Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Čech: Pomohlo nám naštvání z vyřazení v Lize mistrů

Amsterodam - Zklamání a naštvání z vypadnutí v základní skupině Ligy mistrů bylo podle brankáře Petra Čecha hlavním hnacím motorem fotbalistů Chelsea za triumfem v Evropské lize. Londýňané ve středečním finále porazili Benfiku Lisabon 2:1 a jako druhý tým v historii dokázali dva roky po sobě vyhrát obě hlavní evropské klubové soutěže. "Tahle výhra je pro nás náplastí za to, že jsme jako první obhájce prvenství v Lize mistrů vypadli už v základní skupině. To pro nás bylo velké zklamání. Ale to naštvání jsme přetavili v motivaci, která nás dovedla až sem a přinesla nám další trofej," řekl Čech.

Petr Čech
zdroj: Getty Images autor: Clive Mason

Český gólman k vítězství přispěl téměř asistencí na úvodní gól zápasu v podání Fernanda Torrese. Dlouhým výhozem našel Juana Matu, který lehkou tečí prodloužil míč do úniku Torresovi. "Viděl jsem, že je tam Juan sám a že by pak mohl Fernandovi nahrávat, nebo mu to rovnou pustit. Nakonec z toho byl gól, to mě potěšilo," popsal Čech, který sklidil od spoluhráčů téměř tolik gratulací jako Torres. "Tak já z toho také měl stejnou radost, jako kdybych dal gól já," dodal český gólman.

Po úvodní brance ze 60. minuty už věřil, že Chelsea vedení uhájí. Jenže přišla penalta, kterou kanonýr Benfiky Óscar Cardozo proměnil. "Myslel jsem, že dá ránu, ale trochu na druhou stranu. Ránu dal, ale ujelo mu to jinam," prohlásil Čech. O chvíli později však souboj s Cardozem vyhrál. "Střílel hezky, padalo to pod břevno, ale stihl jsem se vrátit do správné pozice, když jsem viděl, jak mu to nadskočilo. Jsem rád, že jsem na to díky rychlé reakci vůbec dosáhl," popsal svůj nejtěžší zákrok v zápase.

Připustil, že v první půli byla Benfica aktivnější. "My máme v sezoně odehráno o 20 zápasů více a bylo to znát. Byli živější. Někdy je ale umění vyhrát zápas, ve kterém se vám úplně nedaří, a to se nám povedlo díky našim zkušenostem. V momentě, kdy se zápas lámal, se to projevilo," mínil český reprezentant, který v Amsterodamu nastoupil do svého 68. soutěžního zápasu této sezony.

Hned v úvodu příští sezony ho čeká další důležitý zápas o evropský Superpohár, ve kterém se Chelsea utká s vítězem finále Ligy mistrů mezi Bayernem Mnichov a Dortmundem. "Já si nevybírám, ale můj favorit je Bayern. Celou sezonu hrají výborně. Na druhou stranu i Dortmund je výborné mužstvo a ve finále není náhodou. Nemá to moc favorita, ale věřím spíše Bayernu," řekl Čech.

Superpohár se navíc odehraje v Praze v Edenu, kam se Čech hodně těší. I kvůli tomu, že tam může získat poslední velkou evropskou trofej, která mu ve sbírce chybí. Trofeje z Evropské ligy (Poháru UEFA), Ligy mistrů a Superpoháru má doma jen reprezentační manažer Vladimír Šmicer. "Taky mi hned po zápase psal. Tak jsem mu odpověděl, že to má nahnuté. Doufám, že mi to na Slavii vyjde," dodal Čech.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články