branky: 71. Helenius z pen. - 25. Oularé, 29. Refaelov, 61. vlastní Petersen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy