Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Jablonec pojede do Norska či Maďarska, Liberec i Sparta mohou do Švýcarska

Nyon (Švýcarsko) - Fotbalisté Jablonce se ve 3. předkole Evropské ligy utkají s vítězem duelu mezi norským Strömsgodsetem a maďarským Debrecínem. Liberec se v případě postupu přes 2. předkolo utká s FC Curych a pražská Sparta může jet do Švýcarska, když vyzve buď Thun, nebo gruzínskou Čichuru. Rozhodl o tom los v Nyonu.

Ilustrační foto
zdroj: ČTK/AP

Jablonec, který jako vítěz Poháru České pošty vstupuje do boje o postup do základních skupin až ve 3. předkole, si musí na jméno protivníka počkat, jelikož Strömsgodset v prvním duelu 2. předkola doma remizoval s Debrecínem 2:2, a před odvetou je tak boj o postup zcela otevřený.

Menším favoritem je Debrecín, který je v Evropě zkušenější. Těží ze hry svých vytáhlých útočníků Francouze Adama Coulibalyho a Senegalce Ibrahimy Sidibeho, který dal i oba góly do sítě Strömsgodsetu.

Sport
zdroj: ČT4

Ale i druhý tým norské ligy spoléhá na téměř dvoumetrového kanonýra Pétera Kovácse. Maďarský střelec je už od roku 1999 v zahraničí, zejména v severských ligách, a na kontě má už téměř dvě stovky soutěžních branek. Vedle něj patří mezi opory týmu norský mládežnický reprezentant somálského původu Abdisalam Ibrahim. Do své akademie si ho vyhlédl Manchester City, který v něm viděl nového Patricka Vieiru, a do Norska ho poslal na hostování stejně jako ghanské obránce Razaka Nuhu a Bismarka Adjei-Boatenga. Celkem je v týmu devět hráčů s kořeny v Africe.

Podobně otevřený je však také boj o postup dalších dvou českých účastníků. Liberec musí nejprve doma smazat manko z prohry 1:2 na hřišti Skonto Riga. Pokud se mu to povede, může se těšit na atraktivní souboj s Curychem. Los však Liberci ještě přál, protože mu hrozilo, že za soupeře dostane anglické Swansea či Kazaň.

Sparta na 3. předkolo zatím nemyslí

Do Švýcarska se může vydat také Sparta, která však musí nejprve přejít přes Häcken. Pokud se to podaří, pravděpodobně si zopakuje souboj s Thunem ze sezony 2005/06, kdy se oba celky potkaly v základní skupině Ligy mistrů. Pátý tým minulé sezony švýcarské ligy vede po úvodním duelu 2. předkola nad Čichurou 2:0.

Sparťané ale zatím prý vůbec ke 3. předkolu nehledí. I proto, že v odvetě ve švédském Göteborgu budou mít ještě hodně starostí s domácím Häckenem. "Musíme se v první řadě soustředit na to, abychom zvládli druhý zápas s Häckenem. Takže soupeře pro třetí předkolo si teď vybírat nebudeme. Já budu klukům fandit, aby se do něj dostali a já si v něm pak sám třeba mohl zahrát," uvedl záložník Sparty Ladislav Krejčí, kterého na startu sezony omezuje zranění třísel.

Také Liberec se zatím plně soustředí na to, aby zvládl odvetu 2. předkola. Hráči ani dnešní losování nijak zvlášť nesledovali. "Teď nás los až tolik nezajímá. Bereme ho na vědomí, ale v první řadě se věnujeme tomu, abychom uspěli ve čtvrteční odvetě a teď v nedělním úvodním ligovém kole v Olomouci," řekl liberecký kouč Jaroslav Šilhavý.

Věří, že jeho svěřenci odvetu s Rigou zvládnou. "Prohráváme 1:2, ale je to teprve poločas. Věřím, že si ten tým sedne a každým zápasem se budeme zlepšovat. Postup máme ve svých rukou a je pouze na nás, jak k domácí odvetě přistoupíme," dodal Šilhavý.

