Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Liberec se proti Alkmaaru pokusí o zdánlivě nemožné. Pomůže skvělá venkovní forma?

Praha - Liberečtí fotbalisté jdou do utkání na hřišti Alkmaaru s jednoznačným cílem. Musejí zvítězit jakýmkoliv skóre, aby postoupili do osmifinále Evropské ligy. Pokud přitom Slovan naváže na fantastickou venkovní bilanci v soutěži, má ideální předpoklady k tomu, aby si účast v osmifinále zajistil. Podrobný textový on-line přenos z utkání sledujte od 21:05 na našem webu.

Něco podobného se jim dosud nepodařilo, a zvláště ne, když v domácím prostředí prohráli první duel. Přesto Libereckým naději dává vynikající venkovní forma v Evropské lize. V součtu skupinových zápasů a předkol hráli dohromady šest utkání a prohráli jediné, a to hned na začátku se Skontem Riga. Od té doby dokázali překonat Udine či Estoril na venkovní půdě, a vydolovat potřebný bod na hřišti Freiburgu.

"Myslím, že postup v našich silách je. Favoritem jsou určitě domácí, to nás může hodit do výhody," přemítal stoper a kapitán Radoslav Kováč. Cítí, že přes Alkmaar se dá přejít. "Bavili jsme se o tom s klukama. Samozřejmě ta kvalita tam jednoznačně je, ale určitě nejsou silnější než třeba Udine nebo Sevilla. S těmi jsme odehráli velice dobré utkání. Alkmaar bych porovnal asi s Curychem," podotkl Kováč.

V případě výhry 1:0 by Slovan dosáhl na prodloužení, každý jiný triumf by znamenal postup. Severočeši, kteří hrají pohárové jaro po dlouhých dvanácti letech, vědí, že si domácí porážkou zavařili. Nic ale nevzdávají, co do počtu zápasů nejdelší pouť poháry v klubové historii by neradi končili. Sebevědomí jim může dodat fakt, že v základní skupině uhráli venku o bod víc než doma. "Naše šance se do odvety zmenšily, ale pořád věřím, že se popereme o postup," řekl liberecký trenér Jaroslav Šilhavý.

Stoper a kapitán Radoslav Kováč připustil, že Evropská liga by mu chyběla, pokud by Slovan vypadl. "Zažili jsme za ten půlrok krásné věci. Postoupili jsme do skupiny, ze skupiny. Je to pro nás krásný úspěch a zkusíme si to ještě prodloužit. Ale ať to dopadne, jak to dopadne, jsem na kluky hrdý za to, jak ten půlrok odmakali. Udělali jsme kus práce pro český fotbal, zvedli koeficient," podotkl liberecký kapitán.

Doufá, že Liberci do odvety pomůže, že o víkendu odehrál první jarní ligové kolo s Mladou Boleslaví. "Šli jsme na Alkmaar z přípravy. Bylo to složité, když už byli rozehraní. Teď už máme za sebou dva zápasy, tak jsme trošku ten rytmus zase nabrali. Věřím, že to zase bude o něco lepší." Do bezhlavého útočení se podle něj Slovan nebude pouštět. "Určitě to nebudeme hned otevírat, abychom dostali gól. Uvidíme, jak to bude vypadat. Třeba potom možná budeme muset přehodnotit taktiku," přemítal. "Můžeme třeba dát gól ze standardky, nějak se urvat. Zkusíme vstřelit gól a myslím, že oni pak znervózní," dodal Kováč.

Liberečtí hráli v Nizozemsku včetně Poháru Intertoto zatím třikrát a pokaždé se vraceli s remízou, byť jednou až po prodloužení. Tentokrát by jim ale nerozhodný výsledek nestačil, potřebují vyhrát. V evropských pohárech se jim přitom ještě nikdy nepovedlo postoupit, pokud doma prohráli první zápas.

Zimní posila Jan Rajnoch to ale dokázal s Mladou Boleslaví v roce 2007 v Palermu, kde Středočeši zvrátili dvojzápas po domácí prohře 0:1. "Postoupili jsme na penalty. Doufám, že se to podaří ještě jednou," řekl. "V odvetě se jich nemusíme bát, teď už vůbec nemáme co ztratit. Pojedeme si užít atmosféru a pokusit se o zázrak," dodal Rajnoch.

Liberec v obou soutěžních zápasech jara nezvládl koncovky. S Alkmaarem inkasoval v 89. minutě, v sobotu v lize proti Mladé Boleslavi dokonce neudržel vedení 2:0. "Všechny tři góly jsme dostali ze standardek. Tři body by byly důležité pro atmosféru před Alkmaarem, ale musíme se oklepat a připravit se na Alkmaar," dodal Šilhavý, jehož svěřenci vyhráli jediné z posledních dvanácti soutěžních utkání.

Alkmaaru stačí, když neprohraje. To se mu zatím povedlo ve všech čtyřech soubojích s českými týmy. V roce 2011 vyřadil v předkole Evropské ligy Jablonec, což v dresu Baumitu zažil Marek Jarolím, zimní posila Liberce. Naopak remízu 2:2 mezi Alkmaarem a Libercem v Poháru UEFA v sezoně 2006/07 nepamatuje ze současného týmu Slovanu už nikdo.

Nizozemský celek v Evropské lize sedmkrát za sebou neprohrál, naposledy s Atromitosem 0:2 v závěrečném předkole, i tak ale postoupil. Jinak ovšem formou neoplývá, z posledních čtyř soutěžních duelů vyhrál jen v Liberci a v generálce na odvetu utrpěl debakl 0:4 na hřišti Ajaxu Amsterodam. Ve čtvrtek si proto chce spravit chuť.

"Naše šance na postup jsou nyní opravdu velké. Pokud předvedeme stejně dominantní výkon jako venku, musíme postoupit," tvrdil bek Etienne Reijnen. "Pamatujeme si ale, že Liberec vyřadil Udine i Freiburg. Takže očekáváme úplně jiný Slovan než před týdnem. Nemají na co čekat vzadu, budou útočit. To nám dá šanci," dodal Reijnen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články