Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plzeň krotí euforii. Musíme být nohama na zemi, říká hrdina Kozáčik

Neapol - Když Vladimír Darida posílal fotbalisty Plzně do vedení nad Neapolí, jediným jeho přáním bylo těsný náskok udržet. Když pak ale jeho spoluhráči přidali i druhý a třetí gól, nezlobil se. Prorockými se tak najednou jevily předzápasové výjevy, kdy fanoušci Neapole ukazovali na fotbalisty Plzně tři vztyčené prsty. Koho by však napadlo, že výsledkem 3:0 dopadne duel ve prospěch českého celku. Podle kapitána Viktorie Pavla Horvátha byla výhra rozhodně zasloužená. Plzeňští krotí euforii, ani vysoká výhra podle nich ještě postup neznamená. Slavit se prý může až po odvetě.

Plzeňští fotbalisté slaví
zdroj: ČTK/AP

"Cestou na stadion na nás lidi ukazovali 3:0, ale asi mysleli, že to dopadne obráceně," usmíval se Horváth. "Ne, že by to oni nezvládli. Naopak my prostě podali dobrý výkon. Čekali jsme na šance a ty jsme využili. Oni doma prohrávali, museli to otevřít a nám se podařilo přidat další góly, takže paráda," dodal.

Přiznal však, že podobný výsledek sám rozhodně nečekal. "Ale snový výsledek to není, protože je to realita. Určitě jsme to ale nečekali, zvláště potom, co jsme viděli jejich akce na videu. Jestli to kouč tak sestříhal úmyslně, aby nás vystrašil, tak klobouk dolů. Povedlo se mu to. I když ve druhé půli to chvílemi vypadalo podobně jako na těch videích," připustil Horváth.

Plzeňské prohnal Hamšík, Cavani se trápil

Jedním z hrdinů nečekaného vítězství byl brankář Matúš Kozáčik. Za stavu 0:0 a 1:0 předvedl několik výborných zákroků, domácí tak museli stále víc otvírat hru. "Jsem rád, že mi tam nic nepadlo. Velkou zásluhu na tom mají i obránci, kteří mi hodně pomáhali. Nula venku se vždycky počítá. Je to super," těšilo Kozáčika.

Ačkoli původně měl být pro branku Plzně nejnebezpečnější kanonýr Edinson Cavani, nakonec to byl střídající Marek Hamšík, kdo Kozáčika zaměstnával nejvíce. "Je fantastický. Bylo vidět, jak jejich hru oživil. Je rychlý, technicky velmi dobře vybavený a nepříjemný," chválil svého krajana Kozáčik.

"Musíme být nohama na zemi, jestli to chceme zvládnout. Nikdo dopředu netušil, že v Neapoli můžeme vyhrát 3:0. Podobně také nevíme, jak to dopadne u nás. Musíme hrát tedy stejně naplno jako dnes a udělat vše pro to, abychom postoupili," řekl Kozáčik po utkání. "Do odvety je to hrozně dobře rozehrané. Teď to ještě potvrdit a dohrát to," dodal.

Nejcennější vítězství

Ani střelec prvního gólu Darida ještě nechce přemýšlet o postupu. "Jsme moc šťastní, ale jsme teprve v polovině zápasu. Musíme to potvrdit doma," řekl Darida. Výhru považuje za nejcennější v kariéře. "Asi ano. Je to hodně cenný skalp, ještě k tomu, když se vítězství zrodilo na hřišti Neapole. Myslím, že nás podcenili. Hodně podcenili, což se jim vymstilo," míní dvaadvacetiletá opora Plzně i reprezentace.

Ve druhé půli však Neapol zabrala a Plzeň čelila velkému tlaku. "To mi bylo hodně těžko. Všem docházely síly, hřiště se strašně bořilo, trávník se trhal, proto se špatně bránilo. Když nastoupil Hamšík, byla hra Neapole hned o něčem jiném. Zvedli se ještě o stupeň. Měli jsme velké problémy. Uklidnil nás až druhý gól," připustil Darida.

I to ho přesvědčilo o tom, že ani vedení 3:0 neznamená postup. "Ztratit takový náskok určitě lze. Neapol má strašnou sílu v ofenzivě, což bylo v druhém poločase vidět. Měli hodně šancí," varuje. "Musíme se vyvarovat toho, co udělala Neapol. Nesmíme je podcenit a být už hlavou v osmifinále. Kdybychom dali doma jeden gól, měla by to Neapol hodně těžké. Vstřelit čtyři góly je fakt těžké. Ale je třeba zůstat nohama pevně na zemi. Oni jsou opravdu dobří," dodal.

Ani podle střelce třetí branky Stanislava Tecla nemá Viktoria postup v kapse. "Ještě je před námi druhý zápas, který bude o hodně těžší, protože teď nás možná trochu podcenili," myslí si Tecl. Podle trenéra Pavla Vrby bude v odvetě rozhodující spolehlivá hra v obraně. "Nesmíme dovolit, aby měla Neapol volný prostor a chodila do smrtících brejkových situací," zdůraznil plzeňský kouč.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články