Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Vaclík: "Fotbal k nám byl hodně krutý"

Londýn – Krutou ránu zasadila Chelsea Spartě v odvetném utkání Evropské ligy na Stamford Bridge. Když už Sparťané, kteří většinu zápasu drželi jednogólové vedení, dotáhli duel s favoritem až do nastavení a byli blízko fantastického prodloužení, přišel z nenadání gól Edena Hazarda. Bezprostředně po něm rozhodčí utkání ukončil a sparťanské naděje byly rázem ty tam. "Teď cítíme hořkost, ale na hráče jsem hrdý. I když se nám nakonec nepovedlo postoupit, převažuje ve mně pozitivní pocit z toho, co jsme proti Chelsea předvedli," řekl trenér Sparty Vítězslav Lavička.

Zklamaný Tomáš Vaclík
zdroj: Isifa/EPA

"Gól v poslední minutě je hrozně trpký, potkal nás ten nejhorší možný scénář. Fotbal je prostě někdy krutý a my jsme si to vybrali se vším všudy," posteskl si brankář Sparty Tomáš Vaclík. "Neměl jsem daleko k tomu, abych brečel," líčil své pocity gólman. Nejen své svěřence, ale i fanoušky musel utěšovat trenér Lavička. "To je fotbal, takové věci prostě přináší," uvedl.

Hráči Sparty ale byli po utkání hodně skleslí. Tušili, že měli na dosah jedinečné překvapení. Útočník David Lafata jen mávl rukou nad svým gólem ze 17. minuty, který Spartu dostal do výhodné pozice. "Kdybych dal postupový gól, o to bych měl hezčí pocit. Teď převládá zklamání. Nechci říct, že jsme byli blízko k postupu, ale hráli jsme o něj a zaděláno na prodloužení jsme měli. O to větší to je škoda," uvedl Lafata.

I když si je letenský útočník vědom, že Sparta byla v duelu horším týmem, doufal, že by se na její stranu mohlo přiklonit štěstí. Opak byl nakonec pravdou. "Už jsme věděli, že moc času nezbývá. A rozhodčí to také hned foukl. Nemáme se ale za co stydět, i když jsem si už říkal, že by se štěstí mohlo přiklonit na naší stranu," poznamenal Lafata.

Brankář Tomáš Vaclík také Stamford Bridge opouštěl se zachmuřenou tváří. "Před odvetou na Chelsea nám absolutně nikdo nevěřil, ale předvedli jsme hodně dobrý výkon. A gól v poslední minutě? Fotbal k nám byl dneska hodně krutý. To je nejhorší možný scénář vyřazení. V prodloužení se už možná mohlo stát cokoliv. Neměl jsem daleko k tomu, abych brečel," uvedl sparťanský brankář. "Dneska jsme si to zlé vybrali se vším všudy," litoval Vaclík.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Chelsea - Sparta

Malou útěchou pro něj bylo, že sám v utkání zářil a chycenými šancemi držel Spartu v naději. "Radši bych ale, kdybychom hráli o postup. Chelsea to s námi měla těžké, možná z dvojzápasu postoupil ten šťastnější," přemítal Vaclík.

Velká zkušenost s trpkým koncem

Trenéra Lavičku navíc mrzelo, že Václav Kadlec nedotáhl v závěru utkání do gólového konce dvě nadějné šance. "Byli jsme blízko druhému gólu, ale Chelsea nakonec rozhodla vydařenou akcí. Je to prostě velká zkušenost s trpkým koncem," řekl Lavička. "Ale když nad tím přemýšlím, v hráčské kariéře ani jako trenér jsem možná něco podobného nezažil," připustil.

Na Stamford Bridge Lavičku ale nadchla podpora tří tisíc sparťanských fanoušků v hledišti. "Velmi nás potěšili. Když jsme se dozvěděli, kolik fanoušků se sem chystá, byl to pro nás velký závazek. Byli skvělí, i když byli v menšině. Jsem přesvědčený, že Sparta ukázala evropskou klubovou kulturu jak na hřišti, tak v hledišti," dodal Lavička.

Čech: "To určitě zamrzí"

To gólman Chelsea Petr Čech si mohl pochvalovat, že svůj jubilejní 100. start v evropských pohárech oslavil i postupem. Byť mu bylo několikrát úzko, aby Chelsea jako velký favorit prošla dál. "Nebylo to podle scénáře, jaký jsem si přál. Spartu všichni odepisovali, ale já říkal, že když dají gól, může to být zajímavý zápas. Naštěstí jsme to na konci zlomili, asi jsme využili toho, že s pohárovými zápasy máme přece jen větší zkušenost než Sparta," prohlásil Čech.

Sparta ale podle něj obstála. "Vyrovnávací gól jsme asi dali zaslouženě, ale pro Spartu je samozřejmě těžké, když dostane gól prakticky z poslední akce. To určitě zamrzí hodně," dodal Čech.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články