Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Sparta by porážkou Bilbaa ukončila devítiletou českou impotenci

Praha - Evropskou ligu dnes rozehrají dva české týmy a oba mají velmi nesnadnou výchozí pozici. Plzeň narazí v televizním utkání na loňského šampiona Atlético Madrid, Sparta vyzve finalistu uplynulého ročníku Athletic Bilbao. Pokud se Letenským podaří protrhnout smolnou sérii z posledního měsíce, bude to historický úspěch. České týmy totiž proti Španělským neuspěly dlouhých devět let a Sparta datuje poslední výhru nad týmem z jižní Evropy na památnou porážku Barcelony z roku 1992. Přesto však má dnes slušnou šanci překvapit.

Athletic Bilbao
zdroj: ISIFA

Spartě se podařilo porazit španělský tým pouze ve čtyřech případech; v sezonách 1967/68 a 1983/84 porazila Real Madrid, v sezonach 1985/86 a 1991/92 zdolala Barcelonu. Hned v deseti případech však na jižní týmy nestačila, z nedávné historie můžeme vzpomenout prohru s Espaňolem Barcelona ze sezony 2006/2007 nebo dvě porážky od "Bílého baletu" ze sezony 2001/2002.

Statistické údaje před utkáním Sparta - Athletic Bilbao:

Sparta proti španělským týmům 15 4-1-10, skóre 15:32
Sparta v Evropě: 238 zápasů, 95-52-91, skóre 336:309
Bilbao v Evropě: 116 zápasů, 51-25-40, skóre 183:156

Předpokládané sestavy: Sparta: Vaclík - Vidlička (Zápotočný), Švejdík, Jarošík, Pamič - Kadeřábek, Matějovský, Hušbauer, Krejčí - Kadlec, Kweuke.

Bilbao: Iraizoz - Iraola, Ekiza, Amorebieta, Castillo - De Marcos, Iturraspe, Muniain - Susaeta, Aduriz, Gómez.

Athletic je historicky unikátním týmem. V La Lize startuje od jejího počátku v roce 1929, hned osmkrát se mu podařilo soutěž vyhrát. Spolu s Realem a Barcelonou jde také o jediný tým, který nikdy nejvyšší soutěž neopustil. Razí přitom nezvyklou a poměrně omezující hráčskou politiku. "Los Leones" jsou postaveni na své baskické identitě, kterou musí vyznávat i hráči. Složení týmu je tak rozvrstveno mezi odchovanci akademie Bilbaa a v Baskicku narozené hráče jiných týmů - příklad může být Javi Martinéz nebo Joseba Etxeberria.

Přes toto omezení se trenéru Bilbaa Marcelu Bielsovi podařilo vybudovat velmi silný tým. Obránce Andoni Iraola, záložník Iker Muniain, útočníci Aritz Aduriz nebo mistr Evropy a světa Fernando Llorente patří do elitní skupiny španělských fotbalistů, kterým bude velmi obtížné vzdorovat. S jejich pomocí se Bielsovi loni dokonce podařilo dotáhnout tým do finále soutěže, když po cestě vyřadil i slavný Manchester United.

Zajímavosti:

- Sparta v posledních osmi domácích pohárových zápasech neprohrála, naposledy podlehla v srpnu 2010 Žilině
- Sparta a Bilbao se utkávají poprvé v historii
- Sparta prohrála poslední čtyři soutěžní zápasy
- Bilbao čeká první pohárový duel proti českému týmu
- Sparta prohrála posledních sedm vzájemných pohárových zápasů se španělskými týmy, naposledy zvítězila před 20 lety 1:0 nad Barcelonou
- české kluby čekají na výhru nad španělským týmem v pohárovém zápase devět let, naposledy uspěla Slavia, která zvítězila 2:0 nad Celtou Vigo v srpnu 2003 v předkole LM
- sparťanský obránce Jarošík má zkušenosti se španělskou ligou z působení v Zaragoze, na soupisce Sparty je také španělský obránce Gil
- útočník Bilbaa Llorente je mistrem Evropy (2012) i světa (2010)

Sparťané však nesmí házet flintu do žita. Současná forma soupeře je poměrně tristní, Bilbao letos ve španělské lize vyhrálo jeden zápas ze šesti a pohybuje se nad sestupovými příčkami. Zvítězit se mu nepodařilo ani v Evropské lize, v prvním zápase skupiny jen remizovalo 1:1 s Kirjatem Šmona. Do základní sestavy by také nemusel nastoupit Llorente, který se minulý týden pohádal s trenérem Bielsou a opustil trénink. Atmosféra v týmu není nejlepší a pokud kdy měla Sparta šanci, je to teď.

Utkání začne v 19:00, náš web nabídne podrobnou on-line reportáž.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta vyzve Bilbao
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články