Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Porto si poradilo s Neapolí, Salcburk remizoval v Basileji

Porto - Než do svého prvního utkání proti Lyonu nastoupí Plzeň, stačil se ještě odehrát jeden velký tahák z programu osmifinále Evropské ligy. V duelu Porta s Neapolí se radoval portugalský šampion, který si díky brance Silvestra Varely z 57. minuty vypracoval nadějný náskok do odvety.

Utkání Porto - Neapol
zdroj: Isifa

Porto bylo po většinu utkání proti Neapoli lepším týmem, lépe drželo míč a více se snažilo o průniky do nebezpečných prostorů a o tvorbu šancí. V první půli se mu však nedařila rychlá souhra, přihrávky byly pomalé a pohyb útočných hráčů velmi sporadický.

Přesto se domácí dostali do výborných příležitostí - Jackson Martínez po centru z pravé strany přinutil Reinu k výbornému zásahu. FCP v prvním poločase dokonce vstřelilo branku, když se hlavou trefil Carlos Eduardo, asistent rozhodčího však na znamení ofsajdu zvedl praporek. Opakované televizní záběry poté ukázaly, že postavení mimo hru bylo buď velmi těsné, či žádné.

Po změně stran se k nebezpečným situacím dostala i Neapol, velké šance, do nichž se dostal Higuaín i díky výborně hrajícímu Callejónovi, však brankou neskončily. A poté se již trefilo Porto - centr z rohového kopu propadl k Varelovi, který z prvního doteku poslal míč parádně ke vzdálenější tyči. Do konce zápasu pak již hosté nedokázali překonat dobře fungující obranu domácích, kteří si tak do odvety vezou velmi nadějné skóre 1:0.

Marek Suchý v dresu Basileje odehrál celý zápas a i díky němu dokázali domácí ubránit nejlepší útok v soutěži. Naprázdno mimo jiné vyšel se sedmi góly lídr tabulky střelců Soriano, Salcburk tak neprodloužil v Evropské lize rekordní sérii, když dokázal vyhrát všech osm předchozích zápasů. Za hosty se neprosadil ani slovenský obránce Dušan Švento, který si se Suchým v minulosti zahrál ve Slavii a společně jí pomohli ke dvěma titulům v české lize.

Razgrad, který ještě v roce 2010 hrál třetí bulharskou ligu, v předchozím kole vyřadil Lazio Řím, o další senzaci se ale nejspíš nepostará. Proti Valencii přitom hrál po vyloučení Seydoua Keity už od 24. minuty přesilovku. Po penaltě nařízené za faul hostujícího záložníka navíc mohl po úvodním Barragánově zásahu vyrovnat Bezjak, brankáře Alvese ale nepřekonal a promarnil možnost dotáhnout se na nejlepšího střelce soutěže Soriana.

Smolný večer Ludogorce tím však neskončil a krátce poté, co Misidjan trefil tyč, Valencie přidala zásluhou Cartabii druhou branku. Když po přestávce dal třetí gól Senderos a deset minut před koncem dostal červenou domácí Quixadá, bylo rozhodnuto.

V sevillském derby dokázal Betis porazit domácí FC Sevilla 2:0. O góly se postarali v 15. minutě Baptistao a v 77. záložník s příhodným jménem Sevilla. Betis se tak dočkal prvního vítězství po dvou letech na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána, odkud navíc v posledních dvou zápasech vždy odjel se čtyřbrankovým výpraskem.

Utkání Juventus - Fiorentina
zdroj: Isifa

Juventus po čtyřech dnech opět nastoupil proti Fiorentině, a přestože od třetí minuty vedl díky zásahu Vidala, nedělní těsnou výhru ze Serie A nezopakoval. Ve druhé půli vyrovnal střídající německý útočník Gómez a ukončil 193 dní trvající střelecký půst.

Turínský celek však po remíze přesto vylepšil bilanci na domácím stadionu, který bude hostit finále Evropské ligy. Od srpna 2004 tam ve 36 zápasech v evropských pohárech jen dvakrát prohrál - pokaždé navíc s Bayernem Mnichov.

Výsledky úvodních utkání osmifinále Evropské ligy

Basilej - Salcburk 0:0

Ludogorec Razgrad - Valencie 0:3 (0:2)
Branky: 5. Barragán, 33. Cartabia, 59. Senderos. Rozhodčí: Turpin (Fr.). ČK: 80. Quixadá - 24. S. Keita.

Porto - Neapol 1:0 (0:0)
Branka: 57. Martínez. Rozhodčí: Královec (ČR).

Alkmaar - Machačkala 1:0 (1:0)
Branka: 30. Jóhansson z pen. Rozhodčí: Orsato (It.).

FC Sevilla - Betis Sevilla 0:2 (0:1)
Branky: 15. Baptistao, 77. Sevilla. Rozhodčí: Cakir (Tur.).

Tottenham - Benfica 1:3 (0:1)
Branky: 64. Eriksen - 58. a 84. Luisao, 30. Rodrigo. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.).

Juventus - Fiorentina 1:1 (1:0)
Branky: 3. Vidal - 79. Gómez. Rozhodčí: Kuipers (Niz.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články