Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Sparta jde na Slovan vedený Chovancem. "Překvapíme ho," věří Lavička

Bratislava - Třetí zápas v základní skupině Evropské ligy měl být pro Spartu pikantní ještě před příchodem Jozefa Chovance na post trenéra Slovanu Bratislava. Klub totiž před ním vedl František Straka, další bývalý kouč pražského celku, jenže než ke střetnutí vůbec došlo, byl kvůli nepříznivým výsledkům odvolán. Slovan pak převzal právě Chovanec, jenž jako hráč a trenér získal na Letné deset mistrovských titulů. Utkání na bratislavském stadionu Pasienky začne v 19:00. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš webu už od 18:40.

Jozef Chovanec a Vítězslav Lavička
zdroj: ČT24

Chovanec, který už proti Spartě hrál třikrát jako trenér Příbrami a s někdejším klubem vždy remizoval, si měl premiéru ve Slovanu odbýt v neděli, ale duel slovenské ligy byl kvůli nemoci trnavských hráčů odložen. "To je pro nás trochu komplikace, protože teď nevíme, co se v jejich týmu s příchodem nového trenéra změní," řekl sparťanský trenér Vítězslav Lavička. "Naopak jejich výhoda může být, že Chovanec i jeho asistent Horst Siegl znají Spartu dokonale. Přesto věřím, že je něčím můžeme překvapit," dodal.

Chovanec v tom však vidí naopak problém, protože spolu s reprezentační přestávkou Slovan nehrál tři týdny zápas. "Sparta nás sice neviděla hrát, ale spíš to je pro nás komplikace, protože soupeř hrál a my jsme nehráli," prohlásil.

Do zápasu jdou oba soupeři ve zcela rozdílném rozpoložení. Zatímco Slovan v sedmi posledních soutěžních zápasech získal jediný bod při skóre 1:18, Sparta i přes podobně náročný program v posledních deseti zápasech ztratila body jen remízou s Teplicemi a prohrou s Neapolí. "Asi na hráče dolehla velká zátěž. Slovenský Superpohár, pak všechna předkola Ligy mistrů, do toho liga, slovenský pohár. Vím, že je tým kvalitní, má velký potenciál, ale někde se stala chyba," uvedl Chovanec.

Podobně vidí situaci Slovanu i Lavička. "Slovan teď neměl dobré výsledky, ale má velmi šikovné hráče a byl kousek od postupu do Ligy mistrů, takže kvalitu soupeř určitě má, stejně jako náš respekt," řekl sparťanský kouč, jehož tým se proti Slovanu pokusí potvrdit roli menšího favorita a přiblížit si postup ze skupiny, v níž je vedle Neapole ještě Bern. "Tento dvojzápas může hodně napovědět o postupových šancích a chtěli bychom ho zvládnout co nejlépe," řekl kapitán David Lafata.

Z fotbalistů Sparty se na zápas nejvíce těší brankář David Bičík, který právě v kádru slovenského mistra působil v letech 2008 až 2010. Nyní je to poprvé, co se do slovenské metropole vrací. "Na Slovan mám fantastické vzpomínky. Zažil jsem tam takový restart kariéry. Hned v prvním roce jsme získali titul. Pak jsem sice i kvůli zranění přestal chytat, změnil se majitel, ale i tak na tamní působení vzpomínám velmi rád," řekl Bičík.

David Bičík
zdroj: Isifa/Getty Images autor: Matěj Divizna

Podle něj jde Sparta do utkání coby mírný favorit. "Slovan má své problémy. My na tom byli po vypadnutí s Malmö podobně, ale po dvou třech zápasech jsme se z toho dostali. Na nich ta deka po vypadnutí leží déle," míní Bičík. "Dopředu jsou dobří, mají velmi dobré hráče jako Milinkoviče, Halenára, Grendela, ale dozadu by mohli mít okénka. Když budeme hrát naši hru, tak bychom jim nemuseli dát šanci."

Předpokládané sestavy:

Sparta: Bičík - Kadeřábek, Holek, J. Brabec, Costa - Dočkal, Vácha, Matějovský - Konaté, L. Krejčí - Lafata.

Slovan: Perniš - Čikoš, Niňaj, Kolčák, Jablonský - Milinkovič, Lásik - Peltier, Halenár, Kubík - Soumah.

Absence: Hušbauer, Breznaník, Nešpor, Schick, Juliš - Vittek (všichni zranění).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články