Pokud Thun i Sparta postoupí, pro Pražany by to nebylo příjemné ohlédnutí do historie: nejprve v Thunu prohráli 0:1 a tehdejší kapitán Tomáš Sivok si při utkání v Bernu, kde Thun k pohárovým duelům nastupoval, vážně poranil koleno. Několik dní po utkání také rezignoval tehdejší kouč Jaroslav Hřebík, dnes sportovní ředitel letenského klubu.

Ani domácí odveta Spartě, vedené už Stanislavem Grigou, radost nepřinesla. Fanoušci se zlobili po bezbrankové remíze a upachtěném výkonu. Letenští tak nedosáhli na výhru, která by jim přinesla alespoň postup na třetí místo ve skupině a pokračování v tehdejším Poháru UEFA. Místo toho Sparta skončila na posledním, čtvrtém místě a pohárová sezona pro ni skončila. Celkově je česko-švýcarská bilance velmi vyrovnaná. Ze 16 zápasů jich sedm vyhráli čeští zástupci, šestkrát uspěla alpská strana.

Los 3. předkola Evropské ligy

Sparta Praha/BK Häcken (Švéd.) - Thun (Švýc.)/Čichura (Gruz.), Skonto Riga/Slovan Liberec - Zürich, Baumit Jablonec - Strömsgodset (Nor.)/Debrecín, Žalgiris (Lit.)/Pjunik Jerevan - Honka Espoo (Fin.)/Lech Poznaň (Pol.), IFK Göteborg/Trenčín - Astra Ploješť (Rum.)/Omonia Nikósie, Randers (Dán.) - Jagodina (Srb.)/Rubin Kazaň, Slask Vratislav (Pol., trenér Levý)/Rudar Pljevlja (Č.H.) - Bruggy, Ventspils (Lot.)/Jeunesse Esch (Luc.) - Maccabi Haifa (Izr.)/Chazar Lenkoran (Ázer.), Kukësi (Alb.)/FK Sarajevo - Metalurg Doněck, Hajduk Split/Turnovo (Maked.) - Dila Gori (Gruz.)/Aalborg (Dán.), Petrolul Ploješť (Rum.)/Víkingur (Faer.ostr.) - Arnhem (Niz.), Irtyš Pavlodar (Kaz.)/Široki Brijeg (Bos.) - Udine (Vydra), Swansea - Malmö/Hibernian (Skot.), Sevilla - Mladost Podgorica (Č.H.)/Senica (Brabec, Diviš, Jirásek, Kalabiška, Pavlík, Vrťo), Hödd (Nor.)/Aktobe (Kaz.) - Breidablik (Isl.)/Sturm Štýrský Hradec (Rak.), Dinamo Minsk/Lokomotiva Záhřeb - Trabzonspor (Tur., Čelůstka)/Derry City (Ir.), Levadia Tallin (Est.)/Pandurii Targu Jiu (Rum.) - Stara Zagora (Bul.)/Hapoel Tel Aviv, Tromsö (Nor., Ondrášek)/Inter Baku - Differdange (Luc.)/Utrecht, Motherwell (Skot.) - Kubaň Krasnodar, St. Étienne - Šachtar Soligorsk (Běl.)/Milsami (Mold.), Karabach Agdam (Ázer.)/Piast Gliwice (Pol., Buryán, Polák) - Anorthosis Famagusta (Kypr)/Gefle (Švéd.), HNK Rijeka/Prestatyn Town (Wal.) - Olimpija Lublaň/MŠK Žilina, Asteras Tripolis (Řec.) - Rapid Vídeň, Zrinjski Mostar/Botev Plovdiv (Jirsák) - Stuttgart, Estoril-Praia (Portug.) - Hapoel Ramat Gan (Izr.), Černomorec Oděsa (Ukr.)/Dacia Kišiněv - CZ Bělehrad/ÍBV Vestmannaeyjar (Isl.), Vojvodina Novi Sad (Srb.)/Honvéd Budapešť - Bursaspor, Xanthi (Řec.)/Linfield (Sev. Irsko) - KR Reykjavík/Standard Lutych, Valletta (Malta)/FC Minsk - Rosenborg Trondheim (Dočkal)/St. Johnstone (Skot.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články